Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Ουσιαστική ομολογία ενοχής για τις παρακολουθήσεις η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή

📺 Η συζήτηση, στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση ανέδειξε τις διαστάσεις του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικού πολιτικού σκανδάλου που πλήττει την καρδιά της Δημοκρατίας, αυτό των παρακολουθήσεων, για το οποίο ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη, σημείωσα ακόμη, ότι στη Βουλή ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με τις υποκλοπές, τους λόγους που έγιναν, τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Είδαμε υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών, είδαμε μια έντονη τοξικότητα στις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών της ΝΔ, είδαμε έναν πρωθυπουργό νευρικό, που επιβεβαίωσε την ενοχή του. Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα δεν μπορεί να είναι «ακρίβεια ή Δημοκρατία», καθώς για να έχεις αποτελεσματικές πολιτικές ενάντια στην ακρίβεια και για την οικονομία, πρέπει να λειτουργεί και η Δημοκρατία. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:

✔ Προφανώς και δεν έκλεισε το θέμα των παρακολουθήσεων με τη συζήτηση στη Βουλή. Ή αν έκλεισε, τότε έκλεισε με την απόλυτη επιβεβαίωση ότι ζήσαμε το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό πολιτικό σκάνδαλο, που πλήττει ευθέως την καρδιά της Δημοκρατίας, με ένοχο τον πρωθυπουργό. Παρακολουθήσαμε έναν Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ήταν αρκετά νευρικός, ασύντακτος ως προς την επιχειρηματολογία του, να μη μπορεί να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που τέθηκαν και άρα, με αυτό τον τρόπο, να επιβεβαιώνει την ενοχή του. Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους της ΝΔ περισσότερο ταίριαζε σε μία επιχειρηματολογία ενός κόμματος που δεν το είχαμε γνωρίσει με αυτό το πολιτικό στίγμα μεταπολιτευτικά. Σαν μια νέα ΕΡΕ θα έλεγα. Ειλικρινά, είναι λυπηρό να επιστρατεύει ό,τι πιο τοξικό, η πλευρά της κυβέρνησης, για να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει κάθε δημοκράτης πολίτης, εάν ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τους υπουργούς του, τους αρχηγούς του Στρατού, να μη δίνει απαντήσεις και μάλιστα, όπως είδαμε σε σημερινό νέο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ακόμη και την ίδια του την οικογένεια. Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία δεν έχει προηγούμενο και είναι επικίνδυνη.
✔ Ούτε βέβαια το δίλημμα είναι «ακρίβεια ή Δημοκρατία». Για να έχεις αποτελεσματικές πολιτικές ενάντια στην ακρίβεια, για να έχεις αποτελεσματικές πολιτικές σε σχέση με την οικονομία, πρέπει να λειτουργεί και η Δημοκρατία, αυτά πάνε μαζί. […] Η κυβέρνηση υπονομεύει, όχι μόνο τον κ. Ράμμο προσωπικά, αλλά συνολικά τις ανεξάρτητες αρχές. Δείχνει την αντισυνταγματική στόχευση που έχει η ΝΔ αυτή τη στιγμή.
✔ Κύριε Πέτσα επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος. Καταγγέλλετε αυτούς που, υποτίθεται, διέρρευσαν πράγματα και δεν απαντάτε επί της ουσίας. Δεν καταγγέλλετε τις πράξεις της παρακολούθησης, αλλά γιατί μαθεύτηκαν. Αυτό σας πειράζει; Γιατί αποκαλύφθηκε το καθεστώς Μητσοτάκη;
✔ Όσον αφορά τα έξι ονόματα, ήταν το ερώτημα το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Ράμμο, όπως δικαιούται με βάση και τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η ΝΔ σε σχέση με τα θέματα των παρακολουθήσεων. Ο νόμος αυτός, με συγκεκριμένο του άρθρο, θεωρεί ως εγγυητές, ως αντίβαρα σ’ αυτή την υπόθεση και τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. […] Ήταν υποχρεωμένος ο κ. Τσίπρας να θέσει αυτό το ερώτημα, όπως είναι υποχρεωμένος ο κ. Ράμμος να έρθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερώσει, κεκλεισμένων των θυρών, τη Βουλή, πράγμα που το απαγορεύσατε κ. Πέτσα και το ζήτησε από τον προηγούμενο Αύγουστο. Ο κ. Τασούλας έκρυψε την επιστολή που του έστειλε ο κ. Ράμμος τέλη Αυγούστου.
