Μιλώντας στην Ολομέλεια για το Σ/Ν της άρσης περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, αναφέρθηκα αρχικά στις πυρκαγιές που καταστρέφουν πράσινο, περιουσίες και κατοικίες, και τον Πρωθυπουργό που τώρα ανακάλυψε την κλιματική κρίση την οποία αγνοούσε στο Μάτι.
Ως προς το συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2019 που ήρθε στη Βουλή ο ν. 4648/19 μέχρι σήμερα έχει την πάγια θέση ότι οι απόδημοι δικαιούνται να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές χωρίς περιορισμούς με το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται. Και γι αυτό ή θα ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς για συγκεκριμένο αριθμό εδρών χωρίς να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, ή θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα αλλά με περιορισμούς, όπως προέβλεπε ο ν. 4648/19. Η συμβιβαστική λύση του νόμου αυτού, του έδωσε τη δυνατότητα επίτευξης ευρείας πλειοψηφίας 287 ψήφων, στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος για διακομματικό διάλογο και συνθέσεις. Ενώ το παρόν Σ/Ν θα πάρει το πολύ 210 ψήφους, δηλαδή χωρίς τις ψήφους της «Νίκης» δεν θα περνούσε.
Σήμερα, ο χρόνος και η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια διαβούλευσης ή συναίνεσης. Εισηγείται να μην ψηφίζουν οι απόδημοι άμεσα τους δικούς τους εκπροσώπους αλλά να επηρεάζουν το εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεδομένου δε ότι η ιθαγένεια στη χώρα μας βασίζεται στο δίκαιο του αίματος, το εκλογικό σώμα κινδυνεύει να διευρυνθεί δυσανάλογα με πρόσωπα που θα αποκτήσουν την ιθαγένεια λόγω εγγύτερων ή απώτατων προγόνων ενώ δεν διατηρούν καμία σχέση με τη χώρα και την πολιτική της ζωή. Αυτό υπονομεύει την αυτοκυβέρνηση του λαού.
Η Κυβέρνηση, ενώ επί 4 χρόνια προετοίμασε με λάθος και ελλιπή τρόπο την εφαρμογή του νόμου 4648/19 ενώ δεν του έδωσε τον χρόνο να δοκιμαστεί, τώρα τον καταργεί, στο όνομα ενός επικοινωνιακού πατριωτισμού, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα που μιλά για φειδώ στις αλλαγές του εκλογικού νόμου. Ενώ δεν υπάρχει καν απογραφή του πραγματικού αριθμού των αποδήμων για να καθοριστεί η ισότιμη εκπροσώπησή τους, περιφρονεί την πάγια θέση τους να έχουν τους δικούς τους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο και εισηγείται να υπολογίζονται απλώς οι ψήφοι των αποδήμων στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία που δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς και χωρίς να αλλοιώνει τη βούληση του εθνικού εκλογικού σώματος. Προτείνει τέσσερις εκλογικές περιφέρειες και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, ώστε να έχουν οι απόδημοι τους δικούς τους βουλευτές, όπως ζητούν οι ίδιοι. Η πρότασή μας υιοθετεί το γαλλικό, ιταλικό και πορτογαλικό μοντέλο που κατά την Επιτροπή Συνταγματολόγων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή της Βενετίας) αποτελούν βέλτιστες πρακτικές, ενώ βρίσκεται στον αντίποδα συστημάτων χωρών με μεγάλη διασπορά όπως το Ισραήλ, η Ιρλανδία κλπ, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού στερούνται το δικαίωμα ψήφου. Η κυβέρνηση, φυσικά απέρριψε την τροπολογία.
Και κατέληξα ότι καταψηφίζω το νομοσχέδιο που αποτελεί μια ψηφοθηρική ψευδεπίγραφη προσπάθεια της κυβέρνησης να υφαρπάσει απλώς αριθμό ψήφων από τους απόδημους στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα αδιαφορώντας προσβλητικά για τα δικά τους συμφέροντα και θέσεις.