Ηχητικό

Νίκος Βούτσης: Επιμένουμε Αριστερά

Σημεία συνέντευξης π. προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση στον FLASH 99,4 και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη

                                                                                                                                                    

·         Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη τη σύγχρονη, την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Το εγχείρημα που ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες με πρωτοβουλία της νεοσύστατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, έγινε διότι διαφωνήσαμε ρητά με την πορεία ταχείας μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ πέραν της Αριστεράς προς το Κέντρο και την  Κεντροαριστερά. Με αφορμή βέβαια την εκλογή Κασσελάκη και τις απόψεις και δηλώσεις που δημόσια εξέθεσε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την κατεύθυνση.

·         Όλη η ιστορία της Αριστεράς ήταν και είναι μια ιστορία ανασυνθέσεων, ρήξεων και αναδιαμορφώσεων. Αυτό είναι θετικό ως διαδικασία έστω κι αν έχει κάποιες φορές και επώδυνες πλευρές. Το ζητούμενο ωστόσο τώρα δεν είναι εάν και πόσοι σύντροφοι και συντρόφισσες ακολουθήσουν το δρόμο της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ διότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός και πράγματι μπορεί να υπάρξει μια ροή προς τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Δεν μιλάω για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για αρκετές χιλιάδες συντρόφων και συντροφισσών που ενώ είχαν και έχουν την ίδια κριτική άποψη για τη νέα ηγεσία του κόμματος, έχουν παραμείνει εκεί περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις.  Πρόκειται για μια νέα μεταβατική περίοδο στη διαμόρφωση της Αριστεράς στη χώρα μας, μια περίοδο που ρευστοποιεί και αναδεικνύει τα επίδικα και τους συσχετισμούς ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών .

·         Δεν υπήρξε μια βιασύνη να τυποποιηθεί ένα κόμμα, να κλείσει τις διαδικασίες του, να ορίσει το πρόγραμμά του και την ηγεσία του. Αυτά θα γίνουν σε ένα Συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποτελεί μία πρόταση – πρόκληση για απάντηση στα επίδικα της περιόδου που διανύουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό είναι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και σημαίνει ότι επιμένουμε Αριστερά. Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο, κινητοποιεί κόσμο με συμμετοχή στις εκδηλώσεις των φοιτητών, των αγροτών, για τα πλήγματα που έχει υποστεί το Κράτος Δικαίου, για τα ζητήματα που αφορούν στις ατομικές – προσωπικές ελευθερίες αλλά και για άλλα μείζονα θέματα όπως αυτό της ειρήνης και τη λήξη του πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων. Υπάρχει δηλαδή μια κινητικότητα που όμως δεν στεγανοποιείται αλλά έχει ανοιχτό ορίζοντα για συγκλίσεις και συνεργασίες. Αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση για όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που προβληματίζονται για το που θα θέσουν τον εαυτό τους, για ποιες αξίες και ιδανικά θα αγωνιστούν, ποια στάση ζωής θα ακολουθήσουν. Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δηλαδή δεν είναι ένα όχημα για το στείρο  κυβερνητισμό.

·         Τα μηνύματα που παίρνουμε και από τις ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις που κάνουμε στη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η Αριστερά πάντοτε μίλαγε και οι αριστεροί, δημοκρατικοί, προοδευτικοί πολίτες θέλουν να ανταλλάσσουν και να συνθέτουν απόψεις. Δεν θέλουν αρχηγισμούς, επιβολή και χειραγώγηση. Αυτά δεν είναι ελκτικά ακόμα και αν γίνονται στο όνομα της διακυβέρνησης. Τα μηνύματα λοιπόν είναι θετικά από ένα γόνιμο προβληματισμό και από τις προσπάθειες για κοινωνική γείωση. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είχε λείψει αυτή η συζήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δύο συζητήσεις που δεν έγιναν. Τόσο το 2019 όσο και το 2023 μετά τις εκλογές έπρεπε να γίνουν δύο μεγάλες συζητήσεις. Όπως γνωρίζετε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε σε ευρωπαϊκή κλίμακα ένα πρωτόγνωρο γεγονός και ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα. Αυτές οι συζητήσεις που αφορούν και στην αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της θητείας ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έγιναν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Έπρεπε όμως να καταλάβουμε και να αναστοχαστούμε τις ευθύνες όλων μας για το πώς δεν αντιληφθήκαμε κάποιες βασικές τάσεις για τη διαμόρφωση της κοινωνίας και των συσχετισμών μετά την πανδημία αλλά και για ζητήματα προγραμματικών απόψεων. Αυτές οι συζητήσεις έλειψαν και σε ένα βαθμό αυτό το έλλειμμα αποκαθίσταται από τις συζητήσεις που κάνει η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

·         Στο όνομα της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ πρέπει να ανακτηθούν η εμπιστοσύνη, η εκτίμηση, η συνέπεια και όλα αυτά που είχαν διαταραχθεί και αποσταθεροποιηθεί την προηγούμενη περίοδο.

·         Σίγουρα ο δρόμος δεν είναι εύκολος ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

·         Τα επόμενα τρία χρόνια που έχουμε μπροστά μας ως τις εθνικές εκλογές η εξαιρετική Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, σχεδόν ότι καλύτερο υπήρχε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό, θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και στην αναθεμελίωση της Αριστεράς.