«Ο φόβος έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που όλα πωλούνται, πετούν έξω με τ’ απόνερα του μπάνιου ακόμη και το μωρό»!
Η παροιμιώδης ατάκα από «στρατηγό» αμερικανικού επενδυτικού οίκου αποδίδει σε όλο του το μέγεθος το συνεχιζόμενο και χθες ξεπούλημα μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι μετοχές στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης και των ΗΠΑ βυθίστηκαν στο «κόκκινο» χθες καθώς οι επενδυτές έσπευσαν για ακόμη μία φορά τον τελευταίο καιρό να ρευστοποιήσουν και να κλειδώσουν κέρδη.
Ο φόβος μιας συγχρονισμένης οικονομικής επιβράδυνσης στον πλανήτη σε μια περίοδο κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκιά τους προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σκιάζει πλέον ακόμη και τους πιο τολμηρούς εξ αυτών.
Η χθεσινή ανακοίνωση επιβράδυνσης των κινεζικών εξαγωγών τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών ήρθε να προστεθεί στους κλιμακούμενους φόβους επικείμενης ύφεσης στην Ευρώπη λόγω του πολέμου και ανάλογων προβλέψεων για τις ΗΠΑ λόγω των σφικτότερων όρων χρηματοδότησης. Υποδεικνύει την εξασθένηση και της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου – η οποία ταλανίζεται από τα νέα λοκντάουν και κυρίως του διεθνούς εμπορίου.
Στην Ευρώπη τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν πάνω από 2% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έκλεισε στο -2,15%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -2,75% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -2,32%. Στην Ασία η πτώση του ευρύτερου δείκτη Asia Dow ήταν 1,50% ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση που κατέγραψαν ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ (-3,81%) και ο Nikkei στο Τόκιο (-2,53%).
Στη Wall Street, που καταγράφει το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, περίπου δυο ώρες πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 1,35%, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 2,80% στο χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2021, ενώ ο Nasdaq πάνω από 4%.
Χαμηλά διετίας
Η απαισιοδοξία για την ανάπτυξη επηρέασε πτωτικά και τις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε στα 105,5 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας απώλειες μεγαλύτερες του 6%, ενώ εξίσου σημαντική πτώση κατέγραψε και η τιμή του φυσικού αερίου – με το ολλανδικό TTF να υποχωρεί κατά 7,33% στα 94,26 ευρώ. Επίσης ο χαλκός άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι τιμές αλουμινίου, ψευδάργυρου, νικελίου, μόλυβδου και κασσίτερου.
Χαμηλά διετίας άγγιξαν και οι δείκτες των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων οικονομιών οι οποίες, όπως εικάζεται, θα είναι τα πρώτα μεγάλα θύματα της αύξησης των επιτοκίων της Fed, της Τράπεζας της Αγγλίας και των άλλων κεντρικών τραπεζών του ανεπτυγμένου κόσμου.
Οι προσδοκίες περαιτέρω αυξήσεων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα σε συνδυασμό με το λίαν αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ενισχύουν διαρκώς τη ζήτηση για δολάριο, το οποίο δείχνει κυρίαρχο πλέον χτυπώντας χθες ακόμη ένα νέο υψηλό 20ετίας.
Ο δείκτης δολαρίου, που αποτιμά το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, αυξήθηκε, συγκεκριμένα ακόμη 0,4%, στα 104,19. Η άνοδος και η υπεροχή του δολαρίου είναι εμφανέστερη απέναντι στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε κάποια στιγμή χθες κάτω και από τα 1,05 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, αλλά και το γεν που υποχώρησε στο χαμηλότερο από το 2002.
Οι προσδοκίες ότι η Fed θα κινηθεί πιο επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων της ενισχύουν περαιτέρω το δολάριο, ενώ υπέρ αυτού συντελεί και η αίσθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία θα αντέξει καλύτερα από την ευρωζώνη, η οποία πλήττεται όλο και πιο πολύ από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Μπάμπης Μιχάλης