Macro

Θεανώ Φωτίου: Το νομοσχέδιο για τη Στέγη εξυπηρετεί προεκλογικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς, ωφελεί μόνο τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους

▶️ Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τη Στέγη επιχειρεί να εξαπατήσει νέους, φτωχούς, ευάλωτους, ιδιοκτήτες ακινήτων και τους πυρόπληκτους στο Μάτι.
▶️ Ομιλία μου στην Ολομέλεια για το ν/σ για τη Στέγη.
• Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς, ωφελεί μόνο τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους. Δεν αντιμετωπίζει το τριπλό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, βόμβα στα θεμέλια του κράτους, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη:
α) ότι πάνω από το 45% των νοικοκυριών στη χώρα ξοδεύει περίπου το μισό μηνιαίο του εισόδημα σε έξοδα στέγης
β) υπάρχουν σήμερα 700.000 κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει σε Funds και τράπεζες, 50.000 πλειστηριασμοί χωρίς καμία προστασία της πρώτης κατοικίας
γ) την τεράστια αύξηση των ενοικίων (κατά 32% μεσοσταθμικά σε μία τριετία ) που οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ τραπεζών και Funds διότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η στέγη.
Η μόνη λύση για να μην χάσουν οι πολίτες το σπίτι τους είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, ρύθμιση του χρέους προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας σε 120 δόσεις και με κούρεμα της βασικής οφειλής, μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, απαγορεύεται η δραστηριότητας airbnb στα νομικά πρόσωπα και επιτρέπεται στα φυσικά πρόσωπα με 2-3 ακίνητα.
• Εμπαίζει τους νέους και τους βάζει στη μέγγενη των κόκκινων δανείων. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι, με βάση τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, είναι περίπου 350.000. Δηλαδή θα ωφεληθεί 1 στους 100. Και μόνον από αυτό φαίνεται ο εμπαιγμός. Όσοι όμως πάρουν τα δάνεια πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη εργασία ή στήριξη από τους γονείς, διότι πρέπει να πληρώνουν για 30 χρόνια υψηλή δόση 400-500 ευρώ το μήνα ώστε να πάρουν ένα σπίτι τουλάχιστον 70 τ.μ. και πρέπει να διαθέτουν για προκαταβολή 15.000-50.000 ευρώ. Αν στα επόμενα 30 χρόνια κοκκινίσει το δάνειο τους, θα χάσουν το σπίτι και ό,τι έχουν πληρώσει.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά τους ακραία φτωχούς νέους 25-39 ετών που παίρνουν ΚΕΑ (ΕΕΕ) και υπολογίζονται πάνω από 100.000. Σε αυτούς διαθέτει 1.000 κατοικίες από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, με κόστος 7 εκατομμύρια. Δηλαδή καλύπτει 1 στους 100 νέους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπρότεινε την επιδότηση ενοικίου από 24 μέχρι 44 ετών, δηλαδή, 400.000 άτομα, με κόστος 255 εκατομμύρια. Για το 1 άτομο 140 ευρώ το μήνα, έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά.
• Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» είναι διαφημιστικό προϊόν της κυβέρνησης και αφορά ελάχιστους ιδιοκτήτες με όρους που το καθιστούν ασύμφορο.
Το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής είναι αλληλένδετο με την αλλαγή χρήσεων γης, υπό το πρόσχημα της κοινωνικής κατοικίας. Στην πραγματικότητα θα επιτρέπεται η δόμηση σε περιοχές που εξαιρούνται από ανέγερση κατοικίας, π.χ. η αγροτική γη ενώ η «κοινωνική αντιπαροχή» είναι ένα εφεύρημα για να παραχωρηθεί ακίνητη περιουσία του δημοσίου υπέρ εργολάβων χωρίς στην ουσία να παίρνει το κράτος καμία αντιπαροχή. Όλο το κτίριο το εκμεταλλεύεται ο εργολάβος για άγνωστο χρόνο. Είναι δώρο στους ημέτερους εργολάβους κυρίως ακριβών φιλέτων γης και ακινήτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιπροτείνει την Τράπεζα Στέγης με ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ, κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών που θα δοθούν για αγορά ή ενοικίαση, κατοικίες ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στο κράτος προς ενοικίαση με μειωμένες τιμές χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και φόρο ενοικίου, εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαίνιση μετά τη λήξη της διάθεσης, πυρασφάλεια και νομική κάλυψη.
• Τα άρθρα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, είναι κενά περιεχομένου, γιατί αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση 3,5 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, δεν γνωρίζει ούτε καν πόσοι είναι αυτοί που θα στεγαστούν με κόστος 11 εκ. από τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ μέχρι τον Μάιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει την προέγκριση του Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέθεσε στο ΤΕΕ ξανά τις μελέτες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής. Δεν διαβουλεύτηκαν καν με τον Σύλλογο των πυρόπληκτων, έχουν ήδη υποβληθεί 1000 ενστάσεις, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες και είναι, δυστυχώς, καθαρά επικοινωνιακό για να συμπέσει με τη δίκη της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.