Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρουσίαση του έργου του ΕΟΠΠΥ από τη Διοικήτριά του, κα Καρποδίνη, τόνισα:
• Εμείς δεν βλέπουμε πλέον το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΟΠΠΥ. Βλέπουμε το σχεδιασμό μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας.
• Άλλωστε, από το 2022 ήδη, φροντίσατε, με το ν. 4931/22, στο 7μελές πλέον Δ.Σ του ΕΟΠΠΥ, να μην υπάρχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ούτε των εργαζομένων, των παρόχων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας, αλλά μόνον μέλη οριζόμενα απευθείας από τον Υπουργό.
• Σας ρωτάμε λοιπόν:
1ον: Τι σας εμπόδισε, 5χρόνια τώρα, να φτιάξετε το οργανόγραμμα λειτουργίας του Οργανισμού;
2ον: Τι θα γίνει με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών; Αρχίσατε από το 2022 να ξηλώνετε τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη επί ίσοις όροις των ανασφάλιστων κάθε μορφής με τους ασφαλισμένους, που είχε από το 2016 εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Το 2022 σταματήσετε τη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς. Τώρα αποδεικνύεται ότι πρόθεσή σας ήταν από την πρώτη στιγμή να αποκλείσετε τους οφειλέτες των Ταμείων από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
3ον: Αληθεύει ή όχι ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον πολίτη από τη συμφωνία για μειωμένες τιμές για φάρμακα, αφού η συμμετοχή του ασφαλισμένου καταβάλλεται επί της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου και όχι επί της πραγματικής; Έτσι έχουμε πλέον το φαινόμενο να πληρώνει ο πολίτης, αντί για το 15% της τιμής, έως και τα τρία τέταρτα. Και σήμερα καταγγέλλεται ότι με τη νέα Υπουργική Απόφαση που έχετε στα χαρτιά η συμμετοχή θα φθάσει μέχρι και το 80% της τιμής και θα επιβαρύνει με 30 με 40 εκατομμύρια επιπλέον τους πολίτες. Θα εξοικονομήσουν όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα καταβάλλουν αντίστοιχα στον ΕΟΠΠΥ λιγότερο clow back. Ποια ακριβώς είναι η πρόθεσή σας;
4ον: Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο ΕΟΠΥΥ μεταβιβάζει το ελεγκτικό του έργο, τόσο τον κλινικό, όσο και τον διοικητικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και την εκκαθάριση των δαπανών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Δίδεται δηλαδή σε ιδιώτες και η αξιολόγηση της ιατρικής αναγκαιότητας μιας πράξης.
Είχε βέβαια φανεί ότι εκεί οδεύαμε, αφού η κυβέρνηση κατά τη γνωστή της τακτική απαξίωσε τον ΕΟΠΠΥ ως δημόσιο φορέα. Αποδυνάμωσε τους εσωτερικούς του μηχανισμούς, καταργώντας την αυτοτελή ελεγκτική του υπηρεσία, την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, αλλά και το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υγείας-Πρόνοιας) και εκχώρησε, από το 2022, τον real time έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Πόσο όμως η προσφυγή και πάλι στον ιδιωτικό τομέα είναι όντως επωφελής για τον φορέα, όταν η αμοιβή των ιδιωτών προβλέπεται στα 20 εκατομμύρια; Και πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στα οποία πλέον θα έχουν πρόσβαση ιδιώτες αφού θα κρίνουν και την αναγκαιότητα μιας πράξης;