Δεν είδαμε την ΕΕ να υπερασπίζεται τα ελληνικά σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα όταν αμφισβητούνται από την Τουρκία, αλλά τώρα είδαμε να μας… χειροκροτούν και να μας πληρώνουν για να γίνουμε οι συνοριοφύλακές τους, να έχουν αυτοί το κεφάλι τους ήσυχο, ενώ εδώ στοιβάζονται ψυχές και αλωνίζουν ακροδεξιοί με την παρότρυνση των ΜΜΕ και το «κλείσιμο του ματιού» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας Στο Κόκκινο και το Νίκο Σβέρκο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις, αλλά και να μείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των προσφύγων, των μεταναστών και των δικαιωμάτων τους, στην υπεράσπιση δηλαδή της διεθνούς νομιμότητας. Είναι βάση και για τις δικές μας κοινωνίες», όπως τόνισε.
«Δεν είναι απλώς πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες εικόνες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, αλλά έχουμε πολύ σημαντικά νέα προβλήματα, μία νέα πραγματικότητα, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», είπε ο κ. Δρίτσας, καθώς «για πρώτη φορά κράτος, η Τουρκία εν προκειμένω, χρησιμοποιεί ανοικτά και χωρίς περιστροφές τους πρόσφυγες ως όπλο άσκησης πολιτικής, με στόχους όχι απλώς γεωπολιτικούς, αλλά και γεωστρατηγικούς».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «όσο κι αν δεν είναι ολοφάνερο ακόμα, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ και ενδεχομένως -ελπίζω όχι- και η ελληνική κυβέρνηση, είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη και για το προσφυγικό και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ειρήνη στην περιοχή».
Ο Θ. Δρίτσας θύμισε τα προ ημερών βαριά πλήγματα που υπέστη η Τουρκία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει σε συριακό έδαφος, μεταξύ άλλων χάνοντας την συνεργασία της Ρωσίας που συμπαρατάχθηκε πλήρως με τον Άσαντ και την συριακή κυβέρνηση. «Αυτό έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας … ήδη το πολιτικό της σύστημα είναι ανάστατο … εκεί ακριβώς ο Ερντογάν ενεργοποιεί ανοικτά πια, δημόσια διατυπωμένη, την χρησιμοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι δεν είναι μόνο από την πλευρά της Τουρκίας αυτή η εργαλειοποίηση.
Τώρα, η Τουρκία πιέζει για ενεργότερη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή της με την Ρωσία. Η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ και αυτές είναι ανησυχητικές εξελίξεις, συνέχισε ο κ. Δρίτσας, πρέπει «να μην οδηγηθούμε σε “αναγκαία αδιέξοδα” με ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα ζητήματα της ειρήνης στην γειτονική μας Συρία».
«Η χρησιμοποίηση προσφύγων από οποιονδήποτε, όχι μόνο τον Ερντογάν, ως όπλο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό είναι ανεπίτρεπτη», τόνισε ο ίδιος, «το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ζήτημα ειρήνης, συνεννόησης, αλληλεγγύης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσες γεωπολιτικές επιπτώσεις κι αν έχει. Και έχει προφανώς … κανείς δεν μπορεί να αποστεί των επιταγών της Συνθήκης της Γενεύης, αναφορικά με το προσφυγικό. Η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι προστασία των δικαιωμάτων και της προόδου για κάθε χώρα, είναι και για τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στην Θράκη, ο κ. Δρίτσας είπε ότι «είχε ένα μήνυμα: σας χειροκροτούμε και σας συμπαραστεκόμαστε, σας δίνουμε και χρήματα, για να γίνετε οι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Μονίμως, σταθερά. Να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο εμείς κι εσείς να μας προστατεύετε και να μην έχουμε προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».
