Macro

Το πολιτικό χρώμα της εμβολιομαχίας

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στην εκπομπή του στον Real FM, ο Γιώργος Γεωργίου σχολίαζε με τους ακροατές του το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Σε κάποια στιγμή, ένας από τους ακροατές ρώτησε αν θα είχε τύχη η ελληνική Εθνική σε έναν τελικό σαν κι αυτόν μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας. Στη συνέχεια της συζήτησης, ο ακροατής υποστηρίζει ότι η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας, το 2004, ήταν «φιάσκο» και «μούφα».

Αμέσως, ο έμπειρος δημοσιογράφος υποβάλλει την κρίσιμη ερώτηση:

Γεωργίου: «Εμβόλιο έχεις κάνει;»

Ακροατής: «Οχι. Δεν κάνω τέτοια πράγματα εγώ».

Ο Γεωργίου ξεσπάει σε γέλια και σχολιάζει: «Ε, τι, μαλάκας είμαι; Δεν το κατάλαβα;»

Ο ακροατής, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εξαιρετικά ευγενής, έχει πλέον πάρει φόρα: «300 αλήτες κοροϊδεύουν τον κόσμο. Και τον έχουν με το μαστίγιο […]». (https://tinyurl.com/yec2n9n9, μετά το 8΄).

Η σκηνή αυτή συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συγκρότηση του πολιτικού ρεύματος των «αρνητών» του εμβολίου, που ξεκινά από κάθε λογής συνωμοτικές θεωρίες, για να καταλήξει σε ανοιχτή αμφισβήτηση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και σε καταγγελία των δημοκρατικών θεσμών.

Είναι αυτονόητο ότι το πολιτικό αυτό ρεύμα υιοθετεί και αναπαράγει τα βασικά ιδεολογήματα της σύγχρονης Ακροδεξιάς: αποδίδει την πανδημία σε κάποια έξωθεν ανθελληνική επιβουλή, είναι έτοιμο να καταγγείλει ως προδότες τους βουλευτές, υποπτεύεται ως πουλημένο τον ιατρικό κόσμο, θεωρεί δείγμα υπέρτατης ελευθερίας την απαλλαγή από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι υγειονομικοί περιορισμοί.

Αν όμως μελετήσει κανείς από κοντά τις δηλώσεις των ποικίλων εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Ακροδεξιάς, θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Για την ακρίβεια, σχεδόν κανείς τους δεν υποστηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο κατά των εμβολίων.

Ο παλαίμαχος ηγέτης του χώρου Γιώργος Καρατζαφέρης αποδύεται κάθε μεσημέρι από το ιδιωτικό κανάλι του σε εκστρατεία υπέρ των εμβολίων και καταγγελία των εμβολιομάχων. Προκειμένου μάλιστα να πείσει το κοινό του, υποστηρίζει ότι, από τον Σεπτέμβριο, θα προσλάβει πορτιέρη στην επιχείρησή του, που θα διώχνει με κλοτσιές όποιον ανεμβολίαστο επιχειρήσει να εισβάλει.

Ο πρώην βουλευτής του Καρατζαφέρη και ήδη αρχηγός της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, κρατά πιο μεσοβέζικη στάση («το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια»), αλλά χωρίς κι αυτός να καταγγέλλει ανοιχτά τον εμβολιασμό. Ας συνυπολογιστεί εδώ ότι Καρατζαφέρης και Βελόπουλος εμφανίζονται στις ίδιες προσωπικές τους εκπομπές ως πωλητές παραϊατρικών σκευασμάτων, οπότε είναι λίγο δύσκολο να συνταχθούν με την πλήρη αμφισβήτηση της ιατρικής επιστήμης.

Αλλά και ο Γιώργος Τράγκας, που φιλοδοξεί να πολιτευθεί κι αυτός στον ίδιο χώρο, δηλώνει ότι «η πολιτεία έχει υποχρέωση να πείσει τους πάντες να κάνουν εμβόλιο» και ξεκαθαρίζει πως «εγώ έχω κάνει όλα τα εμβόλια που έχουν παραχθεί στην ανθρωπότητα». Απλώς εκφράζει τη συμπάθειά του προς τους εμβολιομάχους: «Δεν είναι ψεκασμένοι, είναι φοβισμένοι».

