Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Ενώ οι πυρκαγιές από χτες μπήκαν στις πόλεις, η κυβέρνηση επιτρέπει να μη συμμορφώνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Κανονισμό Πυροπροστασίας και αποψιλώνει την Πυροσβεστική και για να ενισχύσει δήθεν το ΕΚΑΒ με ανειδίκευτους διασώστες

▶️ Ενώ οι πυρκαγιές από χτες μπήκαν στις πόλεις, η κυβέρνηση επιτρέπει να μη συμμορφώνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Κανονισμό Πυροπροστασίας και αποψιλώνει την Πυροσβεστική και για να ενισχύσει δήθεν το ΕΚΑΒ με ανειδίκευτους διασώστες.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και άλλες επείγουσες διατάξεις, ξεκίνησα με μια καταγγελία: Ενώ οι φωτιές από χτες μπήκαν στις πόλεις, η κυβέρνηση, με άρθρο της μεταμεσονύχτιας τροπολογίας της, επιτρέπει, έως τον Απρίλιο του 2024, να μην συμμορφώνονται οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί με τον υφιστάμενο Κανονισμό Πυροπροστασίας που έφτιαξε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, κάτι που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα βρέφη και νήπια που φιλοξενούνται σε αυτούς. Ήδη δε από τον Φεβρουάριο του 2023, με ΚΥΑ της κ. Μιχαηλίδου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακυρώθηκε τελείως η υποχρέωση των παλιών ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών να συμμορφωθούν με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, παρά τις ενστάσεις και όσων ιδιοκτητών βρεφονηπιακών σταθμών είχαν ήδη προσαρμοστεί. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν μέχρι τον Απρίλιο συμβεί κάτι σε δημοτικό Β/Ν σταθμό, ή και μετά σε κάποιον ιδιωτικό; Η Υπ. Εσωτερικών κ. Κεραμέως, ο κ. Χρυσοχοϊδης που εισήγαγε την τροπολογία ή η Υπουργός Κοιν. Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη;

Στα υπόλοιπα θέματα του Σ/Ν τόνισα: Κυρώνονται σήμερα 2 ΠΝΠ ενώ δεν πρόκειται για έκτακτα θέματα που προέκυψαν όσο ήταν κλειστή η Βουλή, αλλά για τα μείζονα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την απαξίωση του ΕΣΥ.

Γνωρίζουμε όλοι ότι πολλοί συνάνθρωποί μας τελευταία έχουν χάσει τη ζωή τους περιμένοντας ασθενοφόρο. Και αντί η ΝΔ να φέρει νομοσχέδιο για γενναία επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, με υψηλούς μισθούς και κίνητρα για τη στελέχωση νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών και αυτόματη αναπλήρωση των θέσεων που κενώνονται, φέρνει απλώς το σημερινό Σ/Ν. Δίνει με αυτό παράταση σε γιατρούς κάποιων ειδικοτήτων, ηλικίας 70 ετών μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Προβλέπει άλλη μια απευθείας ανάθεση για προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων, όταν οι διεθνείς οργανισμοί ανακοινώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Ο, και ενώ δεν τα είχε πάρει όταν έπρεπε, για την παραλλαγή Β και Δ. Αντί να ανασυγκροτήσει το ΕΚΑΒ που διέλυσε, προσλαμβάνοντας άμεσα εξειδικευμένο προσωπικό, δημιουργεί μεικτά πληρώματα από διασώστες και υγειονομικό προσωπικό και πυροσβέστες, ένστολους και υπαλλήλους των ΟΤΑ. Δηλαδή μειώνει εκ των πραγμάτων το επίπεδο ασφάλειας των διακομιδών και αποψιλώνει την Πυροσβεστική και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες εν μέσω πυρκαγιών!

Τέλος, παρατείνει μέχρι τις 30/9/2023 τη θητεία των διοικήσεων νοσοκομείων που είχε τοποθετήσει με κομματικά κριτήρια στην προηγούμενη τετραετία, αφού πρώτα φρόντισε να καταργήσει την αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων μέσω ανοιχτής διαδικασίας που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Και κατέληξα ότι καταψηφίζω επί της αρχής το νομοσχέδιο.