Συνεντεύξεις

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Δεν αξίξει συνταγματική αναθεώρηση εάν δεν θέσεις το ζήτημα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας»

Αναθεωρήσεις του Συντάγματος δεν γίνονται κάθε μέρα, δεν αξίξει να κάνεις συνταγματική αναθεώρηση εάν δεν θέσεις το ζήτημα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Βαγγέλη Καραγεώργο.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ξεκίνησε σημειώνοντας ότι «όσο πλησιάζουμε προς την όποια εκλογική αναμέτρηση, ευρωεκλογές ή εθνικές, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Έχει διαμορφωθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη μία αντιπαλότητα για ζητήματα αρχών και αξιών, αυτό θα καθορίσει το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενη στην προσπάθεια συγκρότησης προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα, είπε ότι «υπάρχει μία ορφάνια σε συμμαχίες, δυστυχώς όλοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά, είτε τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Αυτό το σύνδρομο έχει γίνει ψύχωση. Αδυνατούν να κάνουν πολιτική, ευτελίζονται διαρκώς με την κριτική που αναπτύσσουν και δεν “πατάει” πουθενά, είναι αφορισμοί και καταστροφολογία. Αυτό οδηγεί στην ανυπαρξία συμμάχων για να δώσεις μία τόσο σπουδαία μάχη».

Εκτίμησε ωστόσο ότι «επειδή στην κοινωνία υπάρχουν πολλές οργανώσεις και άνθρωποι, διανοούμενοι, θεσμοί, που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες σε αυτά τα ζητήματα, παρότι οι παραλήπτες μίας τέτοιας πρότασης δεν είναι πολλοί, εμείς πρέπει αυτή να την καταθέσουμε, για να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Και ο διάλογος που ανοίγει από την κοινωνία είναι πάντα πολύ πιο ουσιαστικός και ισχυρός, από αυτόν που ανοίγουν τα ΜΜΕ, που εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Σε ερώτηση για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες τοποθετήσεις του, η κ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «είναι πεδίο πραγματικά πολύ προκλητικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όλους όσοι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά … Το ζήτημα είναι ότι εμπλέκεται με τους πολιτικούς συσχετισμούς και αυτό το ζήτημα διαμορφώνει αναστολές».

«Πράγματι, δεν αξίξει να κάνεις συνταγματική αναθεώρηση εάν δεν θέσεις το ζήτημα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, μόνο για να αλλάξεις το άρθρο 86 για την δίωξη πολιτικών προσώπων, υπουργών κτλ. για να επαναλάβεις την πίστη σου στην δημόσια Παιδεία, τα δημόσια αγαθά, το κοινωνικό κράτος», όπως υπογράμμισε.

«Χρειάζεται να αναζητήσουμε εκείνους τους όρους που θα μας πάνε μπροστά, για μία εναρμόνιση της πραγματικότητας έτσι όπως βιώνεται από όλους στο χώρο της διοίκησης, των θεσμών, της κοινωνίας, για να καταγράψουμε νέες επιθυμίες και στρατηγικές γύρω από αυτό. Αυτό προϋποθέτει μία κοινωνία ζωντανή, διανοούμενους που καταθέτουν προτάσεις, ανθρώπους και συλλογικότητες που μέσα από τα βιώματά τους μπορούν να διαμορφώσουν αιτήματα. Αυτό δυστυχώς δεν το βλέπουν. Αν η συνταγματική αναθεώρηση μείνει μία πρωτοβουλία “από τα πάνω”, δεν θα είναι αυτό που μας αξίζει. Γιατί αναθεωρήσεις δεν γίνονται κάθε μέρα». όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Στο Κόκκινο