Συνεντεύξεις

Θοδωρής Δρίτσας: Έκθετος και υπόλογος ο Μητσοτάκης, οφείλει να παραιτηθεί

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας θεωρεί «αδιανόητο ΕΥΠ και κυβέρνηση να παρακολουθούν κόμματα, πολιτικούς και δημοσιογράφους, παρεμβαίνοντας με παρακρατικούς μηχανισμούς στον πολιτικό ανταγωνισμό, επιδιώκοντας την τεχνητή χειραγώγηση των πολιτικών συσχετισμών» και προβλέπει «γενικευμένη δημοκρατική κοινωνική αντίσταση», εάν δεν προκηρυχθούν γρήγορα εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί και επιδιώκει προοδευτική διακυβέρνηση με «προοδευτικό-δημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής». Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξηγεί πως «Οι αναγκαίοι εξοπλισμοί πρέπει πάντα να ισορροπούν και να συμπορεύονται, τόσο με την ανεξάρτητη και πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, όσο και με τις μεσομακροπρόθεσμες δημοσιονομικές αντοχές».

Ανένδοτο θεσμικό αγώνα έχει κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας για παραίτηση του πρωθυπουργού. Εξεταστική για τις υποκλοπές συστάθηκε επίσης. Αλήθεια, τι προσδοκάτε;

Δεν έχουμε δικαίωμα να απέχουμε από κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση παρακολουθήσεων τηλεφώνων από την ΕΥΠ και από άλλα κέντρα. Αντίθετα, έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα, για να φτάσουμε ως το τέλος. Είναι αδιανόητο η ΕΥΠ και η κυβέρνηση να παρακολουθούν πολίτες, κόμματα, πολιτικούς και δημοσιογράφους, παρεμβαίνοντας με παρακρατικούς μηχανισμούς στον πολιτικό ανταγωνισμό, επιδιώκοντας την τεχνητή χειραγώγηση των πολιτικών συσχετισμών και των πολιτικών εξελίξεων. Είναι επίσης αδιανόητο η ΕΥΠ να βάζει φραγμούς και να κατασκοπεύει τη δημοσιογραφική έρευνα για την ανακάλυψη οικονομικών σκανδάλων τραπεζών ή ολιγαρχών του πλούτου.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε παρακράτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έκθετος και υπόλογος. Δική του είναι η ευθύνη να μη γίνει η ΕΥΠ παρακράτος. Κι όμως, αποδεδειγμένα πλέον, έγινε. Οφείλει να παραιτηθεί.

Μήπως ο δημόσιος λόγος επικεντρωθεί στο θέμα των υποκλοπών και παρακαμφθεί η οικονομία, που έχει πολλά προβλήματα;

Οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, όπως αποδεδειγμένα αποκαλύφθηκαν, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικό. Είναι και αντιλαϊκό και αντεργατικό και αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό. Είναι και άδικο.

Όλα αυτά πάνε μαζί!

Προβλέπω ότι σύντομα, εάν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, θα δούμε γεγονότα γενικευμένης δημοκρατικής κοινωνικής αντίστασης. Δεν πάει άλλο.

Πρέπει, εκτός από τις θεσμικές πρωτοβουλίες μας, η κοινωνική παρέμβαση να γίνει καταλύτης δημοκρατικών εξελίξεων για την απαλλαγή από το καθεστώς αντιλαϊκού αυταρχισμού της κυβέρνησης της Δεξιάς.

