Συνεντεύξεις

Θεανώ Φωτίου: Σχέδιο-ασπίδα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρεται αναλυτικά στον θεσμό του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων που σκοπό έχει να προστατεύσει τα προσφυγόπουλα από τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα, να τα βοηθήσει στην κοινωνική τους ένταξη αλλά και να επιτρέψει στο κράτος να έχει σαφή εικόνα για το πόσα είναι και πού βρίσκονται. Ακολουθεί η συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού:

«Δουλεύουμε πολύ καιρό το νομοσχέδιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Θέλουμε με αυτή την εμβληματική πράξη να σηματοδοτήσουμε ακριβώς ότι παίρνουμε θέση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που συγκροτούνται σήμερα στην Ευρώπη. Ανάμεσα στις δυνάμεις της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης και σε εκείνους που θέλουν να υψώσουν τείχη, να ξαναγυρίσουν σε μία κατάσταση απομόνωσης των λαών και σε τελευταία ανάλυση να οδηγήσουν στη διάλυση της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη σήμερα σημαίνει κοινές αρχές και όχι πολιτικές που οδηγούν σε ένα αδιέξοδο και τρέφουν τα πιο ακροδεξιά ναζιστικά και φασιστικά κόμματα. Είναι ερώτημα, πάντως, με ποιους συντάσσεται η Νέα Δημοκρατία όποτε ακούω στελέχη της να μιλούν…»

Ερ: Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων αυξάνεται, γίνεται λόγος για 3.500 προσφυγόπουλα μερικά από τα οποία μένουν ακόμη σε κρατητήρια. Πως μπορεί να συμβάλει ο θεσμός επιτροπείας στην επίλυση του προβλήματος;

«Το κράτος σήμερα δεν ξέρει επίσημα πόσα ανήλικα ασυνόδευτα υπάρχουν στην Ελλάδα. Λένε για 3.500 παιδιά, από τα οποία τα 1.200 είναι κατ’ εκτίμηση. Τα νούμερα αυτά τα αμφισβητώ. Συχνά γίνεται μπέρδεμα καθώς καταγράφονται με διαφορετικά ονόματα. Ο νόμος όχι μόνο θα διασφαλίσει για πρώτη φορά τους αριθμούς, αλλά μέσω των επιτρόπων θα εξασφαλίσει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

-Πώς θα γίνεται αυτό;

Όταν έρχεται ένας ανήλικος πρόσφυγας μόνος του, καταγράφεται στο κέντρο υποδοχής. Διαπιστώνεται η ανηλικότητα μέσω συνέντευξης με ειδικούς. Μόλις γίνει αυτό, ένας Εισαγγελέας Ανηλίκων αναλαμβάνει προσωρινός επίτροπος. Ψάχνει να δει σε ποια δομή θα τοποθετήσει το παιδί, ποιος θα το συνοδεύσει. Επειδή οι Εισαγγελείς είναι περιορισμένοι σε αριθμό εισάγουμε το θεσμό του επαγγελματία επιτρόπου. Αυτός θα είναι είτε επαγγελματίας συναφούς περιεχομένου, για παράδειγμα κοινωνικός λειτουργός, κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, παιδαγωγός, είτε άνθρωπος που έχει γνώση από παιδιά. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση, θα περιγράφει τα απαραίτητα προσόντα, θα έρθουν οι ενδιαφερόμενοι, θα μοριοδοτηθούν και μετά θα εκπαιδευθούν. Έτσι θα προκύψει ένα Μητρώο Επιτρόπων.

-Πόσα παιδιά θα εποπτεύει κάθε επίτροπος;

Στην Ευρώπη φθάνει μέχρι και τα 20. Ο αριθμός ακούγεται μάλλον υπερβολικός αλλά εμείς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Εκτός του Μητρώου Επιτρόπων που ετοιμάζουμε εδώ και έξι μήνες, σχεδιάσαμε δύο ακόμη ηλεκτρονικές εφαρμογές: το Μητρώο των Ασυνόδευτων και το Μητρώο των Κέντρων Φιλοξενίας τους. Για κάθε ανήλικο θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος που θα ενημερώνεται από τον Επίτροπο για το πού βρίσκεται το παιδί κάθε μέρα.

