Macro

Τόνια Τσίτσοβιτς: KINA: Μέσα σε ένα σύνθετο διεθνές πλαίσιο

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Εθνικής Συνέλευσης του Λαού, μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τις σχέσεις της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της κινεζικής διπλωματίας.

Τα σκληρότερα λόγια τα απεύθυνε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι για μια ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στις δύο χώρες χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, μολονότι υπήρξε βελτίωση στη συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο μεταξύ Μπάιντεν και Σι Ζινπίνγκ τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον Γουάνγκ Γι, οι ΗΠΑ εφάρμοσαν σε «ασύλληπτο επίπεδο» εμπορικούς περιορισμούς, ενώ «χρησιμοποίησαν διάφορους τρόπους για να καταπιέσουν την Κίνα». «Αν άλλα λένε και άλλα κάνουν, πού είναι η αξιοπιστία τους ως μεγάλης χώρας;», καταλήγει ο υπουργός, προφανώς αναφερόμενος στις πιέσεις των ΗΠΑ προς τους συμμάχους, όπως οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, προκειμένου να αυξήσουν τους περιορισμούς για την πρόσβαση της Κίνας στους περισσότερο εξελιγμένους ημιαγωγούς.

Ο Γουάνγκ Γι δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις σχέσεις με τη Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας ότι μεγαλώνει η αμοιβαία εμπιστοσύνη, λέγοντας μάλιστα ότι «η σχέση μας είναι ένα νέο παράδειγμα διεθνών σχέσεων ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις, εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπήρχε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». «Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή με αμοιβαία οφέλη», με το ρωσικό φυσικό αέριο στα σπίτια των κινεζικών οικογενειών και τα αυτοκίνητα κινεζικής παραγωγής στους ρωσικούς δρόμους.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα είχε πάντα ουδέτερη θέση, σύμφωνα με τον κινέζο υπουργό. «Πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου και σε συζητήσεις για ειρήνη, με μια διεθνή συνδιάσκεψη που θα αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία», τονίζει.

«Με την Ευρώπη υπάρχουν κοινά συμφέροντα, μα η στρατηγική των Βρυξελλών δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μας έχουν αποκαλέσει εταίρους, ανταγωνιστές και αντιπάλους ταυτόχρονα», λέει ο Γουάνγκ Γι. «Είναι σαν να οδηγεί κάποιος ένα αυτοκίνητο, να φθάνει σε ένα σταυροδρόμι και να βρίσκει ένα φανάρι πράσινο, κόκκινο και κίτρινο ταυτόχρονα. Πώς να οδηγήσει κανείς κατ’ αυτόν τον τρόπο;» αναρωτιέται. Είναι γεγονός ότι οι εντάσεις της ΕΕ με το Πεκίνο έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους κινέζους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων.

Σκληρά λόγια επεφύλαξε ο Γουάνγκ Γι και για την κατάσταση στη Γάζα: «Το γεγονός ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, δεν κατορθώνουμε να σταματήσουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή, είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συνέχιση του πολέμου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει αμέσως για την κατάπαυση του πυρός». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Κίνα «πιστεύει ότι η Παλαιστίνη πρέπει να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την επιθυμία του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος».

Στο ζήτημα της Ταϊβάν ο υπουργός επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του Πεκίνου: «Θέλουμε την ειρηνική ενοποίηση, αλλά εκείνοι που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα καούν, αφού θα έχουν παίξει με τη φωτιά».

Σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ο υπουργός προειδοποιεί ότι η Κίνα «θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Όμως, στη σύνοδο Asean-Australia, των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας, που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Μελβούρνη, καταγγέλλεται «η απειλή ή η χρήση δύναμης» από την πλευρά της Κίνας για την επίλυση των διαφορών στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες αναφέρουν επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από την οποία διέρχονται πολλά εκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών, με ορισμένες ζώνες να είναι αντικείμενο διεκδίκησης από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, που είναι επίσης μέλη της Asean. Οι Φιλιππίνες καλούν την Κίνα να «σταματήσει να τις ενοχλεί» και δηλώνουν την πρόθεσή τους να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές μεταξύ Μανίλας και Πεκίνου.

Η Κίνα, στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού του συστήματος της εθνικής ασφάλειας και για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», σκοπεύει, μέσω της μόνιμης Επιτροπής της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, να εκδώσει μια σειρά από νέους νόμους, όπως ένα νόμο για τη διαχείριση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ένα νόμο για την ενέργεια, έναν άλλο για την ατομική ενέργεια και για την ασφάλεια των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Το Πεκίνο υπόσχεται ότι θα τιμωρεί αυστηρά όποιον θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, ενώ προτίθεται να «ενισχύσει τη νομοθεσία στις περιοχές που εμπλέκουν τις εξωτερικές υποθέσεις και να αναπτύξει ένα σύστημα νόμων εξωεδαφικής εφαρμογής».

Στη σύνθετη κατάσταση που αντιμετωπίζει τελευταία η Κίνα προστίθεται η μετακίνηση στρατευμάτων από την Ινδία κοντά στα κινεζικά σύνορα, στο νότιο Θιβέτ, σε ένα τμήμα των εδαφών που διεκδικείται και από τις δύο χώρες από την εποχή της βρετανικής Ινδίας. Ο ινδός πρωθυπουργός επιδιώκει μια επίδειξη δύναμης ενόψει των εκλογών του Απριλίου. Η Κίνα συγκεντρώνει επίσης στρατεύματα και προβλέπεται νέα ένταση, όπως συνέβη με τις βίαιες συγκρούσεις του 2020.

Τόνια Τσίτσοβιτς

Η ΕΠΟΧΗ