Macro

Στέφανος Γραβάνης: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό του Μακρόν και την Ακροδεξιά της Λεπέν

Η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών το βράδυ της 9ης Ιουνίου από τον Εμμανουέλ Μακρόν και με δεδομένη τη διαμορφωθείσα πολιτική κατάσταση, έφερε ανακατατάξεις και μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Πέρα από διαφωνίες και συγκρούσεις, μέσα σε δύο-τρεις μέρες, η Γαλλική Αριστερά συνασπίστηκε σχηματίζοντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο σκοπός της συγκρότησής του συνοψίζεται στις δηλώσεις του Φιλίπ Πουτού, ιστορικής προσωπικότητας του Νouveau Parti Anticapitaliste και υποψήφιου βουλευτή με την αριστερή αυτή συμμαχία:
 
«Μετά το σοκ της διάλυσης της Βουλής, το μπλοκ των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων δημιουργήθηκε με στόχο να φέρουμε στο προσκήνιο τα κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούνν τη ζωή των πολιτών, να προστατέψουμε τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, αλλά και να βάλουμε ένα τέρμα στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό. Να αποτελέσουμε εμπόδιο στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, τις ανισότητες και τον παρασιτισμό των πλουσίων».
 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρήξης σε πολλά επίπεδα (κοινωνία, οικονομία, εργασία, Ευρώπη, οικολογία, ασφάλεια, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, σχέσεις πολίτη – κράτους, κατάχρηση κρατικής εξουσίας) για μια άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας, όχι μόνο των αδύναμων πολιτών, αλλά και όσων πλήττονται, τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα επίπεδα (αγοραστική δύναμη, κόστος διαβίωσης, κακή ποιότητα δημόσιων υπηρεσιών, υγεία, εργασιακή επισφάλεα, κοινωνική ειρήνη).
 
Χαρακτηριστικό είναι πως δεν αποτελείται μόνο από ρηξικέλευθες προτάσεις, αλλά η εφαρμογή τους οριοθετείται και χρονικά, λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
 
-την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ καθαρά, την ισότητα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών
 
– το μπλοκάρισμα των τιμών για τα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση επιδομάτων ενοικίασης και εφαρμογή του προγράμμτος ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών
 
-τη θεσμοθέτηση άδειας κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου για τις γυναίκες και αύξηση του προυπολογισμού που θα φτάσει τα 2,56 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας
 
-την ακύρωση των συμφωνιών μεταξύ Καναδά και ΕΕ (Ceta) και προστασία των αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ενθάρρυνση των αγροτών για βιολογικές καλλιέργειες και οριστική απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων. Μεταφορά των αγροτικών χρεών σε ταμείο υπό κρατική εποπτεία.
 
-την εναντίωση στο Οικονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας σε περίπτωση που θέτει θέμα κατάργησης δημόσιων υπηρεσιών. Γενίκευση της φορολόγισης των υπερκερδών των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, τη στήριξη των πιο αδύναμων μαθητών-φοιτητών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω του Παλαιστινιακού και της Γάζας παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες στην 8η Περιφέρεια, όπου ανήκουν οι γάλλοι ψηφοφόροι που κατοικούν στην Ελλάδα. Υποψήφια με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα είναι η Γιαέλ Λερέ, γαλλοϊσραηλινή ακτιβίστρια με έντονη πολιτική κα πολιτισμική δραστηριότητα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με αντικαταστάτη (suppleant) τον Γαλλοπαλαιστίνιο Σαλάμ Ισμαήλ, με καταγωγή απο τη Γάζα.
 
Στην προγραμματική τους διακήρυξη, πέρα από την αποδοχή των θέσεων του Νέου Λαϊκού Μετώπου για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, καταδικάζουν τις πολεμικές συρράξεις που προκάλεσαν τον θάνατο παλαιστινίων και ισραηλινών πολιτών, την καταστροφή των υποδομών πόλεων και οικισμών, την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση πολιτών και τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Επιθυμούν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την κατάπαυση του πυρός και την απονομή δικαιοσύνης, ως πρώτα βήματα για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος. Απομένει να δούμε, μετά τη σύντομη αυτή προεκλογική εκστρατεία, και το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς απέναντί τους, πέρα όλων των υποψηφίων, θα υπάρχει και ο Μέγιερ Χαμπίμπ, ο επί πολλά χρόνια εκλεγμένος βουλευτής της γαλλικής Δεξιάς (πιθανώς θα υποστηριχτεί από το κόμμα της Λεπέν) και κοντά στο στενό περιβάλλον του Νετανιάχου και που προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις και την εν γένει στάση του για τη Γάζα.
 
Ωστόσο, πέρα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, απομένει να δούμε αν αυτή η δυναμική της Αριστεράς θα έχει διάρκεια και θα ξεπεράσει τη λογική μιας συμμαχίας ενάντια στην Ακροδεξιά. Το ερώτημα είναι αν καταφέρει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσιμες μελλοντικές εξελίξεις, σε Γαλλία και Ευρώπη, κυρίως για τους πιο ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά.
 
Ο Στέφανος Γραβάνης είναι διδάσκων Γαλλικά Ακαδημαϊκών Σκοπών και Γαλλόφωνο Πολιτισμό στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