Macro

Σε ταληράκια

Σήμερα θα μιλούσαμε για τη φτώχεια και τα κοινωνικά μερίσματα. Αλλά θα μιλήσουμε για τον Πατέλη.
Είναι εξοργιστικό το σκεπτικό με το οποίο αποφυλακίστηκε. Από διάφορες πλευρές.
Πρώτον, για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Αναστολών επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς λόγους. Έχει, λέει, ψυχολογικά προβλήματα το παιδί του.
Όλων των κρατουμένων έχουν ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά τους. Στις γυναικείες φυλακές της Θήβας υπάρχουν παιδιά που εκτίουν την ποινή μαζί με τη μάνα τους.
Και, εκτός από ψυχολογικά προβλήματα, υπάρχουν επίσης και κρατούμενοι με σοβαρές ασθένειες. Αλλά τα Συμβούλια Αναστολών δεν είναι τόσο γενναιόδωρα με όλους.
Δεύτερον, είναι ο ισχυρισμός του εισαγγελέα ότι ο Πατέλης δεν είναι ύποπτος τελέσεως νέου αδικήματος. Γιατί, λέει, η δολοφονία του Φύσσα έγινε κάτω από ειδικές περιστάσεις.
Ποιες είναι οι ειδικές περιστάσεις ακριβώς; Η κακιά η ώρα;
Μετακίνησαν ολόκληρο τάγμα εφόδου για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο που έβλεπε ποδόσφαιρο στην καφετέρια. Και έφεραν και τον ειδικό μαχαιροβγάλτη από το σπίτι του.
Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης. Της οποίας αρχηγός στη Νίκαια ήταν ο Πατέλης.
Τρίτον, δεν έδειξε την ελάχιστη μεταμέλεια. Σκηνοθέτησε τη λιποθυμία του στο δικαστήριο και μετά είπε δεν ξέρω, εμείς τρικάκια μοιράζαμε, τον Ρουπακιά ρωτήστε, εγώ φασίστας δεν είμαι, χαιρετούσα αρχαιοελληνικά όπως ο Μεταξάς.
Και όλα ήταν μια παρεξήγηση.
Ο Πατέλης με τις φωτογραφίες με τα μαχαίρια, τα καλάσνικοφ και τους αγκυλωτούς σταυρούς.
Πώς λοιπόν ο Πατέλης, που δεν έχει μετανοήσει για τίποτα και δεν έχει παραδεχτεί τίποτα, θεωρείται πως δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέου αδικήματος;
Τέταρτον, είναι προκλητική η εύνοια του Συμβουλίου. Ο Πατέλης καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε ανθρωποκτονίες έχει κάτσει στη φυλακή 36 μήνες.
Ο «Ινδιάνος» έκατσε 7 μήνες φυλακή χωρίς να έχει κάνει τίποτα απολύτως. Η Ηριάννα έκατσε 13 μήνες φυλακή με μόνο στοιχείο κατηγορίας ότι είχε πάει ταξίδι στη Βαρκελώνη.
Πέμπτον, η αποφυλάκιση Πατέλη στέλνει ένα εξαιρετικό μήνυμα στους ναζί που ανασυγκροτούνται παντού – Σταυρούπολη, Ηλιούπολη, Νέο Ηράκλειο κ.α. Η Δικαιοσύνη θα σας χαϊδέψει, παιδιά, μην σκέφτεστε τίποτα.
Και έκτον, ανοίγει ο δρόμος και για την αποφυλάκιση των υπολοίπων.
Γιατί όλοι θα έχουν στην οικογένειά τους κάποιον με ψυχολογικά προβλήματα.
Και για όλους μπορεί να θεωρηθεί πως δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέου αδικήματος εφόσον θεωρήθηκε για τον Πατέλη.
Τα δεξιά ΜΜΕ εξαφάνισαν την είδηση. Υπέροχο.
Και οι δεξιοί φιλελεύθεροι που κατακεραυνώνουν τα δύο άκρα το βούλωσαν.
Γιατί αυτοί μιλάνε για τον φασισμό μόνο όταν έχουν να πουν κάτι εναντίον της Αριστεράς. Μόνο του τον φασισμό δεν μπορούν να τον δουν.
Αυτή η άθλια κυβέρνηση, που έχει εργαλειοποιήσει την ιστορία της Χρυσής Αυγής, επίσης δεν έχει ακουστεί καθόλου.
Ξέρετε. Όταν θέλουν αντιφασιστικό άλλοθι λένε «επί της δικής μας κυβέρνησης καταδικάστηκαν». Όταν τους αφήνουν ελεύθερους, λένε «τι να κάνουμε, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».
Αλήθεια, ρε σεις; Και τι εμπόδιζε τον υπουργό Δικαιοσύνης να σηκώσει το τηλέφωνο να πάρει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει ενημέρωση;
Το «δες, σε παρακαλώ, τι έχει γίνει εκεί» δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι παιδάκι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να του λένε τι θα κάνει.
Αλλά την κυβέρνηση την ευνοεί να φαίνεται επιεικής στους Πατέληδες. Οπότε τι συζητάμε;
Από τη Σταυρούπολη έχει ξεκινήσει αυτή η κουβέντα. Μην πέφτουμε από τα σύννεφα κάθε φορά.

Ο Σχολαστικός

Πηγή: Η Αυγή