Macro

Θωμάς Αχταρίδης: H απελευθέρωση του Ασάνζ είναι και δική μας υπόθεση

Το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου η απόφαση της δίκης για τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ. Το Δικαστήριο έδωσε παράταση στο μαρτύριο του Ασάνζ, δικαιώνοντας τις αμφιβολίες εκατομμυρίων που προειδοποιούν για την απειλή θανάτου αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απειληθεί η ζωή του Ασάνζ. Η πολυαναμενόμενη απόφαση επιφύλαξε και μια ευχάριστη πρώτη νίκη αφού δίνει τη δυνατότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ να εφεσιβάλλει τις εις βάρος του αποφάσεις έκδοσης και μια νέα πλήρη ακροαματική διαδικασία.
 
 
Ο δημοσιογράφος και ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες και κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε δίκη-σύμβολο για την ελευθερία του Τύπου, ύστερα από τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που συνδέουν τις ΗΠΑ με εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ιδρυτικό μέλος του DiEM25 και ο ιδρυτής των Wikileaks. Τα Wikileaks είναι ένας παγκόσμιος, πραγματικά ανεξάρτητος δημοσιογραφικός οργανισμός. Ακριβώς αντίθετα από τα κυρίαρχα media, τα Wikileaks δημοσιεύουν πληροφορίες που οι ισχυροί αυτού του κόσμου δεν θέλουν να δουν δημοσιευμένες. Τα βασανιστήρια στο Γκουαντανάμο και οι δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από το στρατό των ΗΠΑ θα παρέμεναν καλά κρυμμένα μυστικά, αν δεν υπήρχαν τα Wikileaks και ο Τζούλιαν Ασάνζ. Για τη δράση του αυτή, που είναι η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας, ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια υπό άγριο διωγμό από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ. Ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια, μετά τη σύλληψή του μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, βρίσκεται σε ένα απάνθρωπο καθεστώς απομόνωσης στη Φυλακή Μπέλμαρς στην Αγγλία, χωρίς να έχει καταδικαστεί ποτέ. Η μεταχείρισή του Τζούλιαν είναι χειρότερη από αυτή άλλων φυλακισμένων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Ενδεικτικά, του επιτρέπουν να «προαυλίζεται» μια ώρα το 24ωρο – αν μπορεί να θεωρηθεί προαυλισμός η μεταφορά σε έναν εσωτερικό χώρο διαφορετικό από την απομόνωση του. Η υγεία του είναι τόσο βεβαρημένη που πρόσφατα έσπασε ένα πλευρό μετά από βήχα.
 
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοσή του με την κατηγορία της κατασκοπείας(!) και μέχρι στιγμής το δικαστήριο έχει αρνηθεί, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του. Βρίσκεται όμως θαμμένος ζωντανός, απομονωμένος από τον έξω κόσμο εδώ και μια δεκαετία και με την απειλή της θανατικής ποινής αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, μόνο και μόνο γιατί έκανε τη δουλειά του που είναι να ενημερώνει το κοινό για τις αυθαιρεσίες των ισχυρών.
 
Στο πρόσωπό του διώκεται η ιδέα της ελευθερίας του Τύπου. Θέλουν να παραδειγματίσουν και να υποτάξουν έτσι όλους και όλες τις δημοσιογράφους, όλες και όλους όσοι δεν έχουν εξαγοραστεί τουλάχιστον. Η απαίτηση να ελευθερωθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας. Ειδικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί τα Wikileaks έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες που μας αφορούν, με πρόσφατο παράδειγμα τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας στη χώρα μας προς όφελος αμερικανικών κολεγίων. Αλλά και γιατί στην Ελλάδα βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνο είναι να χειραγωγείται και να φιμώνεται η δημοσιογραφία από τις λίστες Πέτσα. Δυστυχώς, η δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση Ασάνζ είναι εντελώς δυσανάλογη με τη σοβαρότητα και τη σημασία της υπόθεσης.
 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας από εμάς. Για την ακρίβεια ένας από τους καλύτερούς μας. Το θάρρος, η εξυπνάδα και η ακεραιότητά του έχουν τεθεί στην υπηρεσία των ανθρώπων και ενάντια στην ολιγαρχία. Να μην αφήσουμε την ολιγαρχία, που έχει βάλει στο στόχαστρο την ελευθερία μας, να θάψει αυτό τον άνθρωπο. H απελευθέρωση του Ασάνζ είναι και δική μας υπόθεση.
 
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Βρετανίας παρατείνει τη φυλάκιση του Ασάνζ και τη σωματική και ψυχολογική εξόντωσή του, ενώ η οικογένειά του προειδοποιεί πως αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Αυτή είναι η πιο σημαντική υπόθεση ελευθερίας του Τύπου. Όχι μόνο γιατί ο Ασάνζ είναι σύντροφός μας και συνιδρυτής του DiEM25, αλλά γιατί είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα του. Αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ το Δικαστήριο της Βρετανίας θα έχει αποδεχτεί πως η ελεύθερη δημοσιογραφία ισοδυναμεί με κατασκοπεία. Και αυτό θα σημάνει ακόμα πιο μαύρες μέρες για τους δημοσιογράφους και για τη δημοκρατία παγκοσμίως.
 
Η φυλάκιση ενός δημοσιογράφου που αποκαλύπτει αληθινές πληροφορίες δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη: Ελευθερώστε τον Ασάνζ – Δικαιοσύνη για τον Τζούλιαν.
 
Ο Θωμάς Αχταρίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25