Macro

Σταμάτης Βαρδαρός: Ένα κερί για την Εύβοια

Ας υποθέσουμε ότι σε μία αποικία κάπου στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με τα δικά της οικονομικά χαρακτηριστικά που σχετίζονταν κυρίως με την αγροτική παραγωγή, την εκμετάλλευση του δάσους, την ήπια και φιλική προς το περιβάλλον τουριστική αξιοποίηση, με εκλεγμένη τοπική διοίκηση και με πεπερασμένα μέσα συνέβαινε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της ιστορίας της. Και ότι σε αυτή την περιοχή ο αποικιοκράτης, αφού είχε στείλει την ελάχιστη δυνατή βοήθεια και δεν είχε κάνει το παραμικρό για να προλάβει την καταστροφή, μετά την καταστροφή έστελνε έναν εκλεκτό, κάποιον πραγματικά ή φαντασιακά σοφό, που παρακάμπτοντας οποιαδήποτε τοπική αρχή θα αναλάμβανε να πουλήσει «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Οποιαδήποτε σχέση της παραπάνω περιγραφής με την κατάσταση στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια δεν είναι καθόλου συμπτωματική.
Έχουν περάσει 3 μήνες από την πύρινη καταστροφή στη Β. Εύβοια, και ενώ αναμένεται ο χειμώνας το επιτελικό κράτος επιβεβαιώνει την ανεπάρκειά του, καθώς έχουν γίνει πολλά σε επίπεδο εικόνας και επικοινωνίας, αλλά ελάχιστα σε επίπεδο ουσίας. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, βιώνουν είναι αλήθεια την επίθεση αγάπης και ενδιαφέροντος της «Επιτροπής Μπένου» – τον οποίο προσωπικά εκτιμώ για το παλαιότερο μεταρρυθμιστικό του έργο στην κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση – , αλλά όσο ωραία ακούγεται η «οραματική» προσέγγιση της εν λόγω επιτροπής για κάτι σπουδαίο και μεγάλο, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι ότι για την ώρα εμφανίζεται ως ο καλός μύλος που όλα τα αλέθει. Γιατί η «επιτροπή Μπένου» όσο εύκολα μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της για να υποδεχτεί την αγωνία των ρητινοσυλλεκτών που έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας, αλλά τόσο εύκολα μπορεί να βρει ως εξαιρετική την ιδέα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας να προσφέρει κατά προτεραιότητα δουλειά στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων σε κατοίκους της Β. Εύβοιας (Σημειώνω ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίας από τότε που η μετανάστευση αποτέλεσε τελευταία φορά κεντρικό εργαλείο στην πολιτική απασχόλησης της χώρας).
Για να μην σταθούμε στη θεσμική εκτροπή, που έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μέσα σε μια νύκτα και ειδικά για την Εύβοια αποφάσισε την defacto παράκαμψη και ακύρωση όχι μόνο της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της Δημόσιας Διοίκησης από ένα μόρφωμα χωρίς θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση και με πολλά ερωτηματικά ως προς τις εξυπηρετούμενες σκοπιμότητες.
Σε μία πρόσφατη συζήτηση με θεσμικό και επιχειρηματικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής η απάντηση ήταν ότι ο Μπένος «λέγοντας ναι σε όλα, ανέβηκε στην Βόρεια Εύβοια και τους ηρέμησε». Κατά μία άποψη ο Σταύρος Μπένος έκανε αυτό που δεν έκανε ο ίδιος ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος δεν έχει μπει στον κόπο να πραγματοποιήσει ούτε καν την προσεκτική και προστατευμένη επίσκεψη, όπως μας έχει συνηθίσει, σε μία περιοχή που έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας της.
Αντιθέτως, τις προηγούμενες μέρες μια σειρά κορυφαίων στελεχών, εκπροσώπων της νεολαίας (ναι της κομματικής) και ανθρώπων από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφθηκαν τις πυρόπληκτες περιοχές, συνομίλησαν με πολίτες και με συλλογικότητες, άκουσαν, είδαν, αλλά παράλληλα διαμόρφωσαν τον αρχικό πυρήνα ενός συνεκτικού σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής, το οποίο εστιάζεται
στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
στην οικονομικά και οικολογικά βιώσιμη και δίκαιη μετάβαση σε τρόπους παραγωγής ενέργειας από φυσικές και ανανεώσιμες πηγές
στην «δίκαιη» ανασυγκρότηση της τοπικής κοινωνίας και την βιώσιμη ανοικοδόμηση της τοπικής οικονομίας
στον ρόλο της Πολιτείας στην ανοικοδόμηση, διαχείριση και προστασία του φυσικού πλούτου
και οφείλει ειδικότερα να ενσωματώνει
τη μέριμνα για τη διατήρηση της απασχόλησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού σε παρεμφερείς δραστηριότητες, προκειμένου να αποφευχθεί η εσωτερική μετανάστευση
την ενθάρρυνση των συνεργασιών μεταξύ επαγγελματιών, επιχειρήσεων και κλάδων στην κατεύθυνση διασύνδεσης του οικοτουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα
πρόβλεψη για δημόσιες επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές, όσον αφορά την πρόσβαση, τις επικοινωνίες, το σύστημα υγείας που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και ανάπτυξης για την περιοχή.
Ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας πολιτικός φορέας, αξιοποιώντας τις δικές του δυνάμεις, το πολιτικό του προσωπικό, αλλά και επιστήμονες του πεδίου όχι μόνο ανέπτυξε προγραμματικά την πρότασή του για την επόμενη μέρα μιας κατεστραμμένης περιοχής, αλλά έκανε παρεμβάσεις ακόμη και στο ίδιο το πεδίο, στην καθημερινότητα των πληγέντων με εθελοντικές δράσεις από «νεολαίους» του, που έφτασαν στο σημείο να ξαναστήσουν μέχρι και μαντρί σε πυρόπληκτη περιοχή.
Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία για την Εύβοια ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη σε λίγους μήνες επίσκεψη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Εύβοια και με πολιτική εκδήλωση στην πόλη της Χαλκίδας. Είναι η απόδειξη ότι οι κρίσεις απαιτούν συναίσθηση της πραγματικότητας, απαιτούν πολιτικά σχέδια που υιοθετούν τη συλλογική διαχείριση των προβλημάτων, χρειάζονται πολιτικό προσωπικό που επιδιώκει την επαφή με την κοινωνία και τους ανθρώπους ακόμη και στις δύσκολες στιγμές και πιστεύει ότι στις καταστροφές και στις δυσκολίες χρειαζόμαστε «περισσότερη» κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Και ας μην ανάβει τόσο συχνά όσο ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός της χώρας κερί στην εκκλησία…

Ο Σταμάτης Βαρδαρός είναι πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, μέλος Ν.Ε. Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πηγή: ieidiseis