Macro

Το σήμερα και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δημοσκοπικά χαμηλά, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μάλιστα να απειλεί για επερχόμενη νίκη της ΝΔ. Όμως γιατί παρά τη γενικότερη φθορά που έχει δεχτεί το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει δημοσκοπικά;
Κάποιοι θα πουν πως οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την αλήθεια, είναι όλα πληρωμένα (βλέπε 2014-2015 και δημοψήφισμα). Όμως η αυτοκριτική δεν μπορεί να σταματά εκεί.


Η φούσκα της κυβέρνησης παρά τα όσα έχει κάνει, ακόμα να σκάσει. Σίγουρα μετά και το πέρας του καλοκαιριού η οικονομική κρίση που θα επέλθει θα είναι κατά την άποψη μου χειρότερη από αυτήν του 2009. Εύχομαι να μην γίνει πραγματικότητα αυτό που εξυφαίνεται. 
Όμως πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, πως η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή την περίοδο είχε ένα πλεόνασμα 37 δισ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πλεόνασμα αποφάσισε να μοιράσει σε ξαδέρφια και κουμπάρους, αντί να τα επενδύσει στην απευθείας αντιμετώπιση της πανδημίας! 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον Αύγουστο του 2019, η οποία αφορούσε την πρόσληψη 2.500 νοσηλευτικού προσωπικού από το ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που η ΝΔ κερδίζοντας την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 αποφάσισε να μην υλοποιήσει προτιμώντας να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. Η πανδημία απέδειξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να ξοδέψει τα λεφτά στο βωμό της συντήρησης του «καθεστώτος», αντί να επενδύσει τα χρήματα στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Η επιλογή αυτή βέβαια έχει ως συνεπακόλουθο να προβάλλεται ως υπαίτιος για κάθε εξάπλωση και επιδείνωση της πανδημίας ο «αη λαός».


Φτάνουμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ως γνήσιο δημοκρατικό κόμμα δεν επέλεξε την οδό της δολοφονίας του αντιπάλου ώστε να κερδίσει ψηφαλάκια. Μια χαρά θα μπορούσε να το κάνει (βλέπε ΝΔ σε ό,τι αφορά το μακεδονικό, το οποίο σήμερα υπερασπίζεται και ευαγγελίζεται πιστά).
Πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σοβαρή στάση στιγματίζοντας ταυτόχρονα την ακραία κακοδιαχείριση κονδυλίων, τα οποία κονδύλια “ξεγλιστρούσαν” από τη δημόσια υγεία και επενδύονταν σε ΜΜΕ και σε κουμπάρους που πριν δεν είχαν καμία σχέση με παραγωγή υγειονομικών ειδών και σήμερα όλος τυχαίως παράγουν.
Σήμερα όμως εμείς τι κάνουμε; Με το ενδεχόμενο κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στάσιμος στο 22% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Για ποιο λόγο;
 Ένας αρχικός λόγος είναι το ότι με το άνοιγμα του iSYRIZA τον Ιούλιο του 2019 το οποίο άνοιγμα έγινε πρόχειρα και ευκαιριακά έξυσε  τον πάτο του βαρελιού.
Ξυσαμε τον πάτο σε ό,τι αφορά το πρώην ΠΑΣΟΚ και τα άτομα τα οποία όντως στήριζαν ανένταχτοι τον ΣΥΡΙΖΑ και ένιωσαν μία παραπάνω ώθηση μέσω του iSYRIZA να ενταχθούν.
Από εκεί και πέρα τελος! Ήταν μία πλατφόρμα η οποία άνοιξε το δρόμο για μέλη followers αντί για γνήσια ενεργά μέλη (με τη σφραγίδα βέβαια της κεντρικής επιτροπής στην ψηφοφορία 55/50 καθώς επέτρεψε τη νοοτροπία των μελών φαντασμάτων). Όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία όμως.
Σήμερα και πάλι το ερώτημα είναι τι κάνουμε;


Προφανώς ο καταγγελτικός αντιπολιτευτικός λόγος δεν αρκεί! Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τίθεται σε όλα τα μέλη για διαβούλευση δεν φτάνει και μάλιστα φαίνεται ήπιο. Προφανώς το πρόγραμμα τίθεται σε όλες και όλους τους συντρόφους και θα είναι η βάση δόμησης της πολιτικής μας συνέχειας.
Η πρόσφατη ένταξη όμως του Συμεών Κεδίκογλου με όρους ποδοσφαιρικής ομάδας (γνωριμία με τον πρόεδρο, χειραψία και δήλωση «θα κάνω ό,τι καλύτερο για την ομάδα» χωρίς καμία αναφορά και χωρίς καμία μετάνοια για το βρώμικο παρελθόν υπηρέτησης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν θετικά τουλάχιστον.
Οι σπασμωδικές κινήσεις λοιπόν στην κατεύθυνση «πάση θυσία κυβέρνηση» φαίνεται πως δεν αποδίδουν! Γιατί συνεχίζονται λοιπόν;
Το μήνυμα που πρέπει να λάβουμε είναι πως με τέτοια τακτική δεν εμπνέουμε!
Κάποτε εμπνεύσαμε όμως! Εμπνεύσαμε, διότι είχαμε επαφή με τον δρόμο, ο οποίος είναι ζωτικός χώρος της αριστεράς! Εμπνευσαμε διότι είχαμε επαφή με τα κινήματα! Εμπνευσαμε διότι δώσαμε ελπίδα στον λαό μέσω του ριζοσπαστικού αριστερού προγράμματός μας!
Σίγουρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση τα βρήκαμε σκούρα! Τα βρήκαμε σκούρα και δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όσα ελπίζαμε.
Όμως η προσπάθειά μας στην υλοποίηση του μνημονίου να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να βάλουμε τη χώρα σε βιώσιμη τροχιά πέτυχε! Μην ξεχνάμε! Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια!
Όλα αυτά που κερδίζαμε μέρα με τη μέρα τα διαλύει η κυβέρνηση της ΝΔ!

Σήμερα αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη είναι να ανασκουμπωθούμε!
Να ανασκουμπωθούμε και να πάρουμε χαμπάρι πως για να ξανααγίνουμε κυβέρνηση δεν είναι αναγκαίο να γίνουμε μία από τα ίδια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας! Την πορεία δηλαδή της ριζοσπαστικής αριστεράς η οποία έχει λόγο, έχει επαφή με την κοινωνία και έχει προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής του μέσου ανθρώπου με ριζοσπαστικό αριστερό πρόσημο.
Όπως έγραψε ο σύντροφος Δημήτρης Βίτσας: «Ίσως, λοιπόν, θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσουμε όχι πώς να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί να προετοιμαστεί ως κόμμα, ως πολιτικός σχηματισμός και ως φορέας ενός ριζοσπαστικού αριστερού προγράμματος, ώστε να το πράξει.».
Και μην ξεχνάμε στόχος μας δεν είναι να γίνουμε μία από τα ίδια αλλά μέσω της πορείας και της επιρροής μας να αλλάξουμε την κοινωνία! 

Κίμωνας Τζον Αποστολάκης, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