Macro

Τόνια Κατερίνη: Η κανονικότητα των πλειστηριασμών

Τα τελευταία 11 χρόνια ένα ολόκληρο σύστημα, κυβερνητικό, νομικό, οικονομικό, επικοινωνιακό, προσπαθεί να μας πείσει ότι οι πλειστηριασμοί είναι μια κανονική, νόμιμη διαδικασία ρουτίνας, που επιβάλλεται στους οφειλέτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Κάτι όμως δεν πάει καλά σε αυτή τη θέση και όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ηθικό έρεισμα, δεν είναι δίκαιη, ενίοτε δε δεν είναι καν νόμιμη, και ότι σίγουρα η απάντηση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δεν μπορεί να είναι ο μονόδρομος των πλειστηριασμών. Έτσι, εκεί που το σύστημα αποτυγχάνει να πείσει, η βία και η καταστολή έρχονται στο προσκήνιο.

Τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει πολλές φορές αυτά, αλλά δυστυχώς πρέπει να τα ξαναθυμηθούμε, καθώς βρισκόμαστε ξανά και ξανά αντιμέτωπες/οι με ένα σύστημα που όσο αμφισβητείται, τόσο πιο βίαια επιτίθεται.

Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έγιναν τρεις δίκες με αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο για να μην ξεχνάμε, όσο και για να οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας.

11 Ιουνίου 2024: Κατηγορούμενοι εννέα αγωνιστές και αγωνίστριες που το 2017, όταν το κίνημα απέτρεπε τους πλειστηριασμούς μέσα στα ειρηνοδικεία με την παρουσία του, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ μέσα στον χώρο των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα την εξέλιξη μιας βίαιης σύγκρουσης με τραυματισμούς και συλλήψεις. Η έδρα για αυτό το γεγονός καταδίκασε τους 7 από τους κατηγορούμενους για αντίσταση κατά της αρχής και παρακώληση των πλειστηριασμών…

Την αντίσταση στις απόπειρες διασφάλισης της δια ζώσης εκτέλεσης των πλειστηριασμών με τη βία, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε, πιστή στις άνωθεν επιταγές, να αντιμετωπίσει με δυο κινήσεις: αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (νόμος Κοντονή), με θεσμοθέτηση του αδικήματος της «πρόθεσης παρακώλησης πλειστηριασμού», και θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ένα χρόνο μετά, έξω από συμβολαιογραφείο στην οδό Θεμιστοκλέους όπου γινόταν πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους κατέληξε στη σύλληψη τριών συναγωνιστών, που η δίκη τους ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Ιουνίου και συνεχίζεται στις 9 Ιουλίου. Και σε αυτή τη δίκη η έδρα δείχνει αρκετά σκληρή και έχει μεγάλη σημασία η παρουσία μας στα δικαστήρια, για να απαιτήσουμε την αθώωση των συναγωνιστών, που το μόνο τους αδίκημα ήταν η διαμαρτυρία κατά των εκτελούμενων πλειστηριασμών.

Στις 27 του ίδιου μήνα βρέθηκε στο εδώλιο η Ιωάννα Κολοβού με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης(!), μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη της ΙΚΕ-φάντασμα, που χτύπησε το σπίτι της σε πλειστηριασμό. Η δίκη αναβλήθηκε, καθώς ο μηνυτής δεν εμφανίστηκε.

Και ενώ αγωνιστές και αγωνίστριες βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, ενώ χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται στη μέγγενη των funds και των εδώ εκπροσώπων τους, με ελάχιστα νομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την αδηφαγία και την αυθαιρεσία τους, φαίνεται πως οι «πωλήσεις» στους πλειστηριασμούς δεν πάνε και τόσο καλά. Έτσι λοιπόν σε εκτενές άρθρο της, η εφημερίδα Καθημερινή δίνει συμβουλές στους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν ακίνητο από πλειστηριασμό, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές, ενώ πλήθος μεσιτικά γραφεία, με κορυφαίο την Ladea, μπαίνουν στο παιχνίδι της προώθησης αγορών από πλειστηριασμό, διευκολύνοντας τους ενδιαφερόμενους με τη γραφειοκρατική διαδικασία. Όταν η Hanna Arend μιλούσε για την κοινοτοπία του κακού, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό της τους πλειστηριασμούς, ωστόσο δεν γίνεται να μην το σκεφτεί κανείς όταν διαβάζει στο εν λόγω άρθρο την παρακάτω φράση: «Σε μια εποχή που οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 60% και οι τιμές των ενοικίων καλπάζουν, η απόκτηση ενός σπιτιού από πλειστηριασμό μοιάζει να είναι μονόδρομός»! Αυτή η προσέγγιση που αποπειράται μια κανονικοποίηση, και μάλιστα προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων, βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την ανήθικη κερδοφορία των funds, τη στιγμή που δρομολογούν την εξόντωση των δανειοληπτών.

Αν κάτι πρέπει να ξαναπούμε μετά από όλα αυτά, είναι ότι η απειλή να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο είναι εδώ μπροστά μας και ότι η πιο σοβαρή «κακοτοπιά» που θα αντιμετωπίσουν οι επίδοξοι επενδυτές, είναι το δυνάμωμα ενός κινήματος που είναι ήδη παρόν και μέχρι σήμερα έχει αποτρέψει εκατοντάδες πλειστηριασμούς και πολλές εξώσεις.

Τόνια Κατερίνη

Η ΕΠΟΧΗ