Η συζήτηση που έγινε στο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διήμερο ήταν «πολύ αξιόλογη και πλούσια, για όλα τα βασικά ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας. Αναδείχθηκαν οι άξονες που θέλουμε να υπηρετήσουμε μετά την έξοδο από το μνημόνιο, την διαρκή βούληση να ψηφίσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την σθεναρή διατήρηση των θέσεών μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Ταυτόχρονα, «αναδείχθηκε το θέμα του δηλητηρίου του εθνικισμού που με την ευκαιρία της Συμφωνίας των Πρεσπών μπήκε στην ελληνική κοινωνία. Μπορούμε τώρα να το αντιμετωπίσουμε, πριν γιγαντωθεί. Γύρω από το Μακεδονικό στρατεύονται ακροδεξιές αντιλήψεις, που έχουν την εντύπωση πως έχουν απεριόριστα ακροατήρια … έτσι βλέπουμε όλα τα κόμματα να στρατεύονται γύρω από το Μακεδονικό και να μας κάνουν πολεμική, θεωρώντας ότι θα κερδίσουν. Τι και πώς ακριβώς θα μοιράσουν αυτή την πίττα, δεν το αντιλαμβάνεται κανείς…».
Προετοιμάζονται «εναλλακτικές λύσεις» για πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση
Αναφερόμενη στα προβλήματα που έφεραν στο προσκήνιο οι θέσεις Καμμένου και στελεχών των ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα, η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε: «Δεν θα έλεγα ότι έχει κλείσει» τον κύκλο της η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχολίασε εξάλλου η ίδια, «η συμφωνία το 2015 ήταν σε σχέση με τα οικονομικά και τα ζητήματα του μνημονίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, πολλές φορές ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ διαχώρισαν τη θέση τους σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά, θεσμικών αλλαγών που εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνουν. Δεν μας απασχόλησε ποτέ, ξέραμε πού κινούνται οι ΑΝΕΛ. Αυτό που μας προβλημάτισε είναι ότι ενώ ο κ. Καμμένος πήγε στην Αμερική ως υπουργός Άμυνας, εξέθεσε προσωπικές απόψεις. Αυτό ήταν πραγματικά ανορθόδοξο, άκομψο και προβληματικό, σχεδόν όλα τα μέλη της ΚΕ το αναγνώρισαν ως τέτοιο».
«Πρέπει να κρατήσουμε ότι ο κ. Καμμένος και τα στελέχη του λένε ότι δεν θα συμμετάσχουν στην πρόταση μομφής που έχει εξαγγείλει ότι θα καταθέσει η ΝΔ. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς αυτή την περίοδο μετά τα μνημόνια, που θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις που θα σταθεροποιήσουν και ολοκληρώσουν τις αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει», όπως υπογράμμισε.
Παράλληλα, συνέχισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, «προετοιμάζουμε εναλλακτικές λύσεις» για μία πιθανή απόσυρση Καμμένου από την κυβερνητική συνεργασία, που «πάντα προκύπτουν μέσα από την τήρηση του Συντάγματος, είτε άλλες πλειοψηφίες είτε κυβερνήσεις ανοχής. Η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα, αρκεί να υπάρχει η βούληση από τον βασικό εταίρο, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ονομαστική ψηφοφορία για να δούμε ποιοι ανήκουν στον προοδευτικό πόλο
Σχολιάζοντας την προοπτική μίας «προοδευτικής συνεργασίας», η ίδια σημείωσε ότι «μέσα στη Βουλή εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει κανένα σύμμαχο που να έχει σχέση με μία συγκροτημένη πολιτική δύναμη … Θέλω ωστόσο να διαβεβαιώσω ότι τα ζητήματα που θέτουμε εμείς και θα καλέσουμε όλους να ψηφίσουν με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή τις εξαγγελίες Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιδότηση ενοικίων για νέους, την κατάρτηση του νόμου για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου».
«Εκεί, σε αυτά τα επίδικα, θα φανεί ποιοι και πώς θα καταγραφούν στον προοδευτικό πόλο ή στον πόλο που εγώ δεν θα έλεγα συντηρητικό αλλά της παλινόρθωσης, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ό,τι ακούτε από τον κ. Μητσοτάκη, είναι τι θα καταργήσει. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο, θέλει να αποκόψει ότι κάναμε από την ελληνική κοινωνία, είτε θεσμικές τομές είτε οικονομικές ρυθμίσεις», τόνισε, «αυτό είναι το σημαντικό, εκεί θα προκύψουν οι πολιτικές συμμαχίες».
Κατέληξε μάλιστα θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΚΙΝΑΛ «ήταν ανοιχτό προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την συγκρότηση κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τότε είπε “γιατί κύριοι δεν απευθυνθήκατε σε εμάς;”. Υπάρχουν και ψυχολογικά και υπαρξιακά και πολλά άλλα ζητήματα που “παίζουν” στην πολιτική, δεν είναι μονοσήμαντα».
Πηγή: Στο Κόκκινο