Macro

Θεανώ Φωτίου: 7 παρωχημένα και αναποτελεσματικά μέτρα βγάζει από το συρτάρι η ΝΔ για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος της Ελλάδας

Η κυβέρνηση για να απαντήσει στις προτάσεις για τη στέγη που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 5+1 δεσμεύσεις, εμφανίζει σήμερα στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ ένα δήθεν νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής 7 μέτρων. Στην πραγματικότητα βγάζει από το συρτάρι προϋπάρχουσες παρωχημένες λύσεις και επιχειρεί να αντιμετωπίσει με αυτές την νέα οξύτατη στεγαστική κρίση.

Δεν κατανοεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον συνδυασμό των χαμηλότερων εισοδημάτων (3η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη) και των υψηλότατων στεγαστικών δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat 2020 πάνω από 40% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, 4.1 εκ., ξοδεύει πάνω από το 50% του εισοδήματος τους σε στεγαστικές δαπάνες (νοίκι ή δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, επικοινωνία), όταν ο Ευρωπαϊκός Μ.Ο. είναι 9,2% του πληθυσμού και η Βουλγαρία μετά από εμάς με 17,4% του πληθυσμού.
Γι’ αυτό τα μέτρα που προτείνει είναι παλαιάς κοπής.
Αναλυτικότερα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής για τα 7 μέτρα:
Α. Τα δύο πρώτα μέτρα είναι παρωχημένα και χρόνοβόρα διότι αφορούν κατασκευή νέων κατοικιών σε οικόπεδα που ήδη κατέχει ή αγοράζει ο νέος ΟΑΕΔ. Είναι μέτρα δοκιμασμένα στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο, μέσω ΣΔΙΤ, έχουν αποδειχθεί εστίες διαπλοκής, υπερβάσεων και παρανομιών και έχουν εγκαταλειφθεί γενικώς στην Ευρώπη γιατί δημιουργούν κοινωνικό στίγμα. Είναι τα γνωστά συγκροτήματα κοινωνικών – εργατικών κατοικιών που εγκαταλείπονται σε όλη την Ευρώπη.
Β. Το μέτρο “rent to own” είναι έμπνευσης Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή ο ενοικιαστής πληρώνει νοίκι μέχρι να του επιτραπεί να αγοράσει το σπίτι που νοικιάζει. Επαναφέρουν δηλαδή το leasing του Ν. 2736/1999 του ΠΑΣΟΚ που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μεγάλη καινοτομία!
Γ. Χρησιμοποιούν τρία προϋπάρχοντα μέτρα, την επιδότηση ενοικίου που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για πρώτη φορά και συνεχίζεται, την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου και την επιδότηση αγοράς πρώτης κατοικίας (δηλαδή του στεγαστικού δανείου).
Δ. Τέλος διαφημίζουν την ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων του πρώην ΟΕΚ, δηλαδή 150 κατοικίες πανελλαδικά και άλλες 100 κατοικίες (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προφανώς και δεν έχουν κατανοήσει την κλίμακα του προβλήματος, τις χιλιάδες δηλαδή κατοικίες που απαιτούνται.
Ο κύριος Χατζηδάκης χρησιμοποίησε ως αντιπερισπασμό για την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ ορισμένες από αυτές τις προτάσεις που επανέλαβε την ίδια ημέρα και ο κ. Μητσοτάκης.
Οι προτάσεις είχαν καταγγελθεί τόσο από τους εκπροσώπους του πρώην ΟΕΚ όσο και του ΟΑΕΔ, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση αγνοεί ότι σήμερα τα νοικοκυριά είναι χρεωμένα λόγω ακρίβειας και στεγαστικών δαπανών, ότι κοκκινίζουν και τα δάνεια που εξυπηρετούνταν και ότι σήμερα τα νοικοκυριά δε διαθέτουν το απαραίτητο ίδιο κεφάλαιο για να πάρουν δάνειο προκειμένου να αγοράσουν κατοικία.
Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση του κοινωνικού προβλήματος της στέγης και την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής κατοικίας με άμεσα μέτρα όπως την επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140€ το μήνα το 1ο άτομο έως 350€ το μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά με συνολική επιβάρυνση 120 εκ. € ανά έτος. Αφορά 60.000 νοικοκυριά με μέλη ως 40 ετών.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας Τράπεζας Στέγης, δηλαδή τη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος κατοικιών είτε για αγορά είτε για ενοικίαση για διάφορες κατηγορίες πολιτών που θα το διαχειρίζονται το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι με ενιαίο ψηφιακό σύστημα.
Επειδή ήδη στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί φούσκα ακινήτων, προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της είναι ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε 2-3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη από τη μία, παράλληλα με την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου.
Το απόθεμα κατοικιών θα δημιουργηθεί από ακίνητα που θα παρέχουν οι ιδιοκτήτες στο κράτος, στις περιφέρειες και στους δήμους. Θα χρησιμοποιηθεί προς τούτο πλήθος κινήτρων όπως φορολογικά κίνητρα, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, εξασφάλιση ενοικίου για 12 μήνες το χρόνο, απόδοση του ακινήτου στην αρχική του κατάσταση.
Αυτά είναι μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 2.7 δις € δεσμεύει η Πορτογαλία για τη στέγη, όταν η Ελλάδα δεσμεύει ψίχουλα για την ανακαίνιση 100 κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και θα επαναδιαπραγματευθούμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη Στέγη.

Γιατί μόνο η δημιουργία της Τράπεζας Στέγης με τα χιλιάδες ακίνητα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός συμπίεσης των υπερτιμημένων ενοικίων και τιμών αγοράς των ακινήτων.

Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά κόλπα του κ. Μητσοτάκη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα είναι εδώ για να τα υλοποιήσει.

Θεανώ Φωτίου

Ανάρτησή του στο Facebook