«Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση παρουσιάζοντας ψευδώς ότι συναίνεσαν οι φορείς που μίλησαν χθες στη Βουλή στο Σ/Ν για την κακοποίηση των ανηλίκων, το πλαίσιο προσχολικής αγωγής «ΚΥΨΕΛΗ» και τον Προσωπικό Βοηθό Αναπήρου. Απομονώνοντας σημεία της ομιλίας του κάθε φορέα, τους εμφανίζουν να αποδέχονται με ενθουσιασμό το νομοσχέδιο. Η πραγματικότητα όμως, βρίσκεται στον αντίποδα, όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά της Βουλής. Ειδικότερα:
· Για το Πρόγραμμα «Κυψέλη. Οι εκπρόσωποι τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), του Πανελλήνιου Συλλόγου Βρεφονηπιαγωγών, Φορέων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, έκριναν ότι : το νομοσχέδιο δεν κινείται στην κατεύθυνση των συμφερόντων των παιδιών και πρέπει να αποσυρθεί ώστε να ακολουθήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιστήμονες και εργαζόμενους, η τυποποιημένη και δομημένη μάθηση είναι ανεπίτρεπτη και βλαπτική για παιδιά από 0-4 χρονών, δεν αποτυπώνει την ελληνική εμπειρία και πραγματικότητα, εισάγει παρωχημένα μοντέλα αναπτυσσόμενων χωρών.
· Για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού του αναπήρου η ΕΣΑΜΕΑ δήλωσε ότι δεν νομοθετείται ο θεσμός παρά μόνο η πιλοτική εφαρμογή, η οποία σχεδιάζεται με ΚΥΑ. Το δε πιλοτικό πρόγραμμα αφορά μόνο 2000 ανάπηρους για τρία χρόνια όταν όλοι ξέρουμε ότι οι ανάπηροι συμπολίτες μας είναι περισσότεροι από 1 εκατ.
· Για τον υπεύθυνο για την κακοποίηση ανηλίκων, ηλικιωμένων και ανάπηρων σε δομές, ο Περιφερειάρχης Αττικής εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και για το και εάν θα μπορέσει η ίδια η Περιφέρεια να ανταποκριθεί σε όσα της ανατίθενται.
· Επίσης, απεκαλύφθη ότι ήδη λειτουργεί Μητρώο Αναφορών Κακοποίησης στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί νέο στο ΕΚΚΑ.
· Τέλος, έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις μας, απεκαλύφθη ότι πράγματι φέρνουν σε αυτό το νομοσχέδιο ένα άλλο ολόκληρο νομοσχέδιο εν είδη τροπολογίας για τις Νταντάδες της Γειτονιάς. Το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει όλη την λογική της προσχολικής αγωγής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα στους βρεφονηπιακούς και την εφαρμογή των παιδαγωγικών προγραμμάτων».
Πηγή: left