Η πρώτη κρίσιμη πολιτική δοκιμασία για την προσφάτως ανασυνταχθείσα Διατλαντική Σχέση είναι σίγουρα και δίχως αμφιβολία η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου.
Η σύνοδος είναι και το όριο αντοχής στη στρατηγική αβεβαιότητα για τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.
Οι τρεις μεγάλοι της Ε.Ε. –Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία– δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μηδενική ορατότητα και προβλεψιμότητα ως προς την εξέλιξη της σύγκρουσης.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη θα εξασκήσουν όση πίεση μπορούν στην Ουάσινγκτον ώστε, πρώτον, να υπάρξει σαφής πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και, δεύτερον, να καταστεί σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν επενδύει σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.
Η ημερομηνία της συνόδου κορυφής στα τέλη Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία να σταματήσουν τα αποκαλυπτικά σενάρια μιας πολλαπλής ανεξέλεγκτης κρίσης που θα θέσει εκτός των άλλων σε δεινή δοκιμασία την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στη Γηραιά Ηπειρο.
Αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την σύνοδο, τότε θα αρχίσει η προεξόφληση της παράτασης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τον χειμώνα 2022-23, με όλες τις συνεπαγόμενες παρενέργειες.
Τα παραπάνω δίνουν κάθε κίνητρο στον Ερντογάν να συντηρήσει την αβεβαιότητα για την άρση ή όχι του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι και τις παραμονές της συνόδου κορυφής.
Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που βλέπει στο όνομα της ενότητας της Δύσης να δοκιμάζονται οι αντοχές της, καθώς στις ΗΠΑ πυκνώνουν οι φωνές που θεωρούν αδύνατο έναν ταυτόχρονο ψυχροπολεμικό διμέτωπο με τη Ρωσία και την Κίνα.
Στην ετήσια τελετή αποφοίτησης των νέων αξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη, μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη, καθώς η κυριαρχία που είχαν διασφαλίσει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια απειλείται σε κάθε δυνητικό θέατρο πολέμου.
Εξυπακούεται ότι ο χρόνος μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είναι ασφυκτικά περιορισμένος, καθώς δεν είναι εύκολο να διατυπωθεί μια κοινή θέση από τριάντα εταίρους που την επόμενη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία συμφώνησαν να ασκήσουν μια ασφυκτική πίεση στη Μόσχα η οποία ήδη έχει προκαλέσει σοβαρότερες παρενέργειες στη Γηραιά Ηπειρο απ’ ό,τι στη Ρωσία.
Γιώργος Καπόπουλος