Βίντεο

Τοποθέτηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, κάνοντας αποτίμηση 4ετίας των πολιτικών ισότητας της ΝΔ (βίντεο)

Ομιλία της Βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών και η ενδυνάμωση της θέσης τους στην Ελλάδα»

Αποτίμηση 4ετίας των πολιτικών ισότητας της ΝΔ, «Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης, συνολική κριτική για τις πολιτικές ισότητας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επιδόθηκε η Βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και αν. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής με θέμα «τα δικαιώματα των γυναικών και η ενδυνάμωση της θέσης τους στην Ελλάδα». Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, οι πολιτικές ισότητας ήταν πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι, χαρακτηριζόμενες από αποσπασματικότητα, κατακερματισμό και αποτυχημένες προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης και εντυπωσιασμού.

«Επί 4 χρόνια είχαμε μια κυβέρνηση που αναπαρήγαγε έμφυλα στερεότυπα αντί να τα καταπολεμά, με πρώτο και καλύτερο τον Πρωθυπουργό και τις κατά καιρούς στερεοτυπικές δηλώσεις του. Και μια Κυβέρνηση που επένδυσε στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

Ειδάλλως, πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι καμία μέριμνα δεν ελήφθη, κανένα μέτρο και πολιτική που να έχει συνυπολογίσει το κόστος της πανδημίας και τις συνέπειες που υπέστησαν και υφίστανται οι γυναίκες σε σχέση με την φροντίδα, την οικονομία, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, δεδομένου ότι ούτε στον προϋπολογισμό ούτε και στα μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει έστω και η ελάχιστη αναφορά», σημείωσε η βουλεύτρια.

Ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η κ. Αγαθοπούλου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενίσχυση του Δικτύου Δομών κατά της έμφυλης βίας, με την ίδρυση νέων δομών, ενώ η ιστοσελίδα metoogreece.gr εγκαινιάστηκε μεγαλοπρεπώς από τον Πρωθυπουργό, αλλά έκτοτε παραμένει ανενεργή. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η απαξίωση των φορέων ισότητας, της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ, είναι δεδομένη και καταγεγραμμένη, ενώ η ηχηρή και εκκωφαντική απουσία της Υφυπουργού Ισότητας από την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την συνεπιμέλεια έχει εγγραφεί ως πολιτική ενάντια στις γυναίκες και μάλιστα από γυναίκα Υφυπουργό Ισότητας.

«Επικαλείστε την ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά όλες οι πολιτικές σας οδηγούν στην αποδυνάμωσή τους, είτε πρόκειται για τα εργασιακά, είτε για την οικονομία είτε για την συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ενδυνάμωση σημαίνει συμμετοχή, αλλά εσείς καταργήσατε την υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ αθλητικών σωματείων. Ενδυνάμωση σημαίνει οικονομική ενίσχυση μέσα από την εργασία, αλλά τα επαγγέλματα στα οποία υπερτερούν οι γυναίκες και επλήγησαν κατά την πανδημία, όπως στους χώρους υγείας και στην εκπαίδευση δεν τα στηρίξατε, ούτε έχετε σκοπό να τα στηρίξετε από το ταμείο ανάκαμψης», ανάφερε η Βουλεύτρια, ενώ αναρωτήθηκε αν πραγματικά ενισχύεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η οικονομία της φροντίδας, μέσω προγραμμάτων, όπως οι-πολλάκις εξαγγελμένες- «Νταντάδες της γειτονιάς», οι οποίες σκόπιμα υποκαθιστούν την δημιουργία δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών, ως ευθύνη της Πολιτείας.

Τέλος, η Βουλεύτρια Κιλκίς μίλησε για την ισότιμη πολιτική εκπροσώπηση των φύλων στις προσεχείς εθνικές εκλογές, για τη σημασία της και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το κάνει πράξη με 50-50 υποψηφιότητες σε αυτές τις εκλογές, αλλά και στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες.