Συνεντεύξεις

Θεανώ Φωτίου: Στις κάλπες η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε τεράστια κυβερνητική εμπειρία και προτάσεις κοστολογημένες», διατείνεται η βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και προτείνει «εισόδημα έκτακτης ανάγκης», το οποίο θεωρεί αναγκαίο λόγω των επάλληλων κρίσεων.

Παράλληλα, θεωρεί ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα είναι μια τομή για το πρόγραμμα εξόδου από την καταστροφή», ενώ εκφράζει την άποψη ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, που θα συγκροτηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές».
Ακρίβεια, πληθωρισμός, ανεργία. Ένα επικίνδυνο κράμα για την κοινωνική συνοχή. Πώς αντιμετωπίζεται;
Πράγματι επικίνδυνο κράμα. Φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό και οδηγεί τα αδύναμα και τα μεσαία στρώματα σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Είναι το μείγμα πολιτικών του κ. Μητσοτάκη από το 2019, που ενισχύει τους ιδιώτες ολιγάρχες, καναλάρχες, μεγαλοεργολάβους που τον έφεραν στην εξουσία και τον κρατούν σ’ αυτή μέχρι να εισπράξουν το ζεστό χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι η διάλυση της εργασίας, και πλέον και του ΟΑΕΔ, που είναι η ασπίδα προστασίας των εργαζομένων οι οποίοι κάποια στιγμή της ζωής τους γίνονται άνεργοι. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους ανέργους, ενώ εξαπάτησε τα μεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους. Κατήργησε τη 13η σύνταξη, 500 ευρώ, που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα τους δίνει φιλοδώρημα των 200 ευρώ. Είναι ακόμα η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, της ανώτατης παιδείας, της ασφάλισης.
Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ που δημιουργούν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό πριν εμφανιστεί η ενεργειακή κρίση και που βέβαια προηγήθηκαν του πολέμου και των οικονομικών του επιπτώσεων, που ακόμα δεν έχουμε δει.
Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: Βρισκόμαστε στην τρίτη χειρότερη θέση ως προς τα εισοδήματα και είμαστε από τις χώρες με τα πιο υψηλά έξοδα στέγης.
Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά; Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Αντιμετωπίζονται με άλλο μείγμα πολιτικών από άλλη κυβέρνηση;
Εμείς θα κάναμε τα εξής:
1.Θα σταματούσαμε την αισχροκέρδεια των τεσσάρων εταιρειών ενέργειας, που σημαίνει εξοικονόμηση 1,5 δισ., αντί να επιδοτούμε την αισχροκέρδεια, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης.
2.Θα κάναμε ό,τι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή μείωση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πλαφόν στην ενέργεια, όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος μείωσης των εξόδων. Και βέβαια, θα προχωρούσαμε σε πολιτικές για τη στέγη και μείωσης των ενοικίων.
3. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που σημαίνει αύξηση των εισοδημάτων. Επίσης, είναι μεγάλης σημασίας ο κοινωνικός μισθός με ένα ισχυρό καθολικό και δωρεάν κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας.
4. Ακόμα, θα εφαρμόζαμε κατεπείγοντα μέτρα για την επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση, όπως 300 δωρεάν kHw. επανασύνδεση κομμένου ρεύματος, κάρτα αλληλεγγύης και τρόφιμα.
Κυρίως, όμως, θα δημιουργούσαμε και θα θωρακίζαμε το μεγάλο δίκτυο υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης.
Θα εφαρμόζαμε το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, διότι οι επάλληλες κρίσεις, οικονομικές, υγειονομικές, κλιματικές, δεν αντιμετωπίζονται με το ΚΕΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει. Πείθει όμως την κοινωνία για το εφικτό των προτάσεών του;
Έχουμε τεράστια κυβερνητική εμπειρία και όλες οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Στις προτάσεις μας η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι απλά ότι λέμε ψέματα, δεν αντιπαραθέτει στοιχεία, γιατί γνωρίζουν ότι δεν έχουν, και ενεργοποιούν τα καλοταϊσμένα με τη λίστα Πέτσα media στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Βλέπουμε, όμως, ότι αυτό το μέτωπο σπάει. Η ΝΔ χάνει ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, πλέον γνωρίζουμε καλά ότι η πραγματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στις κάλπες, και αυτό το έχουμε δει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και δη εν όψει εκλογών, πρέπει να συνάψει ευρύτερες πολιτικέςσυμμαχίες σε εργασιακούς-συνδικαλιστικούς χώρους και Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασία, την οποία στηρίζουμε, στη βάση βεβαίως σύγκλισης προγραμμάτων. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια τομή για το πρόγραμμα εξόδου από την καταστροφή. Πηγαίνουμε στο Συνέδριό μας με αυτοπεποίθηση, που μας δίνει τόσο η αύξηση των μελών μας, όσο και το πολιτικό σχέδιο που θα συνθέσουμε και θα συγκροτήσουμε εκεί, για να βγάλουμε την κοινωνία από την καταστροφή.
Γνωρίζουμε ότι, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, θα παραλάβουμε χάος και ανθρωπιστική κρίση. Χρειάζεται μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, που θα συγκροτηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Είναι η μόνη ελπίδα για μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και ασφάλειας.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό