Macro

Σε ταληράκια

Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για το Σουδάν.
 
Στο Σουδάν υπάρχουν δύο στρατοί. Ο στρατός και η Δύναμη Ταχείας Στήριξης ή, αλλιώς, RSF. Μεταξύ τους διεξάγεται αυτή τη στιγμή εμφύλιος.
 
Το RSF είναι παραστρατιωτική οργάνωση. Φτιάχτηκε προ εικοσαετίας από το δικτατορικό καθεστώς του Ομάρ αλ Μπασίρ για να αντιμετωπίσει την εξέγερση στην περιοχή του Νταρφούρ.
 
Και έγινε διαβόητη για τις αγριότητές της. Και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Το 2013 ο Μπασίρ έδωσε ημιεπίσημο χαρακτήρα στα στίφη των RSF και τους απένειμε στρατιωτικούς βαθμούς.
 
Συνέχισαν να σφάζουν στο Νταρφούρ, ενώ παράλληλα πήγαν να πολεμήσουν μισθοφορικά και στην Υεμένη για την καταστολή της εξέγερσης των σιιτών.
 
Και στη Λιβύη.
 
Σήμερα λέγεται ότι το RSF αριθμεί δύναμη 100.000 ανδρών.
 
Το 2019 ο στρατός του Σουδάν μαζί με το RSF ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασίρ. Εκείνη την περίοδο το RSF έκανε μαζικές σφαγές πολιτών που διαδήλωναν ζητώντας εκδημοκρατισμό της χώρας.
 
Οπως αναφέρει ο Guardian, η ηγεσία του RSF έχει τεράστιο πλούτο, κυρίως από την εξαγωγή χρυσού από παράνομα ορυχεία. Έτσι συντηρείται και η παραστρατιωτική δύναμη.
 
Τώρα, λοιπόν, οι δύο πτέρυγες στρατιωτικής ισχύος σκοτώνονται μεταξύ τους. Κι από πίσω βρίσκονται οι χώρες που έχουν συμφέροντα εκεί.
 
Σ’ αυτούς τους τύπους, λοιπόν, φαίνεται πως έχουμε πουλήσει το Predator με μία από τις περίφημες άδειες που υπέγραψε το υπουργείο Εξωτερικών για εξαγωγή τού λογισμικού σε ξένα κράτη.
 
Θυμάστε ότι τον τύπο που υπέγραψε τις άδειες τον εξαφάνισαν από το υπουργείο Εξωτερικών και τον πήραν στο Μαξίμου.
 
Ενώ το υπουργείο έχει κάνει ΕΔΕ, για τα αποτελέσματα της οποίας αρνείται να ενημερώσει.
 
Τον περασμένο Νοέμβριο η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε μια έρευνα για ένα αεροπλάνο Cessna, το οποίο πέταξε από ευρωπαϊκό έδαφος στο Σουδάν μεταφέροντας τεχνολογία παρακολούθησης.
 
Το καναδέζικο εργαστήριο Citizen Lab συνέδεσε την πτήση αυτή με τον Ντίλιαν και την Intellexa.
 
Τα στοιχεία της πτήσης παρέμειναν κρυφά, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το παράνομο λογισμικό κατευθύνθηκε στα χέρια του RSF.
 
Αξιωματούχος του RSF είχε δηλώσει μάλιστα ανώνυμα ότι η παραλαβή φυγαδεύτηκε από το Χαρτούμ στο Νταρφούρ, όπου είναι η βάση των παραστρατιωτικών, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του στρατού.
 
Αναλυτές σχολίαζαν ότι ο εξοπλισμός του RSF με εξελιγμένη τεχνολογία παρακολούθησης θα επιδεινώσει την καταστολή και θα οδηγήσει σε δολοφονίες Σουδανών ακτιβιστών.
 
Αλλά και θα ισχυροποιήσει τη θέση μιας δύναμης παραστρατιωτικών, ανατρέποντας την ισορροπία δυνάμεων και οδηγώντας τη χώρα σε εμφύλιο.
 
Αυτά πέρσι τον Νοέμβριο.
 
Τον Μάρτιο του 2023 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε ζητήσει διευκρινίσεις από την Ελλάδα για το αν είχε δοθεί κυβερνητική άδεια για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν και στη Μαδαγασκάρη.
 
Αλλά δεν είχε υπάρξει καμία απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση.
 
Αυτό που προκύπτει είναι ότι μια οργάνωση κατηγορούμενη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας φαίνεται να έχει προμηθευτεί το Predator με επίσημη άδεια του ελληνικού κράτους.
 
Μπορεί στον Ζούκοφ και στην Υπόγα του Twitter αυτό να φαίνεται ασήμαντο θέμα. Αλλά, πιστέψτε μας, δεν είναι καθόλου.
 
Γιατί υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί στην Ευρώπη για την εξαγωγή τέτοιων πραγμάτων.
 
Κι αυτοί οι κανονισμοί φαίνεται να έχουν παραβιαστεί. Γι’ αυτό η Σόφι ιν’τ Βελντ ρώτησε χθες τον Ντομπρόβσκις αν απάντησε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει.
 
Δοξάζουν τη χώρα οι μενουμεευρώπηδες.
 
Ο Σχολαστικός