Ακόμα και οι φατρίες που έχουν προκύψει από τη διάλυση της ναζιστικής οργάνωσης δεν φαίνεται να ταυτίζονται με τους εμβολιομάχους. Μοναδική εξαίρεση η οργάνωση ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού, που πρόλαβε να πετάξει τρικάκια με το σύνθημα «Οχι στον εμβολιασμό», προτού ακόμα κάνει ο αρχηγός της το ταξίδι Βρυξέλλες – Δομοκός. Αντίθετα, ο σκληρός ναζιστής, πρώην εκλεκτός του Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης, υποδύεται τον μετριοπαθή: «Στη φυλακή θα μπορούσα να έχω εμβολιαστεί, αλλά επέλεξα αυτή τη στιγμή να μην το κάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι προτρέπω τον οποιοδήποτε πολίτη να μην το κάνει». Καθώς φαίνεται, ο μόνος λόγος που δεν εμβολιάζεται είναι ότι φοβάται μη χαλάσει με το τσίμπημα το γνωστό «αρχαιοελληνικό» τατουάζ στο μπράτσο του.

Αλλά, αν ακόμα και στον χώρο της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να στεριώσει η εμβολιομαχία, πώς μπορεί να ερμηνευτεί η δυσπιστία τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού απέναντι στην εκστρατεία εμβολιασμού; Δυστυχώς, η απάντηση είναι απλή. Εκείνος που ενισχύει το ρεύμα αυτό είναι οι κυβερνητικοί επιτελείς, που θεώρησαν το μέγιστο αυτό υγειονομικό ζήτημα ως μια ακόμα ευκαιρία για μικροκομματική εκμετάλλευση και πιλοτική εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων. Αντί να επιδιώξουν μια διακομματική συσπείρωση γύρω από έναν πραγματικά εθνικό στόχο (τον εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών), θεώρησαν προτιμότερο να διχάσουν τον πολιτικό κόσμο.

Η στάση της Αριστεράς

Η Αριστερά ήταν έτοιμη να δεχτεί μια τέτοια συστράτευση, όπως φαίνεται από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ. Ο λόγος είναι προφανής. Συστατικό στοιχείο στην ιδεολογία της Αριστεράς είναι η προάσπιση των πολλών, η συλλογική κινητοποίηση και το δημόσιο συμφέρον. Στον αντίποδα, ο δεξιός νεοφιλελευθερισμός προκρίνει το συμφέρον του ατόμου και της ιδιωτικής επιχείρησης. Οταν πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας να καταβληθούν προσπάθειες για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανατρίχιασε και κατέφυγε σε φτηνές ειρωνείες, που βέβαια υποχρεώθηκε να τις καταπιεί, μετά την τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν.

Και μόλις κατέστη φανερό ότι η εκστρατεία εμβολιασμού χωλαίνει, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει για «υγειονομικό σαμποτάζ» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις εναντίον των εμβολίων, γεγονός βέβαια απολύτως ψευδές. Μοναδικό επιχείρημα της κυβέρνησης παρέμεινε η μεσοβέζικη στάση του Παύλου Πολάκη, που όμως αμέσως απαντήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Στη Βουλή, τον ΣΥΡΙΖΑ τον εκπροσωπώ εγώ ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Να το κάνω, λοιπόν, ξεκάθαρο. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανένα φάρμακο τον εμβολιασμό. Οσοι πιο πολλοί και πολλές εμβολιαστούν άμεσα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι όποιες επιτυχίες της εμβολιομαχίας στη χώρα μας οφείλονται κυρίως στις δικές της αστοχίες αλλά και σε μια σειρά μικροκομματικών χειρισμών, με τελευταία περίπτωση την άκοπη επίδειξη πυγμής απέναντι σε αδύναμους πολίτες και την επίκληση της απειλής απολύσεων. Αλλά το παρελθόν εκδικείται. Και όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί η κυβέρνηση, αυτοί που πρωταγωνιστούν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που χάιδευε πριν από τρία χρόνια στα «μακεδονικά» συλλαλητήρια κατά της Αριστεράς. Πίσω έχει ο Βουκεφάλας την ουρά.

Δημήτρης Ψαρράς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών