Macro

Τα κυβερνητικά μέτρα σε ταληρακια

🐟 Ο Μητσοτάκης το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκε σοβαρά εκτεθειμένος. Για τα Τέμπη, για την Ομάδα Αλήθειας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκαν οι συντάξεις πριν το Πάσχα, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να περάσει με λίγη αξιοπρέπεια.

🐟 Έτσι, μετά το Πάσχα η κυβέρνηση ανακοίνωσε κοινωνικά μέτρα. Τα οποία είναι τα εξής δύο.

🐟 Το πρώτο είναι η μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 1.44 εκ συνταξιούχους. Η οποία θα καταβάλλεται τον Νοέμβριο.

🐟 Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 360 εκατομμύρια ευρώ.

🐟 Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσόν που χρωστάει η ΝΔ στις τράπεζες.

🐟 Για τους λάτρεις της στατιστικής: το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει την 13η σύνταξη. Το ετήσιο κόστος του μέτρου ήταν 1,1 δισ. ευρώ.

🐟 Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει την 13η σύνταξη στην Βουλή. Και αμέσως μόλις βγήκε κυβέρνηση, την κατάργησε.

🐟 Με το επιχείρημα έλα μωρέ, ψέματα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφάπαξ ήταν το επίδομα, δεν θα σας το έδινε κάθε χρόνο.

🐟 Χώρια που πούλησε την Μακεδονία μας. Τι θέλετε τώρα.

🐟 Δεν έχει ξανασυμβεί να κοπεί έτσι παροχή με τόσο απροκάλυπτα ψέματα. Και να μην κουνηθεί φύλλο.

🐟 Από την άλλη βέβαια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Λεφτά είναι. Και 250 ευρώ έξτρα να πάρει κάποιος, καλοδεχούμενα είναι.

🐟 Απλώς ο κόσμος έχει χάσει τον τρόπο να σκέφτεται κριτικά. Και να καταλαβαίνει ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του δίνει 250 ευρώ, αφήνει την ΔΕΗ, τις τράπεζες, τις βενζινες και τα σούπερ μάρκετ να τον κλέβουν ασύστολα.

🐟 Και πλήρωσε δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος, για να εγγυηθεί τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, χωρίς να ξεσηκωθεί ο κόσμος

🐟 Κάνουν ό,τι μπορούν και τα κανάλια. Που στο οπτικό ρεπορτάζ δείχνουν χέρια να μετράνε διακοσάευρα και πεντακοσάευρα. Και οι δημοσιογράφοι λένε πωπω, μοιράζει λεφτά ο Μητσοτάκης..

🐟 Και αναλύσεις. Πώς κατάφερε η κυβέρνηση να βρει 360 εκατομμύρια και να δώσει από 250 ευρώ στις φτωχάλες. Επειδή η οικονομία έχει απογειωθεί, ο κόσμος έχει καλές δουλειές και το κράτος εισπράττει χρήματα. Μάλιστα.

🐟 Το δεύτερο μέτρο: Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών. Το ποσό επιστροφής θα ανέρχεται έως 800 ευρώ.

🐟 Το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 230 εκατομμύρια ευρώ.

🐟 Δεν ξέρουμε πόσοι είχαν την οξυδέρεια να κάνουν την διαίρεση. Αλλά 230 εκατομμύρια ευρώ προς 948.000 νοικοικυριά, κάνει 242,6 ευρώ.

🐟 Προσέξτε. Το νούμερο δεν είναι τυχαίο. Το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται στην εφορία είναι 255 ευρώ.

🐟 Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει τα ενοίκια που δηλώνονται στην εφορία, όχι τα ενοίκια που καταβάλλονται στην πραγματικότητα.

🐟 Σώθηκαν οι άνθρωποι. Ποιος πληρώνει ενοίκιο 242,6 ευρώ;

🐟 Ο Πιερακάκης είπε βέβαια ότι αυτό είναι ένα κίνητρο για τους ενοικιαστές να δηλώνουν στην εφορία τα πραγματικά ενοίκια που πληρώνουν.

🐟 Όμως το θέμα δεν είναι να πιεστούν οι ενοικιαστές, οι οποίοι δεν έχουν και πολλά περιθώρια. Το θέμα είναι να πιεστούν οι ιδιοκτήτες.

🐟 Και τους ιδιοκτήτες δεν τους πιέζει κανείς ποτέ.

🐟 Αντιθέτως. Τώρα με την επιστροφή ενός ενοικίου, θα έχουν κίνητρο αυξήσουν το νοίκι. Αφού μάλιστα δεν επιβαρύνεται ο αγοραστής.

🐟 Θα πρέπει να πάρουμε μερικά πράγματα απόφαση. Η κυβέρνηση δεν θα στενοχωρούσε ποτέ τους ιδιοκτήτες. Γιατί οι άνθρωποι που έχουν εισοδήματα είναι πολύ συνεπείς ψηφοφόροι της Δεξιάς.

🐟 Σε αντίθεση με τους μισθωτούς.

🐟 Η στεγαστική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Η στεγαστική κρίση θέλει προγράμματα δημόσιας κατοικίας, κατάργηση της χρυσής βίζας – που είναι ωμό ξέπλυμα – και περιορισμούς στο Airbnb.

🐟 Αλλά όλα αυτά η ΝΔ θα θεωρεί κομμουνιστικά μέτρα, όπως όλοι ξέρουμε. Η κερδοσκοπία με τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων, είναι η καλύτερή της.

🐟 Όπως και κάθε είδος κερδοσκοπίας, αν δεν το έχετε προσέξει.

🐟 Κάτι τελευταίο: Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης μιλάνε για μέτρα 1,1 δισ.

🐟 Αλλά 360 + 250 εκατομμύρια, κάνουν 610 εκατομμύρια. Τι γίνεται με τα άλλα 500;

🐟 Τα άλλα 500, λέει θα κατευθυνθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

🐟 Σύμφωνοι. Αυτό όμως δεν είναι κοινωνικό μέτρο. Δεν το εισπράττει κάποια αδύναμη κοινωνική κατηγορία. Μην λέτε στον κόσμο 1,1 δισ. για να ακούγονται πολλά.

🐟 Και για να παριστάνετε τους έκθαμβους πόσα πολλά μοιράζει ο Μητσοτάκης και πόσο καλά πάει η Οικονομία…

🐟 Και επίσης το πράγμα θέλει προσοχή. Γιατί η κυβέρνηση απέφυγε προσεκτικά να πει πού θα κατευθυνθούν αυτά τα 500 εκατομμύρια.

🐟 Αν δηλαδή θα γίνουν σχολεία, ή νοσοσκομεία, ή κάτι άλλο. Ή όπλα για να πολεμήσουμε τον Πούτιν και τον Ερντογάν.

🐟 Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι η άποψη της ΝΔ για το τι είναι δημόσια επένδυση, με ποιο κριτήριο επιλέγεται και ποιον εξυπηρετεί είναι άκρως προβληματική. Να το θυμόμαστε αυτό.

Ο Σχολαστικός

Η ΑΥΓΗ