Macro

Τάκης Κατσαρός: Τοποθέτηση στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Ξεκινάω με το μείζον κοινωνικό και πολιτικό γεγονός των ημερών που επισήμανε με διορατικότητα και οξυδέρκεια ο Φίλης στην ομιλία του. Το 1,5 περίπου εκ. υπογραφές που ζητούν Δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη. Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός, το ιδιο και τα συνακόλουθα αισθήματα στην κοινωνία. Είναι υπόδειγμα κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης. Που δεν έμεινε σε ένα κλικ αλλά συνοδεύτηκε από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, στις οποίες ενώθηκε το κίνημα για τα Τέμπη, με τις φοιτητικές καταλήψεις, με τα σκιρτήματα του εργατικού κινήματος, με το αντιπολεμικό κίνημα με τις σημαίες της Παλαιστινιακής Αντίστασης να ανεμίζουν. Γιατί, δεν είμαστε γενικά με την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Είμαστε με την ειρήνη με Δικαιοσύνη. Δηλαδή, σε αυτή τη φάση με την Αντίσταση με την Ιντιφάντα. Και θα πρότεινα αγαπητέ Αλέξη Χαρίτση να προσθέσουμε στην πρόσκληση να μιλήσει στη Βουλή ο Αμπάς, το αίτημα να υποστηρίξει η Ελλάδα την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ και το αιματοβαμμένο καθεστώς Νετανιάχου στη Γάζα.

Μίλησα για τις υπογραφές ως πρότυπο κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης. Που χρειάζεται συνέχεια και διεύρυνση και σε άλλα πεδία. Χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική πλαισίωση. Διάρκεια και συνέχεια. Σήμερα φτιάχνονται οι “νέες πλατείες”, το νέο κίνημα για το άρθρο 16, τα μαζικά ριζοσπαστικά ξεσπάσματα που αυλάκωσαν τη μεταπολίτευση.

Τι λέτε λοιπόν για εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές για το έγκλημα στην Πύλο; Για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και τις υποκλοπές;

Τι λέτε για δεκάδες χιλιάδες που θα διαδηλώσουν στις 16 Μαρτίου στη διεθνή ημέρα εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού; Θα αφήσουμε αυτό το καθήκον στην ΚΕΕΡΦΑ και σε χώρους στα Αριστερά μας, που βεβαίως εκτιμούμε τη δράση τους, ή θα μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις; Θα είμαστε εκεί οι λίγοι γνωστοί άγνωστοι, όπως στις κινητοποιήσεις για το Παλαιστινιακό ή οι χιλιάδες που μπορούν να πλαισιώσουν το εγχείρημά μας και να είναι στην πρώτη γραμμή της αντιφασιστικής πάλης; Σε αυτές τις μάχες συγκροτούνται οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, ιστορικά. Όχι σε πρωτοβουλίες κορυφής για να στηθεί ένας άγονος μικρομέγαλος κυβερνητισμός με μπαγιάτικα κεντροαριστερά σενάρια και με πρόσχημα την άθροιση δυνάμεων για την αντιμετώπιση του Μητσοτάκη. Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη πρωτοβουλία βάσης. Στο 41% που δεν εκφράζεται από κανένα κόμμα. Στο 50% που δεν ψηφίζει. Στη νεολαία. Στήνοντας δίκτυα, μα πάνω απ’ όλα οργανώσεις σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, μόρφωσης και πολιτισμού.

Υπέγραψε ο σ. Χαρίτσης το κείμενο του Πικετί και άλλων για Ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για τη φορολογία των μεγάλων περιουσιών. στην Ευρώπη. Χρειάζονται 1 εκ. Υπογραφές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να πάει η πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην Ελλάδα έχουν μαζευτεί μόνο 962. Στη Γαλλία ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί στο 162%. Βγαίνουμε από τη Δευτέρα δυνατά με στόχο 100.000 υπογραφές από τη χώρα μας;

Έχουμε ανάγκη από δύο τρεις μεγάλες καμπάνιες εν όψει Ευρωεκλογών με τον πόλεμο και την ακροδεξιά απειλή πάνω από τα κεφάλια μας.

Να τις επιλέξουμε να τις συγκροτήσουμε να τις υλοποιήσουμε. Πόλεμος/Φασιστική απειλή/Αύξηση μισθών με Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του, αλλά δεν έκανε τίποτα. Εμείς δεν το έχουμε. Γιατί;

Επίσης, κρατικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ/ Φορολογία του πλούτου. (Το μισό βήμα για το Σοσιαλισμό είναι η φορολογία, έλεγε ένας διανοητής).

