Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τη φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση της κάνναβης, αφήνοντας όμως τόσες εκκρεμότητες ώστε, χάρη και στην αναβλητική και περιοριστική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, η παραγωγή βάλτωσε και η χώρα μας έχασε το όποιο συγκριτικό της πλεονέκτημα λόγω έγκαιρης ενασχόλησης. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μάς έχουν ήδη ξεπεράσει σε ό,τι αφορά την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Παρόλα αυτά, στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε τίποτα σχετικό, ένθεν και ένθεν. Θεωρούμε όμως ότι πλέον χρειαζόμαστε την πλήρη αποποινικοποίηση του φυτού υπέρ της οποίας θα θέλαμε να διατυπώσουμε (για ακόμα μία φορά) ορισμένα επιχειρήματα. Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι από χθες έχει ξεκινήσει η Athens Cannabis Expo 2022 στο χώρο του Ταε Κβο Ντο.
Τα οφέλη της αποποινικοποίησης
1) Η αποποινικοποίηση της κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση είναι ένα δίκαιο αίτημα πολλών συμπολιτών μας (και όχι μόνο των νέων σε ηλικία). 2) Όπως και στην περίπτωση της φαρμακευτικής, έτσι και στην περίπτωση της ευφορικής χρήσης, το κράτος θα έρθει απλώς να ρυθμίσει κάτι που ήδη συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα χωρίς κανένα έλεγχο και παράνομα. 3) Και στις δύο περιπτώσεις, τα τεράστια έσοδα τα καρπώνεται το οργανωμένο έγκλημα, αντί να τα καρπώνονται οι παραγωγοί και το κράτος μέσω των φόρων. 4) Σε συνθήκες νομιμότητας θα βελτιωθεί τόσο η ποιότητα όσο και η τιμή ενός προϊόντος που καταναλώνεται ούτως ή άλλως από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά τους νέους. Ως έχουν τα πράγματα, όμως, η κάνναβη που καταναλώνεται είναι κακής ποιότητας καθότι στην παρανομία δεν υπάρχει ποιοτικός έλεγχος. 5) Σύμφωνα με δεδομένα που διαθέτουμε για άλλες χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί, αλλά και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η νομιμοποίηση δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση της χρήσης από ενήλικες. Αντίθετα οδηγεί σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ η χρήση της κάνναβης δεν οδηγεί ούτε σε απάθεια ούτε σε παράνοια τους νέους. 6) Δεδομένου ότι θέλουμε νέους αγρότες, για να μειώσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε τις εξαγωγές, να αντιστρέψουμε το ρεύμα της αστυφιλίας και να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ενασχόληση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά σε συνθήκες βιωσιμότητας μικρο-μεσαίου κλήρου. Πώς θα γίνει αυτό, αν όχι με στροφή σε καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία ώστε να μπορούν να έχουν μια συμφέρουσα εργασία και να μην αγωνιούν για την προοπτική τους; Η παραγωγή και μεταποίηση της κάνναβης είναι ανερχόμενη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη σε πολλούς διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους (γεωργία, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία, κ.λπ.) και δεν έχει φύρα ή απόβλητα. Επίσης, δεν είναι ήσσονος σημασίας ότι η οικειότητα των νέων με την κάνναβη μπορεί να τους βοηθήσει να ασχοληθούν με αυτή (τουλάχιστον όσο βοήθησε τους νέους ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ η μακρά θητεία τους στα εν λόγω μαγαζιά). 7) Τα τουριστικά οφέλη από την παραγωγή ποιοτικής κάνναβης σε μια χώρα που είναι ήδη σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι δεδομένα. Τα παραδείγματα της Ολλανδίας και της Ισπανίας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου. 8) Είναι κοινός τόπος ότι το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου αποδοτικό λόγω του τεράστιου όγκου υποθέσεων που συσσωρεύονται, σημαντικό μέρος των οποίων σχετίζονται με κατοχή και εμπορία κάνναβης. Η πλήρης αποποινικοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει σε σημαντικό βαθμό το δικαστικό σύστημα και να επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης. Ομοίως, μεγάλο μέρος των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές βρίσκεται εκεί λόγω κατοχής και διακίνησης κάνναβης. Με την αποποινικοποίηση της κάνναβης θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν οι φυλακές σε κρίσιμο βαθμό.
Η διεθνής εμπειρία
Η Μάλτα, από τον Δεκέμβριο του 2021, έχει γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκανε νόμιμη την ευφορική χρήση από ενήλικες, ενώ η φαρμακευτική χρήση ήταν ήδη νόμιμη από το 2018. Πλέον στην Μάλτα οι ενήλικες πολίτες της χώρας θα μπορούν να κατέχουν νόμιμα πάνω τους μέχρι 7 γραμμάρια κάνναβης (πλήρης αποποινικοποίηση μέχρι αυτή τη ποσότητα), ενώ αν συλλαμβάνονται με έως 28 γραμμάρια κατοχή θα αντιμετωπίζουν μόνο διοικητικό πρόστιμο, που θα πληρώνει και όποιος καπνίζει κάνναβη δημόσια. Θα μπορούν να καλλιεργούν μέχρι 4 φυτά στο σπίτι τους για ίδια χρήση, ενώ θα μπορούν να συμμετέχουν σε μη-κερδοσκοπικές λέσχες κάνναβης με μέχρι 500 μέλη, από τις οποίες θα μπορούν να παίρνουν μέχρι 50 γραμμάρια το μήνα. Επίσης, δημιουργήθηκε μια εθνική υπηρεσία μόνο για την κάνναβη, κάτι που διεκδικούμε και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Στην Γερμανία οδεύουν ολοταχώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προς την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για τους ενήλικες και μένει να δούμε τις επιμέρους διατάξεις.
Στις ΗΠΑ, είναι θέμα χρόνου η νόμιμη ρύθμιση της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς 19 πολιτείες έχουν ήδη νομιμοποιήσει την ευφορική χρήση (μέσω δημοψηφισμάτων) και 39 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει και την φαρμακευτική χρήση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση 68% των Αμερικανών θέλουν την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης, ενώ το 1977 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28% και το 1969 μόλις 12%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά, περισσότερες από 70 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την ιατρική χρήση κάνναβης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και περίπου 10 έχουν ρυθμίσει και την ευφορική χρήση από ενήλικες. Τώρα είναι η ώρα της κάνναβης και δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη. Το πολιτικό κόστος βαραίνει πλέον όσους στηρίζουν την καταστολή και την απαγόρευση. Ας μην ανέβουμε πάλι τελευταίοι στο τρένο.
Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος