Micro

Η κατάσταση στη Λέσβο μέσα από μια ψύχραιμη ματιά…

Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι για τη σημερινή δύσκολη συγκυρία δεν είναι υπεύθυνοι οι πρόσφυγες. Στο κέντρο της προσοχής, των προσδοκιών και των αγώνων της είναι και παραμένει η αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της καταπολέμησης της ανεργίας

Στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Καρά Τεπέ, το οποίο διοικείται από τον δήμο με συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας και έγκυρων ΜΚΟ, σήμερα διαμένουν χίλιοι πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες. Οι συνθήκες κρίνονται ως αρκετά ικανοποιητικές. Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (Μόρια) ο αριθμός είναι διπλάσιος του προβλεπόμενου (τέσσερις χιλιάδες άτομα φιλοξενούνται σε υποδομές που προορίζονταν για δύο χιλιάδες ανθρώπους). Το Κέντρο είναι «κλειστό» επί 25 μέρες για τους νεοεισερχόμενους και «ανοικτό» για τους άλλους. Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση στο κέντρο αυτό είναι πολύ κατώτερη του αποδεκτού.

Οι διαδικασίες ασύλου καρκινοβατούν! Όσο και αν η Τουρκία τηρεί προς το παρόν στο μέγιστο τη Συμφωνία, οι λίγοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά το τελευταίο εξάμηνο προστίθενται στους προϋπάρχοντες. Ο συνολικός τους αριθμός αυξάνει ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι συνθήκες διαβίωσης, να εντείνεται η αβεβαιότητα και να αυξάνουν οι εντάσεις μεταξύ των προσφύγων. Η παραμικρή φήμη οδηγεί σε εξεγέρσεις και εμπρησμούς, ενώ η παραβατικότητα αυξάνεται.

Η ευπιστία προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποστολή τετρακοσίων ειδικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου αποδείχτηκε υπερβολική. Πράγματι, αν αυτοί οι τετρακόσιοι είχαν πιάσει έγκαιρα δουλειά, καμία υπερ-συγκέντρωση αιτούντων άσυλο δεν θα υπήρχε στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Αντί των τετρακοσίων σήμερα εργάζονται περίπου είκοσι! Διερωτώμαι, είναι εσκεμμένη η αργοπορία αυτή; Διερωτώμαι, υπαγορεύεται από κύκλους που επιδιώκουν τη μετατροπή των νησιών σε πλωτά κρατητήρια; Διερωτώμαι, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έξι μήνες τώρα, γιατί δεν στελέχωσε τις πρωτοβάθμιες Επιτροπές Ασύλου με ελληνικό προσωπικό; Αποτέλεσμα όλων αυτών: δεν τηρούνται οι υποσχέσεις και οι επίσημες δεσμεύσεις περί αποσυμφόρησης των κέντρων στα νησιά. Αντί αυτών, γίνονται σπασμωδικές κινήσεις όπως η ίδρυση κέντρου κράτησης «παραβατικών» και ακύρωσή του ή η επιλογή πλοίου προσωρινής διαμονής στο λιμάνι Μυτιλήνης (κατόπιν έκκλησης των τοπικών αρχών) και ανάκληση της επιλογής αυτής (κατόπιν νέας αίτησής τους). Είναι προφανές πως τέτοιου είδους κινήσεις εκθέτουν την κυβερνητική πολιτική σε κάθε είδους πολιτική εκμετάλλευσης και δημαγωγίας.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, που οι αγροτικές τους ιδιοκτησίες έχουν υποστεί ζημιές κοντά στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, κατά κανόνα είναι ειρηνικές. Η κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της συνεχίζει να είναι ψύχραιμη, συνεκτική και αλληλέγγυα. Ζητούμενό της είναι η διευθέτηση με λογική, συνέπεια και ανθρωπιά και όχι οι αντιπαραθέσεις και οι βιαιότητες.

Η τοπική ηγεσία της Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη τις υπαρκτές επιπτώσεις στον τουρισμό, την όποια -σχετικά μικρή- παραβατικότητα και τις καθυστερήσεις, δαιμονοποιεί το προσφυγικό, το εμφανίζει ως το πρόβλημα των προβλημάτων. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έχει γεμίσει» η χώρα μετανάστες. Υιοθετούν απερίσκεπτα την κάθε είδους προβοκάτσια για δήθεν νέα hotspots που ετοιμάζονται, για βεβηλώσεις της ελληνικής σημαίας κ.τ.λ. Δεν αποδοκιμάζουν τις χυδαιότητες χρυσαυγιτών κατά του δημάρχου και τις βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών, στοχοποιούν κάθε μορφή αλληλεγγύης και τροφοδοτούν την ξενοφοβία. Ο βουλευτής της Ν.Δ. ομιλεί για «83 ανεξέλεγκτες ΜΚΟ», ενώ στη Λέσβο δραστηριοποιούνται λιγότερες από δέκα, έγκυρες και καταξιωμένες ΜΚΟ. Περηφανεύεται ότι επί δικής του υπουργίας ψηφίστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος, ενώ την ίδια στιγμή συνηγορεί θερμά υπέρ της πρωτοβουλίας του τοπικού πρώην γραμματέα της Ν.Δ. να ιδρύσει σωματείο κατά της… «μουσουλμανοποίησης» της Λέσβου! Κόπτονται για την κάμψη στον τουρισμό και ταυτόχρονα βάζουν σε κίνδυνο την προσέλευση των Τούρκων τουριστών, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος της τοπικής οικονομίας. Επιρρίπτουν στην Τουρκία την ευθύνη για το τεράστιο ρεύμα προσφυγιάς στην Αν. Μεσόγειο, αντί να εργαστούν για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με τα προφανή οφέλη τόσο στην τήρηση της Συμφωνίας όσο και στον τουρισμό. Μετατρέπουν το προσφυγικό σε φύλλο συκής για να καλύψουν τη χρόνια περιθωριοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου και τις βαρύτατες συνέπειες από την εφαρμογή πέντε χρόνων μνημονιακών πολιτικών λεηλασίας.

Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι για τη σημερινή δύσκολη συγκυρία δεν είναι υπεύθυνοι οι πρόσφυγες. Στο κέντρο της προσοχής, των προσδοκιών και των αγώνων της είναι και παραμένει η αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της καταπολέμησης της ανεργίας. Η εκπόνηση και εφαρμογή ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα στηρίξει αποτελεσματικά πρωτοβουλίες στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, που θα ενισχύει και θα διαφοροποιεί τον τουρισμό, που θα αναδείχνει τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των νησιών του Αν. Αιγαίου και θα συνοδεύεται από τα αναγκαία, χρόνια τώρα, έργα υποδομής. Αυτά προέχουν, και όχι ο ορυμαγδός, η υστερία και το μίσος, ο κραυγαλέος ρατσισμός και ο «αντιμουσουλμανισμός». Αυτά προέχουν όπως προέχει επίσης η βελτίωση της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό, με ανθρωπιά, ταχύτητα και ψυχραιμία.

 

Ο Γιώργος Πάλλης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου

Πηγή: Η Αυγή