-Θα είναι αμειβόμενη εργασία;

Βεβαίως. Θα υπογράφεται σύμβαση ορισμένου χρόνου ανάμεσα στον Επίτροπο και το ΕΚΚΑ για κάθε ανήλικο χωριστά. Στο νομοσχέδιο έχουμε βάλει κατ’ εκτίμηση ένα πλαφόν συνολικού κόστους μισθοδοσίας 2,8 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Μιλάμε για εργασία που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλήρους απασχόλησης. Ο Επίτροπος θα πρέπει κάθε εβδομάδα να συντάσσει έκθεση για κάθε ανήλικο, να το επισκέπτεται. Αν φύγει και βρεθεί μετά σε κάποιο φυλάκιο θα σπεύδει. Αυτός που επιβλέπει ένα παιδί στις Σέρρες, εννοείται πως δεν μπορεί να μένει στην Αθήνα.

-Και πώς εποπτεύεις ένα παιδί που θέλει να φύγει;

Εκεί είναι το πρόβλημα. Τα παιδιά είναι αποφασισμένα να ανοίξουν δρόμο στην Ευρώπη. Για αυτό πέφτουν θύματα τράφικινγκ και δουλεμπόρων. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στο ανήλικο, να αισθάνεται ότι εμείς είτε θα του βρούμε καθαρό διάδρομο προς τους συγγενείς του (οι διαδικασίες επανένωσης καθυστερούν ασύλληπτα στην Ευρώπη)., είτε θα το βοηθήσουμε όσο μένει εδώ να κερδίσει το χρόνο του μαθαίνοντας γλώσσες, δεξιότητες, κομπιούτερ. Από την άλλη προσπαθούμε να επαναλάβουμε πρωτοβουλίες όπως εκείνη της Βρετανίας που μέσω της τροπολογίας του λόρδου Νταμπς, δέχθηκε στο έδαφός της 90 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Εκτιμώ πως και άλλα κράτη μέσω διμερών συμφωνιών μπορεί να δεχθούν ανηλίκους μήπως και «συγχωρεθούν» επειδή αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες…

-Πέραν των Επιτρόπων, χρειάζονται και περισσότερες δομές φιλοξενίας…

Έχουμε 1.200 παιδιά σε οργανωμένες δομές με συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές. Κάθε δομή δεν μπορεί να έχει πάνω από 25-30 παιδιά και χρειάζεται τουλάχιστον 11 εργαζομένους για να λειτουργήσει. Φτιάχνουμε συνεχώς νέες. Σύντομα δημιουργούμε ακόμη 150 θέσεις σε Πωγωνιανή, Κόνιτσα και Ζίτσα. Έως σήμερα οι πιο πολλές δομές λειτουργούσαν από ΜΚΟ. Τώρα αφενός τακτοποιούμε ό,τι λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών, αφετέρου δημιουργούμε 1000 νέες θέσεις πολλές από αυτές σε δικά μας κτίρια, της Πρόνοιας ή φορέων που υπάγονται στα δεκατρία δημόσια Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, όπως ιδρύματα που μπορεί ήδη να φιλοξενούν Ελληνόπουλα.

Η κα Φωτίου κάνει ειδική αναφορά στην παιδική φτώχεια και προβλέπει επιπλέον μείωση 4 μονάδων.

«Πήρα μια ανάσα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παραλάβαμε το 2015 στο 26,6% την παιδική φτώχεια, και έπεσε το 2017 στο 24,5%. Τι κάναμε εκείνα τα δύο χρόνια; Πιστεύω ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση απεδείχθη πολύ σημαντικός. Για να χτυπήσεις τη φτώχεια θέλει υπηρεσίες σε είδος όχι σε χρήμα. Δώσαμε κάρτα για αγορές τροφίμων. Δώσαμε ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν. Επιδότηση ενοικίου μόνο σε οικογένειες με παιδιά. Με 450 εκ. η παιδική φτώχεια έπεσε δύο μονάδες. Όταν βγουν τα αποτελέσματα για το 2017, προστεθεί το ΚΕΑ δηλαδή 600 εκατομμύρια, προστεθούν τα 150.000 ζεστά σχολικά γεύματα, οι δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, προβλέπω μια σημαντική πτώση 4 επιπλέον μονάδων στο 21%! Του χρόνου τέτοια εποχή θα φανεί και εδώ θα είμαστε να το δούμε»!!!

Πηγή: Left από Έθνος της Κυριακής