Συνεντεύξεις

Θανάσης Καμπαγιάννης: Σημαντικό να φτιαχτεί πλατύ κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος της δικηγορικής παράταξης Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγορικής Ανατροπής και μέλος του Δ.Σ. στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αναφέρθηκε στον νόμο για τις διαδηλώσεις. Τόνισε ότι «ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με απόφαση του Δ.Σ. έχει τοποθετηθεί ρητά για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου».
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν την πρότερη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης/συνάθροισης στην Αστυνομία και τη δυνατότητά της να διαλύσει μια συγκέντρωση ακόμα κι αυτή είναι ειρηνική, με μοναδική αιτιολογία το γεγονός ότι δεν έχει ενημερωθεί και δεν έχει υπάρξει ορισμός οργανωτή. Η διάταξη αυτή που είναι η αντικειμενική αστική ευθύνη του οργανωτή πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος, αυτού του άρθρου 11 του Συντάγματος που επιτρέπει μια διαδήλωση χωρίς οποιαδήποτε διατύπωση, χωρίς αδειοδότηση δηλαδή από την Αστυνομία, με μοναδικό όρο αυτή να είναι ειρηνική, να εξελίσσεται ήσυχα και χωρίς όπλα. Άρα λοιπόν έχουμε ένα νομοθέτημα το οποίο δεν έχει να κάνει με την προστασία του δικαιώματος στη συγκέντρωση/συνάθροιση, όπως λέει η κυβέρνηση αλλά καταστρατηγεί το ίδιο το δικαίωμα, τον πυρήνα του δικαιώματος.
Αυτή είναι η τοποθέτηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στο σύνολό του. Αυτή η διαδικασία της γνωστοποίησης για μας είναι το λειτουργικό ισοδύναμο της αδειοδότησης. Αν φανταστεί κάποιος ένα άλλο συνταγματικό δικαίωμα, για παράδειγμα της ελευθεροτυπίας να τελεί υπό την προϋπόθεση ότι ο δημοσιογράφος θα ενημερώσει την  αστυνομία για ένα άρθρο του και στη συνέχεια αν η Αστυνομία του δώσει την άδεια θα μπορεί να το δημοσιοποιήσει. Αυτό είναι που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια αστυσυνταγματική και αυταρχική νομοθεσία που εμείς, από τη δική μας την πλευρά Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγορικής Ανατροπής έχουμε καλέσει τις οργανώσεις του εργατικού και του ευρύτεροι λαϊκού κινήματος να μην την εφαρμόσουν. Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα καταπέσει στην πράξη. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, Πρόκειται να κουρελιαστεί γιατί δεν πρόκειται να βρεθεί οργάνωση του εργατικού ή του λαϊκού κινήματος να εφαρμόσει ένα νόμο, ο οποίος είναι παράνομος και  αντισυνταγματικός».

Αναφερόμενος στην έξαρση της αστυνομικής βίας, ο Θ. Καμπαγιάννης ανέφερε:

«Βλέπουμε μια κλιμάκωση της αστυνομικής  βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.  Βλέπουμε μάλιστα απανωτές αστυνομικές σκευωρίες, δηλαδή ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών οι οποίες χρησιμεύουν προκειμένουν να στηθούν κατηγορητήρια κακουργηματικά, που σημαίνει ότι οι συλληφθέντες που οδηγούνται στον ανακριτή και τον εισαγγελέα έχουν να περάσουν τη διαδικασία υπό τη δαμόκλειο σπάθη είτε μιας ενδεχόμενης προφυλάκισης είτε των περιοριστικών όρων. Θεωρούμε ότι όλα αυτά δρουν στην πραγματικότητα τρομοκρατικά και προσπαθούν να ευοδώσουν στους πολίτες μια αίσθηση ότι καλό είναι να μη διαδηλώνουν. Καλό είναι δηλαδή να μην εφαρμόζουν το συνταγματικό τους δικαίωμα. Αυτό είδαμε στους συλληφθέντες της διαδήλωσης της 9ης Ιούλη, της μεγάλης συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νόμου. Το είδαμε και με τους περιοριστικούς όρους που τέθηκαν στους τρεις συλληφθέντες που στην πραγματικότητα έχουμε τη στοχοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής, της περιοχής των Εξαρχείων και απαγόρευσης συμμετοχής σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις».

Ποινικοποιούν ολόκληρη την περιοχή των Εξαρχείων

Όσον αφορά την απαγόρευση εισόδου στα Εξάρχεια ανέφερε επίσης: «Οι περιοριστικοί αυτοί όροι ενοχοποιούν ολόκληρες περιοχές ή γειτονιές ως τόπους τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος θα μπορούσε να έχει νόημα αν επρόκειτο, για παράδειγμα, για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, οπότε απαγορεύεται σε κάποιον να μεταβεί στο σπίτι του. Αυτό είναι το νόημα της συγκεκριμένης διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνει μια ερμηνεία ώστε να ποινικοποιείται η μετάβαση σε μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, που αποτελεί ξεκάθαρη υπέρβαση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πρωτόγνωρη, έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση υπερβαίνει τη νομιμότητα, πολλώ δε μάλλον όταν τίθεται σε συνδυασμό με την απαγόρευση συμμετοχής σε συνάθροιση».

Συστημική αστυνομική βία και αυθαιρεσία
«Εμείς ως Εναλλακτική Παρέμβαση και οι δικηγόροι οι οποίοι υπερασπίστηκαν τα θύματα της αστυνομικής βίας δώσαμε μια συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο. Η τοποθέτησή μας είναι ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με συστημική αστυνομική βία και αυθαιρεσία, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στην πραγματικότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντί να τιμωρεί την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία εκεί που εκδηλώνεται ενεργητικά τη συγκαλύπτει. Γι’ αυτό τον λόγο η δική μας τοποθέτηση είναι ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή συνολικά με μια πολιτική και με μια κυβέρνηση η οποία έχει δώσει το ελεύθερο στην Αστυνομία να προβαίνει σε τέτοιου τύπου αξιόποινες πράξεις. Να σημειώσω ότι οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους μιλούσαν για νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων. Οι ίδιοι δηλαδή οι αστυνομικοί έχουν εισπράξει από την κυβέρνηση ότι θέλει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε αυτές τις εφορμήσεις από το μηχανοκίνητο σώμα της ΔΡΑΣΗΣ που κάνει επιθέσεις στο ίδιο το σώμα των διαδηλωτών με τις μηχανές. Και βλέπουμε και συλλήψεις στον σωρό από κόσμο που συμμετέχει σε συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις. Άρα για μας είναι σημαντικό να φτιαχτεί ένα πλατύ κίνημα το οποίο να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστρατήγησης και φαλκίδευσης αυτών των ελευθεριών.»

Πηγή: Independent News