Ξεκάθαρος, αν και όχι δημόσια παραδεκτός, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις στον τουρισμό, να πουληθούν φτηνά, να αυξηθεί η ανεργία για να πέσουν οι μισθοί και να μηδενιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν να αυξάνονται τα κέρδη και να μεγαλώσει το κομμάτι της πίττας που αναλογεί στις μεγάλες πολυεθνικές και την παρέα των Ελλήνων μεγαλο-ξενοδόχων του ΞΕΕ και της Marketing Greece. Να υπάρχουν μόνο τα πεντάστερα, οι αλυσίδες, τα all inclusive, οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας που ισχύουν εδώ και χρόνια στον τουρισμό, η μαζική κατανάλωση και τα προϊόντα διατροφής χωρίς γεύση, που παράγονται επίσης από πολυεθνικές.

Η συγκυρία διευκολύνει σε αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα πληγούν από τη διακοπή της τουριστικής δραστηριότητας. Μικροί και μεγάλοι. Προφανώς όχι όλοι το ίδιο και αυτό δεν εξαρτάται καθόλου από την ικανότητα του καθενός. Εξαρτάται καθαρά από τα μέτρα που λαμβάνονται.

Όταν δεν δίνεις επιδότηση σε κανέναν, ενισχύεις τις ισχυρές και μεγάλες εταιρείες και τους επιχειρηματίες που έχουν λεφτά σε αναμονή και κεφάλαιο να κάθεται και μπορούν να βγάλουν τη χρονιά έστω και με απώλειες. Αντίθετα, κατατροπώνεις αυτούς που δεν έχουν λεφτά στην άκρη και δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς δουλειά ή επιδότηση.

Όταν δίνεις επιδότηση με τόσα κριτήρια και προϋποθέσεις που ελάχιστοι την δικαιούνται, είναι γιατί θέλεις οι υπόλοιποι να καταφύγουν σε δάνεια. Για να τους έχεις εγκλωβισμένους για πάντα.

Σχεδιασμένη φτωχοποίηση

Όταν δεν κάνεις πρόβλεψη γι’ αυτούς που ξέρεις αποδεδειγμένα ότι είναι σε δύσκολη κατάσταση -έχουν διακανονισμούς, είναι στο ταμείο ανεργίας, είναι εποχικοί, είναι σε προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας, κοινωνικού τιμολογίου, μακροχρόνια άνεργοι, νέοι στη δουλειά, με καινούργιες επιχειρήσεις, ανάπηροι ή ανήμποροι, με κίνδυνο για την πρώτη κατοικία τους- αλλά, αντίθετα, τους αφήνεις να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, είναι προφανές ότι επιλέγεις να τους φτωχοποιήσεις περισσότερο.

Όταν δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτούς που δουλεύουν κάθε χρόνο στον τουρισμό αλλά φέτος δεν θα δουλέψουν, είναι γιατί θέλεις να τους έχεις του χρόνου πεινασμένους να δουλεύουν για 300,00 ευρώ.

Όταν δίνεις 800,00 ευρώ σε μια οικογένεια που δεν έχει άλλο εισόδημα πέρα από μια τουριστική επιχείρηση και περιμένεις να επιζήσει και η οικογένεια και η επιχείρηση με αυτά τα λεφτά από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου -που ισχυρίζεσαι ότι θα υπάρξει τουριστική κίνηση και νέο εισόδημα-, δηλαδή για τέσσερις μήνες, δεν είναι ότι δεν ξέρεις πως αυτό είναι αδύνατον. Είναι επειδή ξέρεις πως αυτό είναι αδύνατον.

Όταν ανοίγεις την εστίαση από την 1η Ιουνίου, με μόνο τους μόνιμους κατοίκους στα νησιά, χωρίς αεροπορικά δρομολόγια και γρήγορα πλοία, δεν είναι ότι δεν ξέρεις πως αυτό είναι άσκοπο και ακριβό. Το ξέρεις και το κάνεις για να πεις: «Δεν σας δίνω επιδότηση. Είστε ανοιχτά, φροντίστε να δουλέψετε».

Υγειονομικά πρωτόκολλα θα έχουν οι μεγάλοι

Όταν λες ότι θα ισχύσουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα στα καταλύματα αλλά αφήνεις να διαρρέουν άπειρες πληροφορίες χωρίς επίσημη ισχύ, είναι γιατί ξέρεις ότι στα μεγάλα ξενοδοχεία φτιάχνουν ήδη δικά τους, τα οποία πιστοποιούν ιδιωτικές εταιρείες, που είναι επίσης δικιές τους. Ξέρεις επίσης ότι ελάχιστοι μικροί επαγγελματίες θα μπορέσουν να αποκτήσουν τέτοιες πιστοποιήσεις, γιατί τα έξοδα γι’ αυτές θα τους ξεπερνούν. Για δημόσιο φορέα που θα το αναλάβει, ούτε λόγος.

Όταν δίνεις ψίχουλα ή και τίποτα στους αγρότες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους, δεν είναι ότι δεν ξέρεις πως η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, η ζήτηση μειώθηκε και ο κόσμος δεν κυκλοφορεί. Είναι γιατί δεν θέλεις να τα καταφέρουν. Σε συμφέρει να φτωχοποιηθούν, όπως στην κρίση. Ακόμα καλύτερα, να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου.

Μαζικός τουρισμός και all inclusive

Όταν η προώθηση της χώρας ανατίθεται στους μεγαλοξενοδόχους, είναι γιατί αυτών τα συμφέροντα θέλεις να υπηρετεί η τουριστική πολιτική. Μαζικό τουρισμό και all inclusive, που καταστρέφουν τις τοπικές κοινωνίες και αυξάνουν τα κέρδη για λίγους.

Όταν λες ανοίγουμε την οικονομία αλλά δεν έχεις δωρεάν τεστ γι’ αυτούς που θέλουν να πάνε στα νησιά -ναι, αυτά τα νησιά, που απομονώθηκαν πλήρως γιατί δεν έχουν δομές Υγείας-, δεν είναι ότι δεν το έχεις σκεφτεί. Το έχεις σκεφτεί και ξέρεις πως θα θησαυρίσουν οι ιδιώτες από αυτούς που θέλουν να είναι ασφαλείς, ήσυχοι με τη συνείδησή τους και την προσωπική τους ευθύνη.

Όταν κάνεις 3-4 μήνες να δώσεις το μεταφορικό ισοδύναμο στους νησιώτες αλλά λίγες μόνο μέρες για να δώσεις πολλαπλάσια στους ακτοοπλόους, δεν είναι οι διαδικασίες που καθυστερούν. Είναι επιλογή.

Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο ευνοεί όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν παραλίες, δάση και βουνά

Όταν φέρνεις ένα άθλιο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που καταστρέφει το πολυτιμότερο πλεονέκτημα των νησιών, το φυσικό και πολιτιστικό τους περιβάλλον, δεν είναι ότι δεν ξέρεις τις συνέπειες στο τουριστικό τους προϊόν και τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Είναι γιατί θέλεις οι αναπτυξιακές αυτές δυνατότητες να πάνε στους λίγους με τα πολλά λεφτά, που αγοράζουν παραλίες, δάση και βουνά από τα οποία ζούμε όλοι για να τα εκμεταλλευτούν οι ίδιοι.

Δεν είναι αλήθεια το «τι να κάνουμε, δεν βλέπεις τι γίνεται παντού, έρχεται κρίση για όλους». Αυτό είναι απλώς το μήνυμα που θέλουν να περάσουν. Για να νομίζουμε όλοι ότι τα χειρότερα που έρχονται είναι αναπόφευκτα και ανεξάρτητα της πολιτικής που ακολουθείται. Δεν είναι. Είναι ξεκάθαρη επιλογή. Μια ματιά στις πολιτικές στήριξης του τουρισμού και των πολιτών γενικότερα σε όλο τον κόσμο το αποδεικνύει.