“Με πρόφαση, αλλά παραχαράζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία για επαρκείς μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας άνω του 80%,
Συνεχίζετε τις μνημονιακές πολιτικές για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και
Εμπαίζετε τους εργαζομένους του Δημοσίου με την αύξηση των 20 ευρώ μικτά το μήνα.
Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής επί του Σ/Ν ενσωμάτωσης της Οδηγίαςγια την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων, απευθυνόμενη στην κα Κεραμέως τόνισα:
Η Οδηγία αφορά στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού για αξιοπρεπή διαβίωση και στη στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Όμως, ο πραγματικός στόχος του δικού σας νομοσχεδίου είναι η καθήλωση του μισθών στα χαμηλότερα επίπεδα στην υπηρεσία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων. Η χώρα μας είναι προτελευταία στην Ευρώπη, πριν μόνον από τη Βουλγαρία, σε αγοραστική δύναμη των μισθών. Την ίδια ώρα τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών στο διάστημα 2019-23 υπερπενταπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας το 2023 τα 10 δισ. Ευρώ.
Επί 5,5 χρόνια οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη φέρνουν νομοθετήματα διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, υπονόμευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης, και ποινικοποίησης της απεργίας και των απεργών.
Τώρα φέρνετε ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τα συνδικάτα, για να αποφύγετε πιθανές κυρώσεις από την Επιτροπή λόγω καθυστέρησης αλλά και κάτω από την πίεση των πρόσφατων κινητοποιήσεων .
Όμως, δεν ενσωματώνετε την ουσία της Οδηγίας αλλά την παραχαράζετε, ως εξής:
• Μεταθέτετε την εφαρμογή της Οδηγίας για ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να καλύπτουν το 80% των εργαζομένων στο μέλλον.
• Επιμένετε στην κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ που είχε επαναφέρει ο νόμος Αχτσιόγλου το 2018,
• Συνεχίζετε να ορίζετε τον κατώτατο μισθό με το μνημονιακό τρόπο που επιβλήθηκε στη χώρα μας το 2013 μη δίνοντας τη δυνατότητα να ρυθμιστεί με συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
• Δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό ώστε να αντιστοιχεί σε αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά ασχολείστε μόνο με τον τρόπο αναπροσαρμογής του, θεωρώντας το σημερινό ύψος επαρκές ως βάση εκκίνησης.
• Δεν προβλέπετε καμία στήριξη του θεσμού της Διαιτησίας και επαναφορά του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) τον οποίο έχετε ακυρώσει με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις και με την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.
• Αποσιωπάτε το κρίσιμο θέμα της προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων που περιορίσατε ασφυκτικά με τους αντεργατικούς νόμους από το 2019 ως σήμερα, οι οποίοι περιορίζουν τη συνδικαλιστική ελευθερία και ποινικοποιούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
• Δεν συμπεριλαμβάνετε στην έννοια των «εργαζομένων», κατηγορίες εργαζομένων που αναφέρονται στο προοίμιο της οδηγίας: οικιακό προσωπικό, κατά παραγγελία εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, ψευδοαυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες, ασκούμενοι και μαθητευόμενοι, ευρισκόμενοι σε απλή ετοιμότητα για εργασία και σε ετοιμότητα κλήσης.
• Εμπαίζετε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο μιλώντας για εξίσωση αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που τους δίνετε αύξηση 20 ευρώ μικτά το μήνα και δεν επαναφέρετε τον 13ο και 14ο μισθό.
Για τη Νέα Αριστερά, πραγματικές αυξήσεις μισθών και ενίσχυση της συλλογικής διαπραγματευτικής δυνατότητας των εργαζομένων σημαίνει:
1. Κατάργηση των αντεργατικών νομοθετημάτων.
2. Θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων επάρκειας του κατώτατου μισθού για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και πρόσβαση σε υλικά αγαθά και υπηρεσίες αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
3. Στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού να επανέρθει το καθεστώς πριν από τα μνημόνια, δηλαδή οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
4. Αποκατάσταση και ενίσχυση του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων που κατήργησε η ΝΔ.
5. Αποκατάσταση του θεσμού της Διαιτησίας, αναβάθμιση του ρόλου του ΟΜΕΔ και επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.
6. Ισχυροποίηση των δυνατοτήτων διαπραγμάτευσης των συνδικάτων με θεσμικό πλαίσιο στήριξης της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.
7. Πραγματική σύγκλιση αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δημοσίων με επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
8. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον Δημόσιο τομέα και ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.”