Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Το νέο μίνι ασφαλιστικό ξανανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης»

▶️ «Η αντιμετώπιση της βίας απαιτεί πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, όχι αστυνομοκρατία και ποινικοκρατία.

▶️ Η φοροδιαφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση ψηφιακών μέσων για διασταυρώσεις όπως κάναμε εμείς το 2017 για τους πολίτες που έπαιρναν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

▶️ Το νέο μίνι ασφαλιστικό ξανανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης».

▶️ Προσκεκλημένη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη, ανέφερα μεταξύ άλλων:

Είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία, κάθε μέρα, την εξέλιξη της υγείας ενός νεαρού ανθρώπου κι ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να καταλύεται το κράτος δικαίου, δεν πρέπει να γίνονται κρατήσεις αντίθετες με όσα προβλέπει ο νόμος.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι όλη η βεντάλια της βίας διαπερνά την κοινωνία μας, από την οπαδική βία μέχρι τις γυναικοκτονίες, μέχρι ακόμη και την κακοποίηση των ζώων, αλλά και προφανώς τη βία ανηλίκων που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις πλέον. Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το φαινόμενο, χρειάζονται πολιτικά και κοινωνικά μέτρα.

Η βία είναι σύνθετο φαινόμενο που καταρχάς σχετίζεται με τα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλονται με διάφορους τρόπους και μέσα. Επιπλέον, την περίοδο της πανδημίας διαδόθηκε η ατομική ευθύνη που έχει το δικό της μερίδιο στην εκρηκτική αύξηση της βίας.

Χρειάζεται να διαθέσουμε πολλά χρήματα και να υιοθετήσουμε ένα κοινωνικό μοντέλο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: (α) ψηφιακά συστήματα ώστε να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο όλα τα σοβαρά περιστατικά, και να σχεδιάζονται και τα απαιτούμενα κοινωνικά μέτρα (β) κοινωνικές δομές σε δήμους και κρατικές υπηρεσίας, και ενίσχυση τους με το κατάλληλο προσωπικό (γ) εκπαίδευση όλου του προσωπικού και μια μεγάλη καμπάνια με στόχο να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι η βία αφορά τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Ένας από τους βασικούς λόγους που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τοξικότητα που ο κ. Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα κατέστησαν κυρίαρχη μέσα στο κόμμα. Δυστυχώς η τοξικότητα αυτή δεν έχει σταματημό, συνεχίζεται και μετά την αποχώρηση μας. Εμείς ωστόσο δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι πρώιμες όσον αφορά τη Νέα Αριστερά διότι εμείς δεν είμαστε κόμμα αλλά κοινοβουλευτική ομάδα. Βεβαίως, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι υπάρχει δημοσκόπηση που καταγράφει υψηλό ποσοστό 90% των πολιτών που παρακολουθούν από κοντά και με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της Νέας Αριστεράς.

Αν η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή θα χρησιμοποιούσε τα διαθέσιμα ψηφιακά μέσα για διασταυρώσεις και αποκαλύψεις αδήλωτων εισοδημάτων. Μου φαίνεται γελοίο ότι τα POS δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί όταν εμείς ήδη από το 2017 είχαμε κάνει όλη την πρόνοια ψηφιακή. Μου φαίνεται γελοίο ότι δεν μπορούν να γίνουν σήμερα διασταυρώσεις με ψηφιακά μέσα όταν εμείς τις κάναμε το 2017 για τους πολίτες που έπαιρναν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες για τα έκτακτα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς φέτος αυτά καλύπτονται πλήρως από την υποεκτέλεση κατά 438 εκ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού για την κοινωνική πρόνοια και μένουν και κάμποσα εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα. Πώς κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το μαγικό; Το κατάφερε εξαιρώντας από τα προνοιακά επιδόματα συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Αυτό έγινε με διάφορους τρόπους όπως π.χ. με το να υπολογίζονται αυξημένες τιμές ακινήτων ή με το να συνυπολογίζονται στα εισοδήματα έκτακτες ενισχύσεις που όφειλαν να μην συνυπολογίζονται.

Στο μίνι ασφαλιστικό – το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει μία ακόμη φορά να ψηφιστεί με υπερταχείες διαδικασίες – το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι παρά μια επιστροφή στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα από ένα νέο δρόμο. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μας λέει για το τι φοβερά πράγματα κάνει το νέο ασφαλιστικό ενώ το μόνο που κάνει είναι να ξανανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης.