Macro

Θεανώ Φωτίου: Να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε ξανά το σκοτεινό κουτί της Πανδώρας στην Ευρώπη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές, οι ανθρώπινες απώλειες και οι χιλιάδες πρόσφυγες απαιτούν να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
 
Οι σκληρές κυρώσεις που επιβάλει η Ευρώπη κατά της Ρωσίας είναι επιβεβλημένες για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές. Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να στείλει κυρίως ανθρωπιστική βοήθεια, όπως έκανε πάντα η χώρα, για πρώτη φορά στέλνει και όπλα, χωρίς να εξασφαλίσει την πολιτική συναίνεση που απαιτεί μια τέτοια αλλαγή πλεύσης. Εθνικό συμφέρον και στόχος είναι η αποκατάσταση της ειρήνης και ελπίδα μας τα αντιπολεμικά κινήματα.
 
Η τεταμένη διεθνής κατάσταση θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη οικονομική και ενεργειακή κρίση, με επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Ευρώπης και φυσικά τη δική μας. Θα την επηρεάσει σε εξαγωγές, επενδύσεις, τουρισμό, θα πλήξει την εύθραυστη οικονομία μας και την κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη υποφέρει ύστερα από τόσα χρόνια Μνημονίων αλλά και εξαιτίας των αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές του 2019.
 
Η ακρίβεια, η πανδημία, η κλιματική κρίση και τώρα οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αποφύγουμε μια νέα κοινωνική κρίση, που ήδη εξελίσσεται στη χώρα μας, με προεξάρχουσες τη στεγαστική και την επισιτιστική κρίση. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και κρούουν ηχηρά το καμπανάκι του κινδύνου. Από τα 4,1 εκατ. νοικοκυριά τα 2 εκατ. πληρώνουν παραπάνω από το μισό του εισοδήματος για στεγαστικές ανάγκες (δάνειο ή νοίκι, ρεύμα, ηλεκτρικό, θέρμανση – ψύξη κ.λπ.) και ο μισθός τελειώνει τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα.
 
Η κυβέρνηση σπατάλησε 6,7 δισ. σε ημέτερους, αντί να πάρει μια σειρά από απαραίτητα και υλοποιήσιμα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως προτείναμε. Πήρε οριζόντια μέτρα που ευνοούν, ως συνήθως, τους έχοντες. Δίνει 50 ευρώ επιδότηση ρεύματος τόσο σε αυτόν που έχει εισόδημα 7.000 ευρώ το μήνα όσο και σε αυτόν που έχει εισόδημα 200 ευρώ, ενώ χάρισε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, για οποιοδήποτε άλλο μέτρο προβάλλει δήθεν το επιχείρημα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και των «λεφτόδεντρων», όταν γνωρίζει καλά ότι εξαιτίας της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ θα αναστείλει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, όπως έκανε και στην πανδημία. Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επιβάλλει από μόνος του ένα νέο, άτυπο, Μνημόνιο, χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την κοινωνική πρόνοια, η οποία έχει παραμείνει στα επίπεδα που την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στα 3,5 δισ. Δεν την ενίσχυσε ούτε καν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο διέθεσε μόλις 1,5%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
 
Όσον αφορά την ακρίβεια, η κυβέρνηση κωφεύει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί, αλλά και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενίσχυση των εισοδημάτων, δωρεάν 300 kWh στα ευάλωτα νοικοκυριά και επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος και κάρτα αλληλεγγύης και τρόφιμα, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2017. Διότι όλο αυτόν τον καιρό θρηνούμε νεκρούς από πυρκαγιές και ξαναβλέπουμε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπονομεύει σημαντικές κοινωνικές παροχές. Κατάφερε με κόλπα να μειώσει τους ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 30.000 νοικοκυριά. Ενώ πρόσφατα το πετσόκοψε από χιλιάδες οικογένειες εξαιτίας λάθους της ΗΔΙΚΑ, την οποία η κυβέρνησή του άφησε να καταρρεύσει. Χιλιάδες οικογένειες είδαν το ΕΕΕ να μειώνεται, για παράδειγμα, από τα 260 ευρώ στα 50 ευρώ τον μήνα, σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Η αρμόδια υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου δεν δέχτηκε την πρότασή μας να διαγράψει τα ποσά που κατεβλήθησαν από λάθος της ΗΔΙΚΑ.
 
Επιπλέον, η κυβέρνηση έκοψε από 7.760 ανασφάλιστους ανάπηρους το επίδομα αναπηρίας για τον μήνα Φεβρουάριο, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΑ για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με καταγγελίες αναπήρων, δεν τους εστάλη καμία ειδοποίηση για τη διακοπή καταβολής του επιδόματος του Φεβρουαρίου, που είναι το μοναδικό εισόδημα που έχουν για να ζήσουν.
 
Τέλος, την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων της χώρας που παίρνουν σχολικά γεύματα ενημερώθηκαν με έγγραφο του ΟΠΕΚΑ ότι από 1ης Μαρτίου 2022 διακόπτεται η διανομή τους. Δεν δίνεται καμία εξήγηση, ούτε πρόβλεψη για το πότε θα ξαναξεκινήσουν.
 
Ο ελληνικός λαός υποφέρει από την ακρίβεια και πολλοί συμπολίτες μας θα οδηγηθούν σε φτωχοποίηση. Θα γυρίσουμε πάλι σε εποχές προ 2015, όπου η ανθρωπιστική κρίση χτύπησε όχι μόνο τα ήδη ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και όσα ανήκουν στα μεσαία στρώματα. Πρέπει να επιστρέψει στο τιμόνι της χώρας μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα δημιουργήσει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας για τους πολίτες της, κατοχυρώνοντας ένα στέρεο, δημόσιο, δωρεάν κοινωνικό κράτος για όλους.
 
Για τον κ. Μητσοτάκη η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια είναι τομείς όπου πρέπει να αναπτυχθεί και να κερδοφορήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική κρίση ο νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διαλέξει πλευρά. Είναι με τους λίγους και ισχυρούς, απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, που δοκιμάζεται. Αυτή είναι η μεγάλη μας ιδεολογική διαφορά.
Θεανώ Φωτίου
Πηγή: Παρόν της Κυριακής