✔ Δεν δόθηκαν απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. Επί δύο χρόνια είχαμε 12 εντολές για τον κ. Φλώρο, ο οποίος είναι επικεφαλής του Στρατού μας, είναι επιφορτισμένος να φυλάει τα σύνορα. Ήταν επικίνδυνος ο κ. Φλώρος; Για ποιους εθνικούς λόγους ήταν επικίνδυνος ο κ. Φλώρος; […] Όσοι ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά, με 15 δισεκατομμύρια εξοπλιστικά, τους παρακολουθούσατε. Είστε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, θα δώσετε εξηγήσεις. Τα λεφτά είναι των Ελλήνων φορολογουμένων, θα δώσετε εξηγήσεις κ. Πέτσα.
✔ Ο κ. Φλώρος και όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και, προσέξτε, δεν μιλάμε για το Pretador, αυτό λειτούργησε επικουρικά όπως αποδεικνύεται από τη σειρά των πραγμάτων, μιλάμε για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, είναι τα πρόσωπα εκείνα τα οποία ήταν επιφορτισμένα στο να κάνουν εισηγήσεις και να πάρουν αποφάσεις για τα εξοπλιστικά. Αντιλαμβάνεστε ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Είναι 15 δισεκατομμύρια χρήματα του ελληνικού λαού, των Ελλήνων φορολογουμένων για εξοπλισμούς. Ποιος ήταν ο λόγος να τους παρακολουθεί αυτούς ο κ. Μητσοτάκης; Το αγνοούσε ο κ. Μητσοτάκης; Αν το αγνοούσε, τότε πραγματικά δεν κάνει γι’ αυτή τη θέση. Ζήτησε να είναι ο επικεφαλής της ΕΥΠ. Ο κ. Δημητριάδης ήταν ανεξέλεγκτος; Η κ. Βλάχου ήταν το «ρυπαρό δίκτυο», όπως μας είπαν; Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση, μπορούμε να παίζουμε έτσι; Αυτό είναι το ερώτημα και σε όλα αυτά δεν δόθηκαν απαντήσεις. Είδαμε αστεία επιχειρήματα, είδαμε έωλους αντιπερισπασμούς, ακούσαμε για Ειδικά Δικαστήρια. Χθες είχαμε την αθώωση του κ. Κρέτσου, τον οποίο επί 8 χρόνια διέσυραν. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση. Να ακουστεί αυτό, δεν υπάρχει στις εφημερίδες, δεν υπάρχει στα site, γιατί υπάρχει ελεγχόμενη πληροφόρηση. Επί 8 χρόνια κατηγορούσαν τον κ. Κρέτσο ότι πήγε να χειραγωγήσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Κρέτσος προχθές αθωώθηκε ομόφωνα και έτσι θα γίνει και στο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτή, λοιπόν, είναι η πλευρά της ΝΔ.
✔ Να τη δούμε την επενδυτική βαθμίδα και μακάρι να την πάρουμε, αλλά αυτή τη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Οι συνταξιούχοι είναι από τα πιο αδύναμα κομμάτια αυτού του μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Πρώτη παρατήρηση: όποια αύξηση υπήρξε για τους συνταξιούχους είναι βάσει του νομοθετικού πλαισίου του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που η κυβέρνηση θέλει να την ξεχάσουμε. Από εκεί και έπειτα, το ποσοστό της αύξησης, τα 7,75%, είναι πολύ πιο μικρό από την απώλεια της αγοραστικής δύναμης και από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού σε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πραγματική μείωση των εισοδημάτων. Η αύξηση δεν καλύπτει την απώλεια που έχει υπάρξει λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας των τελευταίων ετών. Μάλιστα, κάποιοι συνταξιούχοι που βρίσκονταν πάνω στο όριο και πήραν αύξηση, χάνουν λόγω αυτής της μικρής αύξησης άλλα επιδόματα, επιδόματα ενοικίου και άλλα, άρα εδώ μπορεί να υπάρχουν και άμεσες απώλειες. Υπάρχει ανάγκη μιας ουσιαστικής πολιτικής νέας στήριξης των συντάξεων. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη και την είχε ψηφίσει, την κατάργησε. Αυτό σημαίνει μερικά δισεκατομμύρια απώλεια για τους συνταξιούχους.

✔ Η επενδυτική βαθμίδα κ. Πέτσα θα παρθεί επειδή ο Τσίπρας σας έβγαλε από τα μνημόνια και άφησε 37 δισεκατομμύρια, που δεν είχε υπάρξει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα και στην ιστορία της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.