«Είναι ό,τι χειρότερο, σε αυτό ευθύνεται απολύτως η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο ίδιος, καθώς «δεν έχει θέσει το αναγκαίο ζήτημα της σύγκλησης Συνόδου Κορυφής και άλλων πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει διεκδικήσει σχεδόν καθόλου τις ευθύνες της ΕΕ για την ισομερή κατανομή προσφύγων και μεταναστών, την ενίσχυση της αλληλεγγύης, την τήρηση της νομιμότητας».
Θύμισε σχετικά ότι πρόσφατα ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στη Βουλή παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό όπου «οι τρεις ήταν της κατηγορίας της καταστολής/αποτροπής», ενώ «ο πρώτος αναφερόταν σε ένα σχέδιο σοβαρών παρεμβάσεων στα κράτη προέλευσης, ώστε με ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών να μειωθούν οι ροές, να μείνουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους. Αλλά όταν τον ρώτησα προσωπικά να πει περισσότερα, δεν είχε να μας πει τίποτα», όπως υπογράμμισε. Και τώρα, «δεν κινείται η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα έχουμε εξελίξεις που ανοίγουν την πόρτα σε φασίζουσες νοοτροπίες, ενθαρρύνουν και ενισχύουν εθνικιστικούς παροξυσμούς, διαμορφώνουν κλίμα που όχι μόνο δεν τιμά την χώρα, αλλά δημιουργεί κινδύνους για το μέλλον».
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις, αλλά πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των προσφύγων, των μεταναστών και των δικαιωμάτων τους, στην υπεράσπιση δηλαδή της διεθνούς νομιμότητας. Είναι βάση και για τις δικές μας κοινωνίες», επανέλαβε ο Θ. Δρίτσας.
Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, της Εκκλησίας και πολλών άλλων, που είτε σιωπούν είτε υποδαυλίζουν, συνέχισε, «η πραγματικά ανεπίτρεπτη κίνηση του Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να σημαίνει αναβάθμιση μίας υφέρπουσας προπαγάνδας που ακούγαμε από ακροδεξιά … να μετατρέπεται σε ανάδειξη των προσφύγων ως πρώτο εχθρό της χώρας … να έχουμε λέει “εθνική” κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουμε την “απειλή” από την πλευρά των προσφύγων … δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απειλή, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Είναι η χρησιμοποίηση του προσφυγικού … που γεννά εντάσεις και πολεμικό κλίμα. Αυτό πρέπει να αποτρέψουμε».
Σημείωσε εξάλλου ότι προκαλεί εντύπωση η έλλειψη επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική πλευρά όλο αυτό το διάστημα, «φοβάμαι ότι όλη η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στο εσωτερικό, προσπαθεί να προσελκύσει ακροδεξιά ακροατήρια, να συνενώσει τους Έλληνες σε μία απολύτως αδιέξοδη κατεύθυνση που θα πληρώσουμε πολύ γρήγορα. Γιατί όταν σπέρνεις ανέμους, υποχρεούσαι να θερίσεις θύελλες, δυστυχώς».
Την ίδια ώρα, «δεν έχουμε δει την ΕΕ να παίρνει αντίστοιχη θέση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνόρων, όταν αυτά αμφισβητούνται από την Τουρκία, σε κατεύθυνση αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκεί, κωφεύουν…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας. «Αν έχει ένα νόημα η υπεράσπιση των συνόρων, πρέπει να αναφερθούμε σε αυτού του είδους τα ζητήματα. Απέναντι στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας … αυτό το μπέρδεμα γίνεται σκόπιμα και με πολύ οδυνηρές συνέπειες».
«Αυτή την στιγμή, ενώ οργιάζουν στα νησιά και σε περιοχές του Έβρου ακροδεξιοί … δεν υπάρχει καμία εκπροσώπηση της Πολιτείας, να παρέμβει γι΄ αυτούς τους προφανείς τραμπουκισμούς και τις υπερβάσεις της νομιμότητας. Είναι σαν να “κλείνει το μάτι” η κυβέρνηση με τις κρατικές υπηρεσίες σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές».