Βίντεο

Σία Αναγνωστοπούλου: Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι Ι.Χ κληρονομιά κανενός, καμιάς κυβέρνησης, κανενός Υπουργού

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ για τα ελληνικά τραγούδια, τις ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
❗️Σ’ αυτήν την πενταετή πολιτική βλέπουμε ότι χωρίς λύπη, χωρίς αιδώ, ανεπαισθήτως, η κοινωνία κλείστηκε έξω από την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά κλείστηκε έξω από την κοινωνία. Δε θα υπενθυμίσω παρά πολλά, μόνο μερικά εμβληματικά, επειδή είναι και η πρώτη φορά που συναντιόμαστε μετά την αρχή της δεύτερης θητείας και της δικής σας και της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε, πώς τσιμεντώθηκε η Ακρόπολη, πώς νομιμοποιήθηκαν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Δωρίσαμε στους μεγάλους ευεργέτες, που μας χάρισαν από την περιουσία του πατέρα τους τις κυκλαδικές αρχαιότητες.
❗️Δεν έγιναν δίδαγμα όλα όσα συνέβησαν στη χώρα και που έδειξαν ότι η ανορθολογική πολιτική, το πελατειακό κράτος, η έλλειψη κράτους δικαίου, όλα αυτά, κοστίζουν ακριβά στη χώρα. Και στον Πολιτισμό, λοιπόν, ακόμα μία φορά ή ίσως εμβληματικά στον Πολιτισμό, βλέπουμε την ίδια ανορθολογική πολιτική: ιδιωτικοποιήσεις και απευθείας αναθέσεις, πελατειακό και κομματικό κράτος παντού και βέβαια αδιαφάνεια, μη λογοδοσία, αντισυνταγματικότητα και παράκαμψη του αρχαιολογικού νόμου.
❗️Ως Νέα Αριστερά θα επιμένουμε μέχρι τέλους, ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι Ι.Χ κληρονομιά κανενός, καμιάς κυβέρνησης, κανενός Υπουργού. Ανήκει σε όλες τις γενιές και της Ελλάδας, αλλά και οικουμενικά σε όλες τις γενιές. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί αυτό που έχει γίνει επί πέντε χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία.