Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Δεν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια όταν η φτώχεια αυξάνεται

▶️ Δεν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια όταν η φτώχεια αυξάνεται, όταν οι εργαζόμενοι παραμένουν φτωχοί, και όταν οι πολίτες αντιμετωπίζουν οξύτατη κρίση κόστους διαβίωσης εξαιτίας ακρίβειας και στεγαστικής κρίσης.

▶️ Προσκεκλημένη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και την εκπομπή “Πρωινή Ζώνη” με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τη Νέα Αριστερά, το βασικό πρόβλημα δεν είναι τι ποσοστό θα λάβει στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά προς τα που θα κινηθεί όλος αυτός ο κόσμος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποδεσμεύεται, ότι εγκαταλείπει τη ΝΔ. Και ο κόσμος αυτός αποδεσμεύεται από τη ΝΔ διότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, καμία σταθερότητα, καμία πορεία προς εμπρός όπως διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Όταν λέω ότι σήμερα δεν υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια εννοώ τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία αυτά λένε τα εξής:

(α) Η φτώχεια και μάλιστα η παιδική φτώχεια ανέβηκε, παρόλο που η ανεργία μειώθηκε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε φτωχούς εργαζόμενους, δηλαδή το περιβόητο παραγωγικό μοντέλο της φθηνής εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

(β) Ένας στο δύο Έλληνες βρίσκονται σε στεγαστική κρίση και κρίση κόστους διαβίωσης. Αυτό θα πει ότι ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα. Γι’ αυτό σε δημοσκοπήσεις τα 6 στα 10 νοικοκυριά απαντούν ότι το μηνιαίο εισόδημα τελειώνει στις 19 ημέρες. Και στις νέες έρευνες θα δείτε ότι πλέον δεν είναι 6 στα 10 νοικοκυριά, αλλά 7,5 με 8 στα 10 που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι 1,2 εκ. νοικοκυριά σήμερα νοικιάζουν. Απ’ αυτά, τα 900.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Δηλαδή, πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, νερό, ρεύμα, θέρμανση κ.λπ. Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την κρίση στέγης δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα κρίσης κόστους διαβίωσης. Γι’ αυτό η Νέα Αριστερά κάνει καμπάνια κατά της ακρίβειας.

Στα πεδία που έχω ειδικότητα όπως είναι η βία των ανηλίκων και η βία κατά των γυναικών, ακούμε τον κ. Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει κάθε μέρα ανοησίες. Το ίδιο και ο κ. Χρυσοχοϊδης ο οποίος ανακάλυψε τώρα τα safe houses; Πώς θα πάνε οι γυναίκες στα safe houses; Θα αφήσουν τα παιδιά τους στις γιαγιάδες για να πάνε για ένα διάστημα στα safe houses; Όλες αυτές οι προτάσεις είναι πομφόλυγες. Αν μου δώσετε χρόνο, θα σας πω τι χρειάζεται να γίνει.

Το 33% με 40% του ελληνικού λαού, δηλαδή πάνω από το 1/3 πληρώνει από την τσέπη του για δαπάνες υγείας, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση της ΝΔ τους στέλνει σε απογευματινά χειρουργεία για να πληρώσουν ακόμα περισσότερα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι το 75% του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι τοποθετημένο στην κατοικία του και σε άλλα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή, με τα funds και τα κόκκινα δάνεια, γίνεται η μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών που έχει υπάρξει στην ιστορία της χώρας. Επίσης, γίνεται αναδιανομή πλούτου από τα χαμηλότερα στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ μας λένε ότι “δυστυχώς” συμβαίνουν όλα αυτά λες και δεν είναι η ΝΔ που κυβερνά επί πέντε χρόνια. Ή λες και δεν είναι η ΝΔ που με τον πτωχευτικό κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τι λέει επομένως η Νέα Αριστερά στον ελληνικό λαό; Εσείς που αποδεσμεύεστε από τη ΝΔ μην ακούτε τους ακροδεξιούς. Αυτοί ήταν πάντα το δεκανίκι της ΝΔ. Ελάτε στην Αριστερά. Η Αριστερά έχει λύσεις. Εμείς για κάθε θέμα έχουμε και μια πρόταση συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη κι εφικτή.