Macro

Το «τέλος» ποιας «αφθονίας» και ποιας «ανεμελιάς» κ. Μακρόν;

«Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τους Γάλλους για “τη μεγάλη ανατροπή” που σηματοδοτεί τη φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με “το τέλος της αφθονίας”, “των βεβαιοτήτων” και “της ανεμελιάς”» (Από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων).

Ο πρόεδρος-εκπρόσωπος των ελίτ «προειδοποίησε» τον λαό του ότι επίκειται μια μεγάλη ανατροπή και ότι, ουσιαστικά, ο ερχόμενος χειμώνας θα σημάνει φτώχεια, αβεβαιότητα και στερήσεις κάθε είδους. Βέβαια, δεν πρόσθεσε το περίφημο «Ε, τότε ας φάνε παντεσπάνι», αλλά μπορεί και να του πέρασε από το μυαλό.

Τα λαϊκά στρώματα που παντού στην Ευρώπη (και όχι μόνο) χειμάζονται εξαιτίας της ασύλληπτης ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ανεργίας καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώσουν τα σπασμένα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Στην άλλη άκρη του φάσματος οι υπερπλούσιοι δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους. «Οι ειδικοί τονίζουν ότι ισχυρές πωλήσεις των εταιρειών πολυτελών ειδών εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και προβλέψεων για ύφεση δεν είναι κάτι καινούργιο. Συνέβη και σε προηγούμενες φάσεις επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία. Οι πλούσιοι, όπως υπογραμμίζουν, είναι οι τελευταίοι που νιώθουν τις επιπτώσεις μιας κρίσης, ενώ η συνέχιση πανάκριβων αγορών εξυπηρετεί την εικόνα της ισχύος που θέλουν να προβάλλουν για τον εαυτό τους». Αυτό γράφει στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του «Η κρίση δεν αγγίζει τους πλούσιους» ο συνάδελφος Μπάμπης Μιχάλης (22/8/22).

Και η αλήθεια είναι ότι οι ανισότητες θεριεύουν ακόμα και μέσα στην κρίση, ίσως και εξαιτίας της, αφού όπως λένε οι προπαγανδιστές του συστήματος, «η κρίση είναι ευκαιρία»! Ευκαιρία για ποιους όμως; Για τις εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, για τους μαυραγορίτες σουπερμαρκετάδες και για τα αρπακτικά της «πράσινης μετάβασης». Γι’ αυτούς δουλεύουν ο Μακρόν, ο Μητσοτάκης, ο Ντράγκι, ο Σολτς, ο Μπάιντεν και όλος ο θίασος που υποδύεται την παγκόσμια ηγεσία.

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «μπροστά στην άνοδο ανελεύθερων και αυταρχικών καθεστώτων» πρέπει οι υπουργοί του να επιδεικνύουν «σοβαρότητα» και να μην υποκύπτουν στον «πειρασμό της δημαγωγίας», όπου φυσικά δημαγωγοί και λαϊκιστές είναι, σύμφωνα με το Ακραίο Κέντρο, όσοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα και δη η Αριστερά.

Μετά από μια δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση που έφερε τα λαϊκά νοικοκυριά στα όριά τους και οδήγησε σε μαζική φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό είναι πρόκληση ο Μακρόν να μιλά για το «τέλος της αφθονίας» και της «ανεμελιάς». Η υπεροψία, η αλαζονεία και η περιφρόνηση των λαϊκών αναγκών δείχνει απλώς πόσο αποκομμένη είναι η πολιτική ελίτ από τον μέσο άνθρωπο και σε τι γυάλινο πύργο ζει.

Στα καθ’ ημάς η Αγία Οικογένεια είναι η μοναδική εν Ελλάδι που μπορεί να καυχιέται για την «ανεμελιά» της και για τη διαβίωσή της εν είδει αέναων διακοπών, αν και εσχάτως όλο και κάτι συμβαίνει (αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για τις στρατιές των μετακλητών, τις απευθείας αναθέσεις και άλλα) για να ταράξει την αταραξία της και να αμαυρώσει τη «φήμη» της στο εξωτερικό. Δεκάδες ξένα ΜΜΕ σε καθημερινή βάση μιλούν για την «ελευθερία του Τύπου» και τις «κομψές» σχέσεις της κυβέρνησης με αυτήν.

Τάσος Τσακίρογλου