Ηχητικό

Βασιλική Κατριβάνου: ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρει ανάσα η κοινωνία

Στη συζήτησή μας σήμερα στο Κόκκινο 105, 5 και την εκπομπή των Γιώργου Τραπεζιώτη και Γιώργου Μελιγγώνη μιλήσαμε για πολλά: τις εκλογές, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα ψηφοδέλτιά του που παρουσιάστηκαν χθες, αλλά, κυρίως, για το τι οφείλουμε.
Μετά τη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή και τις διαρκείς συζητήσεις με κόσμο στις περιοδείες μας εκείνο που καταλαβαίνω όλο και πιο ξεκάθαρα είναι πως αυτό το καθεστώς δεν αντέχεται, πρέπει να ηττηθεί με πάταγο, για μπορέσει να πάρει ανάσα ο κόσμος.
Χθες στη συνεδρίαση του κεντρικού μας οργάνου, συλλογικά, δόθηκε το έναυσμα αυτής της μάχης: να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα έτσι να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη παντού. Και το εννοούμε και το χρωστάμε να το κάνουμε σαν Αριστερά για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Αντλούμε δύναμη και ελπίδα από τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις του κόσμου μετά το έγκλημα στα Τέμπη, των καλλιτεχνών, τη μεγαλειώδη, παλλαϊκή συναυλία της Θεσσαλονίκης για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό.
Μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου και της νεολαίας βγαίνει στο δρόμο όχι μόνο επειδή την απασχολούν θέματα επιβίωσης και ασφάλειας αλλά και γιατί τα ζητήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων είναι ψηλά στην ιεράρχησή τους.
Η συμπερίληψη αυτών των αιτημάτων στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μια κίνηση, που εν πολλοίς έχει γίνει. Ταυτόχρονα πρέπει να εκπροσωπηθούν ακόμα περισσότερο και στα ψηφοδέλτια μας, λόγου χάρη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Πρέπει να ενισχυθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες ανθρώπων που ο συντηρητισμός τους θεωρεί αόρατους ή/ και επικίνδυνους, να δώσουμε στίγμα: να συμπεριληφθεί, λόγου χάρη, μία τράνς από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ένας ακτιβιστής από τον χώρο της αναπηρίας, ένας εκπρόσωπος των ρομά ( μετά και τις δολοφονίες των νέων ανθρώπων Σαμπάνη και Φραγκούλη) κ.ο.κ. έτσι ώστε να αισθανθεί ο νέος κόσμος, ο κόσμος των κινημάτων πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, αφορά όλη την κοινωνία.
Τόνισα πως θεωρώ μεγάλο πλήγμα το γεγονός πως η Ειρήνη Αγαθοπούλου οδηγήθηκε να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Η Ειρήνη είναι μια νέα γυναίκα που έχει κάνει εξαιρετική και σημαντική δουλειά στον χώρο των δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της έμφυλης βίας και των διακρίσεων. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τη δημοκρατική παράδοση ότι μπορούμε να συζητάμε ανοικτά τις διαφορετικές μας απόψεις, για αυτό καθώς και για άλλα θέματα.
Τέλος, προσπάθησα να τονίσω πως αυτή η εκλογική μάχη, με τον τρόπο που θέλει να τη διεξάγει η ΝΔ, δεν είναι προγραμματική ακόμα. Την παρούσα Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να μιλήσει νηφάλια, να δώσει ιδεολογική μάχη. Μάλιστα, τώρα με την τρίτη τροπολογία για το νεοναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη, δείχνει και την απίστευτη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Και, παράλληλα, είναι και υποκριτική η στάση της ΝΔ∙ από τη μια θέλουν να ανακόψουν τους ναζί κι από την άλλη φράχτης και χάιδεμα των πλέον ξενοφοβικών και ακροδεξιών αντανακλαστικών της κοινωνίας.