Είμαστε στη φάση που το εγχείρημά μας ή θα ριζώσει στα κινήματα και στο δρόμο ή δεν θα υπάρξει.Είμαστε στη φάση της πρωταρχικής συσσώρευσης. Έχει δίκιο ο Φίλης. Κόμμα αγώνα και διακυβέρνησης. Που σήμερα εξειδικεύεται: Να γίνουμε ισχυροί στο δρόμο. Ο δρόμος θα ρίξει τη Δεξιά και τον Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του πολέμου, της υποτέλειας, του νεοφιλελευθερισμού, της κατεδάφισης της δημόσιας υγείας και Παιδείας. Και στο δρόμο μόνο η ταυτότητα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς και ισχυρούς. Κι όχι το ό,τι νάναι. Όχι το λίγο από όλα. Όχι ο ξεθυμασμένος κυβερνητισμός, τα καλά παιδιά ή οι καλοί υπουργοί του πρώην ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ νο 2 στις πρακτικές και στη νοοτροπία. Όχι η αντικατάσταση του αρχηγισμού από τον παρεϊσμό και η αναπαραγωγή συριζαϊκών συστημάτων, μηχανισμών και μίζερων συσχετισμών. Που, ναι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πρέπει αποφασιστικά να καταπολεμηθούν. Μιλώ για την ελλιπή συμπερίληψη στα προσωρινά όργανα. Μιλώ για τη θέση υπέρ της παρένθετης μητρότητας στη Βουλή παρά την ισχυρότατη διαφορετική άποψη στο Φεμινιστικό χώρο και όχι μόνο.

Δεν καταλάβαμε το λόγο που τα κείμενα για η Συνδιάσκεψη ήρθαν μόλις 5 μέρες πριν τη διοργάνωσή της. Γιατί τέτοια και τόση καθυστέρηση; Γιατί όχι 15-20 μέρες πρίν; Στο Σεράφειο είχα προτείνει να σχηματιστεί ανοιχτή Επιτροπή Θέσεων. Δεν υλοποιήθηκε. Θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα αν το είχαμε αποφασίσει. Όπως είχα ζητήσει να μάθουμε ποιες σκέψεις υπάρχουν για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών μας και ούτε εδώ στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη έχει υπάρξει απάντηση.

Ας είναι…

Έστω και σε αυτές τις ασφυκτικες συνθήκες 45 σ. καταθέσαμε τις απόψεις μας ως συμβολή σε ένα κείμενο Διακήρυξης που όπου συζητήθηκε προβλημάτισε με την ασάφεια, τη γενικολογία και την απροσδιοριστία του, τις παραλείψεις του. Και ενόχλησε. Πολύ.

Πρέπει να διορθωθεί. Αν θέλουμε πράγματι να είμαστε αυτό που λέμε και να εννοούμε και αυτό που λέμε και αυτό που είμαστε.

Εξηγούμαι:

Δε γίνεται στη διακήρυξη ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος να αναφέρονται

0 φορές η λέξη κεφάλαιο

0 η λέξη ακρίβεια

0 φορές οι λέξεις τάξεις στρώματα

0 φορες λαός ή λαϊκός

1 εκμετάλλευση φυσικών πόρων

1 καπιταλισμός

1 ριζοσπαστικός/η

2 ανισότητες

2 σοσιαλισμος

5 κοινωνικά κινήματα

9 οικολογία

9 προοδευτικό

16 δημοκρατία

Τι είμαστε προοδευτικοί Δημοκράτες με ολίγην από Οικολογική ευαισθησία; Όχι, βέβαια! Δεν φύγαμε ως αντικασελλακικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Φύγαμε ως το αριστερό ριζοσπαστικό τμήμα του. Δεν μας φέρνει εδώ μόνο η αξιοπρέπειά μας και ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μας φέρνει η αγωνία και το πείσμα να ανασυγκροτήσουμε σε νέες βάσεις το ιστορικό εγχείρημα της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Κλείνω ευχόμενος κι εγώ καλή επιτυχία στο νέο κύκλο που ανοίγει για το εγχείρημα του αριστερού Ριζοσπαστισμού. Στο χέρι μας είναι να αποδειχθεί ιστορική.

Τάκης Κατσαρός