Ήταν η χειρότερη εβδομάδα από το ξεκίνημα της πανδημίας η εβδομάδα που πέρασε. Την Τετάρτη οι θάνατοι από κορονοϊό έφτασαν τους 63, ισοφαρίζοντας το θλιβερό ρεκόρ του περασμένου Μαΐου και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 15.770. Ανάλογη υπήρξε και εκτίναξη των κρουσμάτων, που έφτασαν τα 4.165. Συγκρίνοντας τους εβδομαδιαίους μέσους όρους μολύνσεων, την εβδομάδα αυτή καταγράφτηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.
Ήταν η χειρότερη εβδομάδα. Και η πλέον δυσοίωνη. Οι ειδήμονες παρακολουθούν ανήσυχοι τους δείκτες και προβλέπουν άνοδο των κρουσμάτων και των απωλειών το αμέσως επόμενο διάστημα. Προειδοποιούν για έκρηξη της διασποράς τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου και φοβούνται ανεξέλεγκτη έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας που έχει ξεκινήσει τον Ιούλιο. Περιμένουν δραματική κορύφωση και προβλέπουν εκατόμβες.
Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκρουσε τον κώδωνα μετά λόγου γνώσεως. Θα φτάσουμε, είπε, τα 5.000 κρούσματα στις 14 με 16 Νοεμβρίου, με παράλληλη αύξηση των διασωληνωμένων στους 410 στις 4 – 5 Νοεμβρίου και περαιτέρω αύξηση στους 600 στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
«Κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς», τόνισε μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. «Με τέτοιους ρυθμούς, ως το τέλος του έτους θα έχουν χαθεί πάνω από 3.200 ζωές ακόμη».
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Ιatronet την ίδια μέρα, έκανε λόγο για επερχόμενη έκρηξη. «Έρχεται όχι έξαρση αλλά έκρηξη» είπε χαρακτηριστικά. «Τα φωνάζω από τις 22 Αυγούστου, που είδα για τέταρτη φορά ολόκληρη τη μονάδα μου να μετατρέπεται σε ΜΕΘ Covid, κατακαλόκαιρο, σε συνθήκες που δεν ευνοούν τον ιό. Φανταστείτε, έλεγα, τι θα γίνει όταν μπει το φθινόπωρο και κρυώσει ο καιρός κι αρχίσουν οι παρελάσεις, οι λειτουργίες και οι εορτασμοί στα σπίτια».
Εις ώτα μη ακουόντων
Την Τρίτη η Θεσσαλονίκη έζησε ξανά εικόνες του 2020. Το πλήθος των πιστών στην περιφορά της εικόνας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στον ασπασμό της εικόνας. Ο συνωστισμός χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας. Οι ιερείς χωρίς προσχήματα, χωρίς μάσκα, παρά την προτροπή της Μητρόπολης για αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. «Ελέω ρασοφόρων κατέπεσε κάθε μέτρο ασφάλειας και στο εσωτερικό του ναού», βεβαιώνουν τα ρεπορτάζ. «Εικόνες που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος» σε μια πόλη που η εμβολιαστική της κάλυψη δεν ξεπερνά το 52%. Σε μια πόλη που τις ίδιες μέρες πέρυσι μετρούσε μόλις 84 κρούσματα, με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ ακόμη διαχειρίσιμη, και που τώρα μετρά καθημερινά πάνω από 600 κρούσματα χωρίς να διαθέτει άμεσα ούτε μια κλίνη ΜΕΘ. Μια πόλη προείκασμα μιας ολόκληρης χώρας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Μια πόλη από την οποία –ολόκληρο το εορταστικό τετραήμερο, με πλήθη κόσμου να συνωστίζονται σε επετειακές και λατρευτικές εκδηλώσεις– το επιτελικό κράτος της δεξιάς απουσίαζε, απασχολημένο να υπολογίζει εκλογικά κέρδη και απώλειες ψήφων δεξιότερα.
Ξεκίνησαν πέρυσι κεφαλαιοποιώντας δημοσκοπικά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, με πρόταγμα της διάσωση της υγείας. Επέλεξαν να συνεχίσουν στοιχηματίζοντας στη διάσωση της οικονομίας, για να σώσουν ό,τι σώζεται από το πολιτικό τους εκτόπισμα. Ελπίζουν ότι η χώρα θα επιτύχει την ανοσία με τη νόσηση, ότι μέχρι το τέλος του έτους η «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί μέσω της νόσησης. Υπολογίζουν στον εθισμό της κοινότητας στα νούμερα των απωλειών, στους «αριθμούς χωρίς πρόσωπο». Στον αταβισμό τού «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…
Με το ποσοστό των εμβολιασμένων να φτάνει μετά βίας το 60,5% του πληθυσμού, και με το ποσοστό όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση να μην ξεπερνά το 63%, τα αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα αποδειχθούν τραγικά.
Η πεπατημένη της ατομικής ευθύνης
Οι κυβερνώντες το γνωρίζουν. Και καταφεύγουν ξανά στην πάγια τακτική τους να αποποιούνται των ευθυνών τους ρίχνοντας τον ψόγο σε άλλους. Στους ανεμβολίαστους αυτή τη φορά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σαφής αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης στο δίπολο υγεία-οικονομία. «Η οικονομία», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΙ, «δεν θα κλείσει, είναι δεδομένο. Ούτε θα σταματήσουμε οι υπόλοιποι της ζωή μας. Είναι δυνατόν όσοι δεν εμβολιάζονται να εμποδίζουν τις ζωές των άλλων που εμβολιάζονται;». Λίγες μέρες νωρίτερα, υπερβαίνοντας εαυτόν σε γραφικότητα και κυνισμό, είχε δηλώσει, μιλώντας στον ΚΟΝΤΡΑ: «Δεν θέλεις, κύριε, να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα, πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται, όποιος εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνει το κράτος σε αυτό το θέμα, τα έχει κάνει όλα. Από δω και μπρος ο καθένας έχει ατομική ευθύνη».
Ξανά η πεπατημένη της ατομικής ευθύνης. Αλλά την ευθύνη για τη νόσηση του 40% που δεν έχει εμβολιαστεί επαρκώς ή και καθόλου, όχι με δική του υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης των εμβολιασμών από την κυβέρνηση, ποιος θα την αναλάβει; Και, εν τέλει, ποιος ευθύνεται για το ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό των αρνητών του εμβολιασμού, αν όχι η κυβέρνηση και οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις της, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού συχνά, ότι η ζωή στη χώρα επιστρέφει οσονούπω στην κανονικότητα;
Διότι εδώ υπάρχει ανοιχτό ένα θέμα που ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά που πρέπει και αυτό να αξιολογηθεί, στο βαθμό που συνέβαλε στον εκτροχιασμό:
Πόσο οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί επικείμενης επιστροφής στην κανονικότητα συνέβαλαν ώστε ένα σημαντικό κομμάτι των απρόθυμων να εμβολιαστούν να χαλαρώσει, να υποτιμήσει τραγικά τον κίνδυνο, ατομικό και συλλογικό; Να αψηφήσει την πραγματικότητα και να επαναπαυθεί στην προσδοκία της γης της επαγγελίας του Μωυσέως πρωθυπουργού; Αισθανόμενο, επί πλέον, υπέρτερο έναντι των… αφελών της «αγέλης των εμβολιασμένων».
Κωστής Γιούργος
Πηγή: Η Εποχή