Η ΝΔ υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού διότι προωθεί την υπερεκμετάλλευση φυσικού περιβάλλοντος και εργαζόμενων χάρη της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας μεγαλοξενοδόχων και επενδυτικών ομίλων.
Κατά την ομιλία της Θεανούς Φωτίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπουργείου Τουρισμού, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Το νομοσχέδιο στοχεύει απροκάλυπτα στην υπερεκμετάλλευση γης και θάλασσας για τον πολυτελή τουρισμό, για την ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγαλοξενοδόχων και επενδυτικών ομίλων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών της χώρας, καταστρέφοντας τον πολύτιμο πόρο του φυσικού μας περιβάλλοντος. Δεν αναβαθμίζει τον τουρισμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, τον καθιστά αντιαναπτυξιακό και μη βιώσιμο.
• Δηλώνετε ψευδώς ότι με το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζετε την κλιματική κρίση, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού. Ας μιλήσουμε λοιπόν πρώτα για το ανθρώπινο δυναμικό: Η αντεργατική πολιτική της ΝΔ έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς άθλιες συνθήκες «γαλέρας» στην εργασία και τη διαμονή. Αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει σήμερα έλλειμμα 80.000 εργαζομένων στον τουρισμό και αφετέρου οι εργοδότες επιχειρούν να το καλύψουν με ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
• Ποια κλιματική κρίση αντιμετωπίζετε όταν δεν λαμβάνετε υπόψη τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών και εξαιρείτε από την περιβαλλοντική προστασία τις επενδύσεις που αφορούν τον πολυτελή τουρισμό; Καταστρέφετε το ίδιο το κεφάλαιο της χώρας, δηλαδή την ομορφιά του φυσικού τοπίου.
• Πριμοδοτώντας τον πολυτελή τουρισμό και την ανεξέλεγκτη κερδοφορία εργοδοτών και μεγαλοξενοδόχων κάνετε τις διακοπές άπιαστο όνειρο για το 55% των πολιτών της χώρας. Ένας στους δύο πολίτες δεν θα κάνει διακοπές φέτος και όσοι θα κάνουν μειώνουν τις μέρες αφού τα ναύλα και οι τιμές δωματίων αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Έλεγχοι δεν γίνονται πουθενά. Τα ναύλα αυξήθηκαν 10-40% από πέρυσι. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουμε στα καύσιμα και στα διόδια.
• Η πριμοδότηση του υπερτουρισμού λειτουργεί και ως κρυφός επιταχυντής της στεγαστικής κρίσης. Η Τράπεζα της Ελλάδας στην τελευταία έκθεσή της επισημαίνει ότι ο υπερτουρισμός ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση στις αξίες και τα ενοίκια κατοικιών τα τελευταία χρόνια που οδηγούν στην τεράστια στεγαστική κρίση. Η Ελληνική στεγαστική κρίση είναι η μεγαλύτερη σε όλη της Ευρώπη, πλήττοντας ένα στα δυο νοικοκυριά ενώ στην Ευρώπη η αναλογία είναι ένα στα δέκα. Όσον αφορά τα ενοίκια, αυτά έχουν αυξηθεί πανελλαδικά κατά 30-40%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, έως 60%, εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα τουριστικού ενδιαφέροντος και στους τουριστικούς προορισμούς με πρώτα τα νησιά.
• Η έξαρση αυτή στις τιμές οφείλεται στο ότι η βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου airbnb, που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από ξένους τουρίστες, έχει ξεπεράσει σε παρεχόμενες κλίνες τις κλίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Τον Ιούλιο του 2023 οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 940.000 έναντι 886.000 των επισήμων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Τη μεγάλη μερίδα του airbnb κατέχουν εταιρείες που αγοράζουν ή ενοικιάζουν κτίρια μετατρέποντάς τα σε τουριστικά καταλύματα. Δημιουργούν δηλαδή παράνομα τουριστικά προϊόντα που δεν φορολογούνται και δεν ελέγχονται σύμφωνα με την τουριστική νομοθεσία. Η κυβέρνηση αδιαφορεί αν οι μόνιμοι κάτοικοι εκδιώκονται από τις γειτονιές τους και η μορφή των πόλεων ή των τοπικών κοινωνιών αλλάζει ριζικά. Η σύνδεση της Golden Visa με την αγορά γης και κατοικιών έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά ακινήτων.
• Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέα Αριστερά κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει ότι:
– Η βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα για έως δύο κατοικίες ανά ΑΦΜ.
-Δεν επιτρέπεται σε Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες) κάθε είδους να εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση.
-Δεν επιτρέπεται σε πολίτες τρίτων χωρών η αγορά ακινήτων, γης και έτοιμων κατοικιών, για την απόκτηση της Golden Visa.
Σας καλώ να τη στηρίξετε.
