Macro

Θεόφραστος Βαμβουρέλλης – Κωνσταντίνος Βλαχάκης: Έχουμε δικαίωμα σε ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών και της κοινωνίας

Την Κυριακή 19 Μαΐου ψηφίζουν οι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του φορέα. Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την άσκηση του επαγγέλματος με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλές αμοιβές, την ανασφάλεια, την πολυνομία, την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού και των πανεπιστημίων, την απαξίωση των διπλωμάτων των μηχανικών με την ένταξη των αποφοίτων κολεγίων στο ΤΕΕ, το άδικο φορολογικό σύστημα που κλείνει τα μικρά τεχνικά γραφεία, την απουσία μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την αφωνία του ΤΕΕ για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς και την κοινωνία.
 
Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών και της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τεχνικό κλάδο, την ασφάλεια στην εργασία και στις υποδομές, τη στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και των πενταετών διπλωμάτων μηχανικού, το δημόσιο νερό και το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, καθώς και πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Η πρόταση αυτή περιγράφει ένα διαφορετικό ΤΕΕ, με πρωταγωνιστικό ρόλο, δίπλα στην καθημερινότητα και τις ανάγκες των συναδέλφων.
 
Όποιοι και όποιες ικανοποιούνται με την πρώτη πρόταση μπορούν να ψηφίσουν άφοβα την ΔΚΜ, την παράταξη του σημερινού Προέδρου, του Γ. Στασινού, με υποψήφιους δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση του ΤΕΕ.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουμε εμείς, η Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ, που βλέπουμε τον εαυτό μας στη δεύτερη πρόταση. Γιατί έχουμε δικαίωμα. Δικαίωμα στην ασφάλεια, σε σταθερό εργασιακό περιβάλλον, στην αξιοπρέπεια και σε δίκαιες αμοιβές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας· σε κωδικοποιημένη, σταθερή νομοθεσία που δεν επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών και συνεχών αλλαγών· στη δωρεάν, διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση· σε στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες και έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων· στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν και όχι να γινόμαστε τα εξιλαστήρια θύματα. Έχουμε δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή και στον ελεύθερο χρόνο· σε ποιοτική, φτηνή στέγαση για όλους και όλες· στο καθαρό περιβάλλον· στην άσκηση του επαγγέλματος χωρίς διακρίσεις· στη διαφάνεια και την ίση αντιμετώπιση των συναδέλφων ·σε δίκαιους διαγωνισμούς έργων και μελετών και όχι στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους. Σε δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε δικαίωμα σε ένα ΤΕΕ σύμβουλο της πολιτείας, αρωγό και συμπαραστάτη μας.
 
Το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για την πρόοδο της επιστήμης και του επαγγέλματος, που επιζητούν αξιοπρέπεια στο επάγγελμα, και αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, προσωπικό και κοινωνικό.
 
Στη Συμμαχία συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί μηχανικοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, υποψήφιοι και υποψήφιες με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές, κυρίως στον χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας, χωρίς αυτό όμως να εμποδίζει, αλλά αντιθέτως να ενισχύει την κοινή δράση και αγωνιστικότητα για τις διεκδικήσεις μας στα προβλήματα των μηχανικών.
 
Την προηγούμενη τετραετία πρωταγωνιστήσαμε σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες του κλάδου, από την ανάδειξη του σκανδάλου της ψευτοεπιμόρφωσης του σκόιλ ελικικού και την μη εγγραφή των αποφοίτων κολεγίων στο ΤΕΕ μέχρι την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αντίσταση στο νέο φορολογικό σύστημα, και τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους της κυβέρνησης. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις στο ΤΕΕ για τη στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και την εκτός σχεδίου δόμηση, τους δημόσιους διαγωνισμούς, , την ενεργειακή κρίση και ασφάλειατη στελέχωση των Ομάδων Εργασίας του ΤΕΕ. Με τις περισσότερες παρεμβάσεις και προτάσεις στην Αντιπροσωπεία και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ από κάθε άλλη παράταξη. Αναδείξαμε προσχηματικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς του ΤΕΕ για έργα όπως οι μελέτες για το Μάτι και η καμπάνια επικοινωνίας για τα 100 χρόνια που κόστισε 1.500.000 ευρώ. Σε όλη αυτή την πορεία, απευθύναμε συνεχώς κάλεσμα για κοινή δράση στις υπόλοιπες δυνάμεις της «αντιπολίτευσης» απέναντι στα πεπραγμένα του Προέδρου και των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ, ΔΗΠΑΜ), καταφέρνοντας πολλές φορές να ανατρέψουμε σχεδιασμούς που έπλητταν τους συναδέλφους.
 
Για όσα έχουμε ήδη παλέψει αλλά και για όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε πράξη καλούμε τους συναδέλφους μας να ψηφίσουν τη Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ στις εκλογές του ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μάη, σε όλη την Ελλάδα.
 
Ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης είναι Συντονιστής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και Υποψήφιος στην Αττική
Ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης είναι Μέλος ΔΕ ΤΕΕ και Υποψήφιος στην Αττική