Εκλογική χρονιά το 2018 για τη Βραζιλία, που υποδέχτηκε τον νέο χρόνο με τον πρόεδρο Μισέλ Τέμερ και τους συμμάχους του να τα παίζουν όλα για την πολιτική τους επιβίωση.
Οσο οι Αρχές εντοπίζουν βαλίτσες, σακίδια, κουτιά γεμάτα εκατομμύρια δολάρια από μίζες τόσο εκείνοι θωρακίζουν την ατιμωρησία τους με ντροπιαστικά μέτρα που αλώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο πρόεδρος Τέμερ, κατηγορούμενος ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης για διαφθορά, εκβιασμό, παθητική δωροδοκία, παρακώλυση της Δικαιοσύνης και πολλά ακόμη, αρνείται να παραιτηθεί.
Ούτε πρόκειται να δικαστεί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου απέρριψε τον Αύγουστο το αίτημα του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (ΑΟΔ) για παραπομπή του σε δίκη και ανάλογα έπραξε τον Οκτώβριο για νέες κατηγορίες εναντίον του.
Στη δίνη του κυκλώνα της διαφθοράς δεν είναι μόνο το κόμμα του Τέμερ, του οποίου ολόκληρη η ηγεσία έχει ανοιχτές υποθέσεις στο ΑΟΔ, με «πρωταθλητές» τον Ρενάν Καλιέρος, πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, με 18, και τον Ρομέρο Ζουκά, που διαδέχθηκε τον Τέμερ στην ηγεσία του κόμματός του (PMDB), με 14.
1.800 πολιτικοί «λαδωμένοι» από την JBS
Από τους 21 υπουργούς του, τουλάχιστον επτά -που ανήκουν σε διάφορα κόμματα- εμπλέκονται επίσημα σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Ενας από αυτούς, ο Ζεντέλ Βιέιρα Λίμα, κρατείται από τον Ιούλιο του 2017, όταν η αστυνομία εντόπισε 15,4 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του, προϊόν μιζών.
Ο Τέμερ επιπλέον έχασε στους 19 μήνες της διακυβέρνησής του τέσσερις προσωπικούς συμβούλους που επίσης εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Δύο από αυτούς φυλακίστηκαν αλλά απελευθερώθηκαν, ανάμεσά τους ο Ροντρίγκο Λούρες, που βίντεο τον κατέγραψε να τρέχει με μια βαλίτσα που περιείχε 150.000 δολάρια, τα οποία φέρεται να προορίζονταν για τον Τέμερ.
Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει δηλητηριαστεί όπως δείχνουν οι αποκαλύψεις που γίνονται στο πλαίσιο συμφωνίας για ευνοϊκότερες ποινές για τους κατηγορούμενους που θα καταθέσουν στοιχεία και ονόματα για τη διαφθορά.
Σύμφωνα με τον Ζοέσλι Μπατίστα, ιδιοκτήτη της JBS, της μεγαλύτερης εξαγωγικής κρεάτων στον κόσμο, η εταιρεία έδωσε μαύρο χρήμα σε περισσότερους από 1.800 πολιτικούς!
Προκλητικές μεταρρυθμίσεις
H καταψήφιση των αιτημάτων για παραπομπή του προέδρου σε δίκη αποτελεί μια πράξη συλλογικής αυτοπροστασίας σε ένα σώμα όπου το ένα τρίτο των 81 γερουσιαστών και των 513 βουλευτών διερευνάται δικαστικά για υποθέσεις διαφθοράς. Μια συναλλαγή που ανταμείβεται με έκτακτες ροές δημόσιων πόρων «για το κοινοβουλευτικό έργο» των ημετέρων (κάπου 9 δισ. δολάρια στο κρίσιμο πεντάμηνο Ιουνίου-Οκτωβρίου) και κλιμακώνεται με σειρά προκλητικών μέτρων.
Το Κογκρέσο ενέκρινε πολιτική μεταρρύθμιση που ευνοεί την επανεκλογή των βουλευτών και των γερουσιαστών με τους περισσότερους οικονομικούς πόρους, που συνήθως είναι τα στελέχη των κομμάτων που κατηγορούνται για διαφθορά.
Παράλληλα προωθεί ένα εκφοβιστικό σχέδιο νόμου που θα τιμωρεί την «κατάχρηση εξουσίας» δικαστών, εισαγγελέων και αστυνομικών (εννοείται στις σχετικές έρευνες), το οποίο ήδη εγκρίθηκε από τη Γερουσία και αναμένεται η ψήφισή του στη Βουλή.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το διάταγμα που υπέγραψε ο Τέμερ με το οποίο «διευρύνει» τις προϋποθέσεις απονομής προεδρικής χάρης: ενώ πριν δινόταν μόνο σε όσους είχαν καταδικαστεί το πολύ σε 12 χρόνια φυλακή και εφόσον είχαν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους, τώρα θα χορηγείται σε όσους έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής τους, ανεξαρτήτως των χρόνων κάθειρξης στα οποία καταδικάστηκαν, ενώ θα παραγράφονται τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.
Το μέτρο δεν στοχεύει μόνο στην ανέξοδη και σύντομη απελευθέρωση των διεφθαρμένων αλλά και στην αποδυνάμωση των ερευνών και των συμφωνιών για ευνοϊκή μεταχείριση έναντι αποκαλύψεων, αφού δεν θα έχουν κίνητρο να συνεργαστούν ξέροντας ότι ούτως ή άλλως το 80% της ποινής τους θα τους χαριστεί.
Ο Λούλα και ο φασίστας
Περισσότερο ντροπιασμένος παρά περήφανος -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Datafolha- νιώθει σχεδόν ο ένας στους δύο Βραζιλιάνους, που τον Οκτώβριο θα κληθεί να ψηφίσει σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες για πολλούς πολιτικούς θα γίνουν σανίδα σωτηρίας τους από τις διώξεις.
Δεν ισχύει το ίδιο για τον πρώην πρόεδρο και ιστορικό ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που προηγείται με 34-37% και μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τον οποίο το σύστημα βιάζεται να βγάλει εκτός εκλογικής κούρσας.
Μετά την ταχύτατη πρωτόδικη καταδίκη του για διαφθορά, στις 24 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο Πόρτο Αλέγκρε η έφεσή του, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλές εξελίξεις τους επόμενους μήνες.
Αν πάντως κάτι λέει για το πού οδηγεί τη χώρα η εγκληματική ιδιοτέλεια του διεφθαρμένου συστήματος, αυτό είναι το γεγονός ότι ο ακροδεξιός χουντικός πρώην στρατιωτικός Ζαΐρ Μπολσονάρο έρχεται δεύτερος στην πρόθεση ψήφου για τις προεδρικές με ένα 17%-22%.
Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών