Macro

Θεανώ Φωτίου: Τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας είναι η δημόσια ασπίδα προστασίας του παιδιού

Η υπόθεση της Πάτρας ανέδειξε δύο κατεπείγουσες ανάγκες: Η πρώτη αφορά την έλλειψη κατάλληλων κοινωνικών δομών στους δήμους, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα προβλήματα -οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και διαπροσωπικών σχέσεων- που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γονείς.

Είχαμε κατανοήσει αυτή την έλλειψη από το 2016, γι’ αυτό υλοποιήσαμε μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση ιδρύοντας 250 Κέντρα Κοινότητας, την ψηφιακή καρδιά των κοινωνικών υπηρεσιών κάθε δήμου. Τα στελεχώσαμε με 700 νέους επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και διοικητικούς, αλλά και με ψηφιακά συστήματα, ώστε να συνδέουν τους πολίτες με υπηρεσίες, παροχές και επιδόματα. Για πρώτη φορά το κράτος γνώριζε online κάθε στιγμή τα αιτήματα των πολιτών σε όλους τους δήμους.
Είχα τη χαρά να εγκαινιάσω πολλά Κέντρα Κοινότητας. Στα Κέντρα Κοινότητας νομοθετήσαμε και την ίδρυση των Κέντρων Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ), ιδιαίτερη υπηρεσία που στελεχώνεται από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Η σημασία τους είναι τεράστια και η έλλειψή τους σήμερα, εκκωφαντική. Διότι αντιμετωπίζουν με εξειδικευμένο προσωπικό τα προβλήματα παιδιών, εφήβων και ζευγαριών, τα καταγράφουν ψηφιακά, τα μεταβιζάζουν στις αρμόδιες αρχές (εισαγγελικές, νοσοκομεία, ιδρύματα κ.λπ.) και τα παρακολουθούν ψηφιακά. Είναι το «follow up» που χάθηκε στην περίπτωση των παιδιών στην Πάτρα.
Δυστυχώς, τρία χρόνια τώρα, τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας «πλήρωσαν» τη δυσανεξία της κυβέρνησης σε ό,τι είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κάποιοι δήμοι επιμένουν. Ήδη ο Δήμος Ρόδου αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό εισαγγελικών παραγγελιών για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, που πολλαπλασιάστηκαν με τον εγκλεισμό, και γνωρίζει καλά την τεράστια υπηρεσία που θα προσφέρει στα παιδιά.
Η δεύτερη επείγουσα ανάγκη αφορά το τρομακτικό μήνυμα που εκπέμπουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ οι τηλεοπτικοί δέκτες σε 1.500.000 παιδιά άνω των πέντε ετών: δεν είναι ασφαλή με τους γονείς τους. Προξενεί έκπληξη ότι δεν παρεμβαίνει το ΕΣΡ. Το κράτος και οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν τον τρόπο να παρεμβαίνουν σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα εφόσον το επιθυμούν και προνοούν, αντί να αναθέτουν στους ιδιώτες τον ρόλο τους.
Η Θεανώ Φωτίου είναι Βουλεύτρια Νότιου Τομέα Αθήνας, αναπλ. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την Κοινωνική Αλληλεγγύη