Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Προϊόν λανθασμένης ενοποίησης ετερόκλητων αντικειμένων και αμφίβολης λειτουργικότητητας το νέο Υπερυπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

▶️ Υποτιμώνται τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό και υποβαθμίζονται τα θέματα έμφυλων ανισοτήτων.
Μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δήλωσα ότι καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκα κυρίως στη δημιουργία του νέου υπερυπουργείου «κοινωνικής συνοχής και οικογένειας», τονίζοντας ότι συγκεντρώνει αντικείμενα διαφορετικών πεδίων και μεγεθών, που απαιτούν μάλλον διϋπουργικό και διατομεακό συντονισμό. Με την ενιαία Γενική Γραμματεία δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής υπεύθυνη και για την εκπαιδευτική και επαγγελματική κινητικότητα των νέων υποτιμάται και το δημογραφικό, και η στεγαστική κρίση. Ενώ με τη Γενική Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ταυτίζεται ο ρόλος της γυναίκας με τη μητρότητα, υποβαθμίζονται οι έμφυλες ανισότητες και μεταφέρονται, λανθασμένα, από το Υπ. Δικαιοσύνης η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αμφίβολη χαρακτήρισα τη λειτουργία του υπερυπουργείου, αφού δεν διαθέτει τους απαραίτητους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους, ενώ οι οικονομικοί του πόροι δεν εμφανίζονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Συνεχίζεται η υποτίμηση του δημογραφικού προβλήματος που συναρτάται: α) με το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων που επιδεινώθηκε την τελευταία τετραετία, β) με το ισοζύγιο μεταναστευτικών εισροών και εκροών, τη στιγμή που οι πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ξενιτεύονται και γ) με τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους νέους, χάρη σε κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, που η ΝΔ κατεδάφισε, ικανοποιητικό εισόδημα, που σήμερα εξαντλείται στις δύο-τρεις πρώτες εβδομάδες, και ισχυρό δημόσιο δωρεάν κοινωνικό και προνοιακό κράτος, ασπίδα κατά των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας, που αυξήθηκαν επί ΝΔ. Αυτό το κοινωνικό και προνοιακό κράτος η ΝΔ το ιδιωτικοποιεί και το περιορίζει.
Υποτιμάται η τεράστια στεγαστική κρίση στη χώρα μας (1 στα 3 νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο, δάνειο, ρεύμα, νερό, ψύξη-θέρμανση, όταν στην Ευρώπη 1 στα 10). Όταν 400.000 νέοι 24 – 44 χρόνων δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το παιδικό τους δωμάτιο και τα νοίκια εκτινάσσονται, η κυβέρνηση δίνει 5.000 επιδοτούμενα τραπεζικά δάνεια αγοράς για νέους έως 39 ετών, 30ετούς διάρκειας, οδηγώντας σε νέα κόκκινα δάνεια. Η δε κοινωνική αντιπαροχή ευνοεί τους μεγαλοεργολάβους και επιτρέπει να χτίζουν ακόμη και σε αγροτική γη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει για το ζήτημα της στέγης: α) διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου σε 400.000 νέους 25-44 χρόνων: 140 €/μήνα για το άτομο έως 350 €/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. γ) για τη φούσκα τιμών ενοικίασης και αγοράς λόγω ανεξέλεγκτου Airbnb απαγόρευσή του για εταιρίες και να επιτρέπεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα. γ) Τράπεζα Στέγης, απόθεμα υφιστάμενων κατοικιών και κτιρίων που θα αποδίδονται με κοινωνικούς όρους προς ενοικίαση ή/και αγορά για τη δημιουργία ενός δικτύου νέας κοινωνικής, οικονομικής κατοικίας.
Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του Υπουργείου για την Πρόνοια, τόνισα ότι στην τετραετία μειώθηκαν οι ωφελούμενοι του ΕΕΕ κατά 63.000, αλλά και του ΚΟΤ και άλλων παροχών, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Αυτό πρέπει να λυθεί, άμεσα. Να δοθεί αύξηση 20% στα αναπηρικά επιδόματα και να χορηγούνται δωρεάν τα εργαλεία αξιοπρέπειας (αμαξίδιο, τεχνητά μέλη κ.λπ). Για το δημογραφικό, οπωσδήποτε δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ για όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους. Αλλά και 680.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών. Και εξίσωση αδειών και επιδομάτων μητρότητας σε εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Τέλος, πρέπει να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την πρωτοφανή έκρηξη, την τελευταία τετραετία, της παιδικής βίας ανηλίκων κατά ανηλίκων, και της παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, για τα οποία η κυβέρνηση ελάχιστα έκανε στην προηγούμενη περίοδο.