Macro

Θεανώ Φωτίου: Μόνο η Αριστερά μπορεί να νικήσει τη Δεξιά

Το μήνυμα που πήρε η ΝΔ από τις ευρωεκλογές, όπως αποδεικνύεται από τον ανασχηματισμό-ανακύκλωση του υπουργικού συμβουλίου και τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι: «Συνεχίζουμε με έναν νεοφιλελεύθερο Αρμαγεδδώνα νομοθετημάτων τώρα το καλοκαίρι, που η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στις διακοπές».
 
Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκαν δύο κατάπτυστες τροπολογίες. Εκείνη για τη ΛΑΡΚΟ κατατέθηκε νύχτα, λίγες ώρες πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούν το μέλλον των οικογενειών τους και του τόπου τους. Η κυβέρνηση επιχείρησε να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη, αναιρώντας δική της νομοθεσία και προβλέποντας τη δυνατότητα να μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στους ιδιώτες επενδυτές όχι σε λειτουργία αλλά κλειστή, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για οριστικές απολύσεις.
 
Η δεύτερη τροπολογία ενισχύει την προστασία των «golden boys» των τραπεζών απέναντι σε ενδεχόμενη απιστία, καθώς παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη, με ενδιάμεσο κριτή την Τράπεζα της Ελλάδος. Ψηφίστηκαν και άλλα, που δείχνουν το πραγματικό μήνυμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ, όπως η συνέχιση της παραχώρησης σε ιδιώτες του «φιλέτου» στο λιμάνι της Κέρκυρας ή οι ρυθμίσεις για ακίνητα που διεκδικεί το Δημόσιο, με τους μικροϊδιοκτήτες να κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας της νέας γραφειοκρατίας, ενώ για τους μεγαλοκαταπατητές προβλέπονται διευκολύνσεις.
 
Και δεν είναι μόνον αυτά. Τις τελευταίες ημέρες ψηφίστηκε ευρωπαϊκή οδηγία του 1997, που καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να αγγίξει χάρη στο άρθρο 16 του Συντάγματος, η οποία εξισώνει τις τριετείς σπουδές στο εξωτερικό, τύπου bachelor, με τις τετραετείς και πενταετείς δικές μας. Επιπλέον, δρομολογείται νομοθέτηση για εξορύξεις στη Θράκη, ένα ακόμη ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, ενώ η ΝΔ δεν διστάζει να βάλει χέρι ακόμη και στο ΑΣΕΠ, όπου κατά την πάγια τακτική της, με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα των καθυστερήσεων, επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος των συναφών διαδικασιών.
 
Τα παραπάνω καταδεικνύουν πως το πραγματικό μήνυμα που έλαβε η ΝΔ από τις ευρωεκλογές είναι ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική ξεπουλήματος, ιδιωτικοποιήσεων και αντίστροφης αναδιανομής προς τους οικονομικά ισχυρούς, με ακόμη πιο επιθετικό και βίαιο τρόπο. Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να εφαρμόσει την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
 
Αν ευσταθεί το παραπάνω συμπέρασμα, νομίζω ότι το πραγματικό πρόβλημα που ανακύπτει μετά τις ευρωεκλογές για την πλειονότητα των πολιτών που πλήττονται από την πολιτική της ΝΔ είναι το εάν μπορεί η Αριστερά με την ευρεία έννοια –δηλαδή, η Αριστερά που ενδιαφέρεται και για τα λαϊκά στρώματα και για τα αδιέξοδα της χώρας, που πλέον υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα– να έχει πειστικό εναλλακτικό πρόγραμμα και να κάνει κινήσεις μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο οι οποίες, μαζί με το εναλλακτικό πρόγραμμα, θα βοηθήσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας να εγερθεί. Διότι μόνο αν εγερθεί η πλειοψηφία είναι δυνατόν να συγκροτηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κίνημα, ικανό να ανατρέψει την πολιτική της ΝΔ. Δηλαδή, μόνο η Αριστερά μπορεί να νικήσει τη Δεξιά.
Με αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε αξιοσημείωτες κοινωνικές εγέρσεις, όπως τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τις συνεχείς κινητοποιήσεις για τις γυναικοκτονίες, τις κινήσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το ενδιαφέρον για τη δίκη του Ζακ, τους αγώνες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπως στην Υγεία, όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν να βάλουν φραγμό στην κατάρρευση του ΕΣΥ, ή στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην απαξίωση. Και, βέβαια, είναι συγκλονιστικός ο αγώνας των συγγενών και των φίλων των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών ενάντια στη συγκάλυψή του, όπως και η θερμή συμπαράσταση από εκατομμύρια πολίτες. Όλα αυτά υπάρχουν, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη την καθολική μορφή που θα οδηγούσε σε ένα πραγματικά μεγάλο κοινωνικοπολιτικό κίνημα, ικανό να ρίξει τη Δεξιά και να οδηγήσει τη χώρα σε μια εναλλακτική πορεία ευημερίας για τους πολλούς.
 
Ως Νέα Αριστερά, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Οι κοινωνικές εγέρσεις, οι αγώνες αυτοί, μας δίνουν ελπίδα και αποφασιστικότητα. Με τη γνώση, την εμπειρία και τις προτάσεις μας, μπορούμε να συμβάλουμε στη συσπείρωση του λαού μας, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο κίνημα που θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Αρχηγισμοί, αποκλεισμοί και παντός είδους δογματισμοί είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τούτη την κρίσιμη ώρα για τον τόπο και τους πολίτες. Σχέδια που προωθούνται και από κυρίαρχες δυνάμεις για έναν συναινετικό δικομματισμό δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πλειοψηφίας, όπως έχει δείξει, άλλωστε, και η εμπειρία από τη δεκαετία του ’90, που εντέλει οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Μόνο με αριστερή πολιτική είναι δυνατόν να ανατραπεί η Δεξιά και να μπει η Ελλάδα σε αξιόπιστη πορεία ευημερίας.
 
Θεανώ Φωτίου