Macro

Θεανώ Φωτίου: Ποιος απειλεί και φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη;

Τα μεσαία στρώματα υπήρξαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 ο κύριος στόχος της ΝΔ, το target group που έπρεπε να πείσει για να κατακτήσει την εξουσία.

Χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους μιας συνεκτικής αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, που κυριάρχησε στα ΜΜΕ, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν, λόγω οικονομικών συμφερόντων, στην πρώτη γραμμή του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Η προπαγάνδα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη για να δίνει επιδόματα στους φτωχούς. Όμως, όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που βέβαια είχαν εξαφανιστεί από τον δημόσιο διάλογο, τη διέψευδαν.

Αυτά τα μεσαία στρώματα, που αποτελούν το 50% περίπου του πληθυσμού και καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση την εισοδηματική τους δύναμη, είχαν φτωχοποιηθεί ήδη από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 800.000 άτομα, ένας στους πέντε δηλαδή, «μετακόμισαν» από τα μεσαία στα φτωχά στρώματα την περίοδο 2010 – 2015, ενώ την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019) 600.000 από αυτούς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επανήλθαν στα μεσαία στρώματα και η εισοδηματική τους δύναμη αυξήθηκε – λίγο, αλλά αυξήθηκε. Αντίστοιχα μειώθηκε η φτώχεια και η παιδική φτώχεια. Η μείωση και η αύξηση της φτώχειας αποτυπώνει ακριβώς τη μετακίνηση των μεσαίων στρωμάτων προς και από τα φτωχά στρώματα.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η φτώχεια αυξήθηκε πάλι κατά δύο μονάδες περίπου, 19,6% έναντι 17,7%, και η παιδική φτώχεια κατά 2,8 μονάδες, 23,7% το 2021 έναντι 20,9% το 2020, ενώ τα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων έπεσαν και πάλι. Και όλα αυτά συνέβησαν προ ενεργειακής κρίσης.

Το μεγάλο όμως πλήγμα η ΝΔ το επιφυλάσσει στην περιουσία των μεσαίων στρωμάτων, κυρίως στην κατοικία τους. Είναι γνωστό ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρέθηκαν με μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια, με εγγύηση την κατοικία τους. Αλλά και οι πολίτες, από τα μεσαία στρώματα κυρίως, είχαν ενδώσει στον φτηνό δανεισμό (μετά το ’90) των τραπεζών, είχαν αγοράσει μεγαλύτερες και ακριβότερες κατοικίες, που βρέθηκαν και αυτές υποθηκευμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της δημοσιονομικής, της υγειονομικής και προσφάτως, της ενεργειακής κρίσης.

Όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία προστατευόταν η πρώτη κατοικία και δεν επέτρεψε να πουλήσουν οι τράπεζες σε funds τα δάνεια των πολιτών.

Με τη ΝΔ καταργήθηκε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και ψηφίστηκε νέος πτωχευτικός νόμος, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο εκποίησης, για πρώτη φορά, κατοικίες χωρίς στεγαστικά δάνεια, εάν οι ιδιοκτήτες τους χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Επιχειρείται έτσι η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των μεσαίων και οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Διότι, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η κατοικία.

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας έγκειται στο ότι ενώ έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιόκτητης στέγης στην Ευρώπη, 74,6% (3 εκατ. νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκατ.), έχουμε παράλληλα υψηλό ποσοστό κατοικιών δεσμευμένο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αυξάνονται ραγδαία. Η ΝΔ επέτρεψε στις τράπεζες να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds στο 10% – 40% της αξίας τους και απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες να τα αγοράσουν ακόμα και με την ίδια ή μεγαλύτερη τιμή.

Συγχρόνως, δέσμευσε 19 δισ. στο Σχέδιο «Ηρακλής», ως εγγύηση στα funds, σε περίπτωση που δεν έβγαζαν κέρδος στους πλειστηριασμούς, και πλήρη φορολογική απαλλαγή σε όλες τις πράξεις που διενεργούσαν (φόρος πώλησης, ΦΠΑ, φόρος εισπραττόμενων τόκων).

Το Σχέδιο «Ηρακλής» είχε ως αποτέλεσμα 44.000 πλειστηριασμούς το 2022 (έχουν γίνει ήδη οι 30.0000) και στη ρύθμιση δεν μπήκαν ούτε 3 στους 100 ιδιοκτήτες.

Όμως το σχέδιο ακυρώθηκε στον Άρειο Πάγο και προς το παρόν γλίτωσαν τα σπίτια των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να εκχωρήσει κοψοχρονιά στα funds.

Η αισχρή αυτή κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού λαού θεωρούνταν τόσο φυσική κατάσταση, και ήταν τόσο νομιμοποιημένη στους κόλπους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης να θεωρεί φυσικό να αγοράζει με 4 εκατ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια αξίας 63 εκατ. ευρώ. Όταν αποκαλύφθηκε αυτό το σκάνδαλο, η ΝΔ αναγκάστηκε να τον διαγράψει, επικαλούμενη βέβαια άλλο λόγο (την είσπραξη 1 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές), καθώς δεν σκοπεύει να σταματήσει τη λεηλασία των σπιτιών της μεσαίας τάξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τα 19 δισ. να γίνουν εγγυήσεις για επαναγορά ή ρυθμίσεις των δανείων και για τη δημιουργία τράπεζας στέγης, δηλαδή για μια στεγαστική πολιτική με νέους όρους για το δικαίωμα στη στέγη και στην κοινωνική κατοικία. Και, βέβαια, στις εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, η προστασία της κύριας κατοικίας και η δημιουργία ειδικού ταμείου αναδιαρθρώσεων οφειλών μέσα σε μία αναπτυξιακή τράπεζα. Για τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά 32%, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανεξέλεγκτης επέκτασης του Airbnb, o ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει τον περιορισμό του Airbnb σε φυσικά πρόσωπα και σε έως δύο ακίνητα και απαγόρευσή του για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις).

Για να μην πάρει τα σπίτια των μεσαίων στρωμάτων ο κ. Μητσοτάκης, είναι απόλυτη ανάγκη να εγερθούν όλοι όσοι εξαπατήθηκαν από αυτόν. Και να τον εκδιώξουν με την ψήφο τους. Να ενημερωθούν για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δίνει προοπτική και ελπίδα σε όλους.

Θεανώ Φωτίου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