Αλήθεια, σε μια περίοδο με τεράστιο δημόσιο χρέος, υψηλών επιτοκίων δανεισμού και πολλά ελλείμματα, πώς κρίνετε τις αγορές εξοπλισμών; Επιτυγχάνεται τουλάχιστον μια εξοπλιστική υπεροχή απέναντι στην Τουρκία;

Εξαιρετικά εύστοχο και επίκαιρο το ερώτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και όλα τα στελέχη έχουμε από καιρό προειδοποιήσει ότι η κούρσα εξοπλισμών οδηγεί και ανακυκλώνει πολλαπλά αδιέξοδα σε βάρος της οικονομίας, αλλά και σε βάρος της επαρκούς άμυνας της χώρας. Οι αναγκαίοι εξοπλισμοί πρέπει πάντα να ισορροπούν και να συμπορεύονται τόσο με την ανεξάρτητη και πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, όσο και με τις μεσομακροπρόθεσμες δημοσιονομικές αντοχές. Διαφορετικά, με βεβαιότητα οδηγούν σε κατάρρευση και την άμυνα.

Αυτή είναι η σοβαρά μελετημένη, διορατική και απολύτως πατριωτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτήν υλοποιήσαμε όσο κυβερνήσαμε, σε ακραία δύσκολες και εκβιαστικές συνθήκες, μάλιστα.

Η αναβάθμιση των F-16 και η προτεραιοποίηση της προμήθειας νέων φρεγατών είναι, μεταξύ πολλών άλλων, υπεύθυνα δείγματα γραφής μιας Αριστερής κυβέρνησης, που δεν μπερδεύει την άμυνα με την εμπλοκή και την εξάρτηση από πολεμικούς σχεδιασμούς τρίτων χωρών.

Το θέμα των υποκλοπών, σε συνδυασμό και με τα οικονομικά θέματα, δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον. Θεωρείτε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση; Εκτός από τις υποκλοπές, τη δημοκρατία και τα οικονομικά-ενεργειακά θέματα, θα πρόσθετα τόσο την υπαρκτή πλέον απειλή επέκτασης ή και γενίκευσης πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και στην περιοχή μας (Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειος, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Μέση Ανατολή), όσο και την κλιματική κρίση και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών, αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούμενα.

Ναι, η ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης με ενεργή κοινωνική στήριξη και με σαφείς δημοκρατικούς – κοινωνικούς στόχους είναι η μόνη ρεαλιστική λύση ελπίδας στη σημερινή συγκυρία. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί σε αυτήν την επιδίωξη.

Απαιτείται νέο προοδευτικό – δημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής. Σε περίπτωση μιας κυβέρνησης δεύτερη φορά Αριστερά, ποια λάθη θα διορθώνατε από την προηγούμενη ή δεν θα επαναλαμβάνατε;

Είμαστε το μόνο κόμμα στην ελληνική (ίσως και στην ευρωπαϊκή) ιστορία, που έχουμε κάνει συνολικό, συλλογικό και γραπτό κυβερνητικό Απολογισμό, μετά από μία εκλογική ήττα. Το πολυσέλιδο κείμενο (2012-2019) εγκρίθηκε ομόφωνα και από το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε αντίστοιχο ειδικό Απολογισμό ανά υπουργείο ή οργανισμό που διοικήσαμε. Αυτό είναι ένα έλλειμμα, αλλά καθόλου δεν μειώνει τη μεγάλη κατάκτηση του συνολικού Απολογισμού.

Εάν οι πολίτες μας εμπιστευτούν και πάλι και μας αναθέσουν κυβερνητική ευθύνη, να είναι βέβαιοι ότι τώρα είμαστε ακόμα πιο ώριμοι και πιο έμπειροι, όσο κι αν ισχύει ότι οι συνθήκες δεν είναι ποτέ ίδιες. Και είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι και αποφασιστικοί. Πάνω απ’ όλα όμως, εκτός από τη διαρκή βελτίωση της πολιτικής και διοικητικής επάρκειάς μας και συνοχής, δύο είναι κατά τη γνώμη μου τα μείζονα ζητήματα.

Το πρώτο είναι να είμαστε σταθερά μέσα στις ανάγκες των ανθρώπων και να ταυτιζόμαστε με αυτές, και το δεύτερο να κρατάμε τη διαρκή επαγρύπνησή μας για τη διατήρηση του ιστορικά κατακτημένου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Γιάννης Σπ. Παργινός

POLITICAL