Η Θεανώ Φωτίου για το σχέδιο νόμου για τον Προσωπικό Βοηθό: Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει να διαλύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, «βαφτίζοντας» τους μη ειδικευμένους ιατρούς σε προσωπικούς ιατρούς!
“Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/ν Υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», τόνισα ότι το σημερινό νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας αποτελεί συνέχεια της αποτυχίας του νόμου Πλεύρη, που «κατάφερε» να χει προσωπικό βοηθό το 55% του πληθυσμού και να έχουν ενταχθεί στο θεσμό οι μισοί από τους διαθέσιμους ιατρούς, και όλες αυτές οι «επιτυχίες» κάτω από απειλές για αυξημένη συμμετοχή στις εξετάσεις και τα φάρμακα. Σήμερα ο κ. Γεωργιάδης ευτελίζοντας περαιτέρω την ουσία μίας αναγκαίας μεταρρύθμισης έρχεται να «αναβαθμίσει» τον προσωπικό ιατρό βαφτίζοντας τους αγροτικούς ιατρούς και τους ειδικευόμενους της γενικής ιατρικής σε «προσωπικούς» ιατρούς. Παγκόσμιες επικίνδυνες πρωτοτυπίες που αναγορεύουν τον ειδικευόμενο σε ειδικευμένο με ένα μήνα εκπαίδευση και άρα ακυρώνουν στην πράξη της ειδίκευση των γιατρών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη 5 χρόνια τώρα αντί να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να υλοποιήσει το θεσμό του οικογενειακού ιατρού που απαιτεί συνέργειες, ολιστική προσέγγιση και εξατομικευμένη και μακροχρόνια σχέση με την οικογένεια και γνώση του ιστορικού της, επιλέγει ένα χρεοκοπημένο μοντέλο, αυτό του προσωπικού ιατρού. Κερασάκι στην τούρτα του αντικοινωνικού και χρεοκοπημένου μοντέλου αποτελεί η ουσιαστική λήξη του θεσμού του προσωπικού στον παιδικό πληθυσμό, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιστά ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την εγγραφή των παιδιών σε προσωπικό ιατρό!
Η Νέα Αριστερά είναι κάθετα αντίθετη με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως αυτή επιχειρείται και με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη και προτείνει ένα άλλο μοντέλο που έχει ως βασικούς άξονες:
1) Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του δικτύου πρωτοβάθμιων δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) σε όλη τη χώρα.
2) Την επαρκή στελέχωση των δομών αυτών με ειδικευμένους ιατρούς και με στόχο την καθολική εγγραφή του πληθυσμού, ενηλίκων και παιδιών.
3) Την συμπληρωματική κάλυψη από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες.
4) Την ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών του ΕΣΥ και τη θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για τις άγονες περιοχές.
5) Την ουσιαστική αναμόρφωση του ψηφιακού περιβάλλοντος – ηλεκτρονικός φάκελος, σύστημα ραντεβού και παραπομπών.
Μαζί με τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους συλλόγους ασθενών και τους πολίτες θα δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή όλων των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας και το σχεδιασμό ενός πραγματικά καθολικού, δωρεάν και ποιοτικού εθνικού συστήματος υγείας, πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου.”