• Ας δούμε όμως αναλυτικά τα 8 μέρη του νομοσχεδίου με τα 67 άρθρα. Τα μέρη Α, Β και Γ, άρθρα 1- 24, αποκαλύπτουν το σκοπούς και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αν έβαζα ένα τίτλο θα έλεγα: «κανένα τετραγωνικό μέτρο γης η θάλασσας χωρίς υπερδόμηση για πολυτελή τουριστική εκμετάλλευση και ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγαλοξενοδόχων και ομίλων». Για παράδειγμα, στο άρθρο 3, προβλέπεται η χωροθέτηση πολυτελών κατασκηνώσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές με παράκαμψη περιβαλλοντικών όρων την ίδια στιγμή που οι νέοι που θέλουν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ εκδιώκονται από παντού γιατί δήθεν καταστρέφουν το περιβάλλον. Στο άρθρο 5 δίνετε τη δυνατότητα κάθετης διαίρεσης ιδιοκτησιών στα condo hotels, που ανεγείρουν διαμερίσματα προς πώληση ή μίσθωση εκτός της κεντρικής ξενοδοχειακής μονάδας, όπως στο πρ. HILTON, με σταδιακή αδειοδότησή τους. Κάτι ανάλογο γίνεται στο άρθρο 6. Μάλιστα πριμοδοτείτε τους μεγαλοεπιχειρηματίες γιατί αν κατασκευάσουν πεντάστερο ξενοδοχείο, αντί για δυνατότητα πώλησης του 10% των επιπλωμένων οικίσκων, τους δίνετε 30% και αυξάνετε τον συντελεστή δόμησης κατά 0,02. Στα άρθρα 9, 10 και 11 παραβιάζετε τη νομοθεσία για τη δόμηση σε αιγιαλούς επιτρέποντας κατασκευές μέχρι το νερό σε λιμένες και μαρίνες ενώ αυξάνετε έως 10% τη δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών σε μαρίνες, resorts και ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν μαρίνες με πλωτές εξέδρες, χωρίς να χρειάζεται καν τροποποίηση άδειας αν η αύξηση είναι μέχρι 5%.
• ΜΕΡΟΣ Δ΄, άρθρα 25-32 σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση. Εδώ έχουμε ένα θολό τοπίο εκπαίδευσης τριών επιπέδων. Το πρώτο αφορά τις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), όπου οι σπουδαστές εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις. Από το 2020 κάνατε τις τριετείς σπουδές τετραετείς αλλά δεν αναβαθμίσατε τα πτυχία τους και τα αφήσατε στο 5ο επίπεδο. Οι ΑΣΤΕ πρέπει να γίνουν ανώτατης εκπαίδευσης και να ισοτιμηθούν τα πτυχία τους. Στο δεύτερο επίπεδο έχουμε τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Εδώ, όπως μας είπε και η εκπρόσωπος του συλλόγου καθηγητών, έχουμε απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Αποτέλεσμα, πέρυσι, 1.500 σπουδαστές είχαν 5 μόνιμους εκπαιδευτές και 110 ωρομίσθιους. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο. Τρίτον, στα Τμήματα Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκεί πια είναι το χάος. Όπως μας είπε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, τα τμήματα αυτά δεν λειτούργησαν πέρυσι, ενώ παράλληλα δώσατε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε ιδιωτικά Κ.Ε.Κ. για να τα υποκαταστήσουν. Οι δε καταρτιζόμενοι, στο τέλος, δεν αποκτούσαν ούτε καν υπαλληλική ιδιότητα.
• ΜΕΡΟΣ Ε΄, άρθρα 33-45: Αφορούν τους ξεναγούς. Εδώ θα έλεγα: Επικίνδυνη απορρύθμιση της οργανωμένης περιήγησης. Τα άρθρα 33 και 34 περιορίζουν αυθαίρετα το πλαίσιο δραστηριοποίησης των διπλωματούχων ξεναγών μόνο σε μουσεία και περίκλειστους αρχαιολογικούς χώρους και ως εκ τούτου υποβαθμίζουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της χώρας. Κατά τους φορείς εκπροσώπησης των ξεναγών το άρθρο «ανοίγει την πόρτα» σε μη-επαγγελματίες να παρουσιάζονται ανεξέλεγκτα ως ξεναγοί και να παρουσιάζουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας κατά το δοκούν, χωρίς πιστοποιημένες γνώσεις. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο δώρο στους μεγάλους tour operators για να το κάνετε αυτό, όμως ο ρόλος σας του Υπουργού Τουρισμού είναι να διασφαλίζει την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και όχι τα συμφέροντα των tour operators. Σήμερα οι ξεναγοί απεργούν. Στηρίζουμε τους αγώνες τους, συμφωνούμε με τις προτάσεις τους και καταψηφίζουμε και τα σχετικά άρθρα.
• Στο ΜΕΡΟΣ Η΄, στο άρθρο 58, είναι απαράδεκτο να επιτρέπετε σε φορείς του δημοσίου να ποντίζουν αντικείμενα σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται σε Δίκτυο Natutra, χωρίς Περιβαλλοντική αδειοδότησης και Οικολογική αξιολόγηση, με απλή σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Να θυμίσουμε, ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την μη ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις περιοχές Δικτύου Natura.
• Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.