Macro

Σε ταληράκια

Λοιπόν. Ας ανακεφαλαιώσουμε. Οι καλλιτέχνες είναι στα κάγκελα από τις παραμονές των γιορτών. Κλείνουν, δηλαδή, καμιά πενηνταριά ημέρες σε κατάσταση κινητοποίησης.
 
Αιτία είναι το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Βορίδη-Κεραμέως, στο οποίο τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών αναγνωρίζονται ως ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου.
 
Και αυτό, όπως έχουμε πει, γίνεται προς χάρη των κολεγίων. Που τα πτυχία τους είναι ισότιμα με πτυχίο πανεπιστημίου.
 
Αλλά κυρίως ο ξεσηκωμός είναι για ηθικούς λόγους. Γιατί, ρε φίλε, το πτυχίο μου να θεωρείται απολυτήριο Λυκείου;
 
Πληρώνω χρήματα, καταβάλλω προσπάθεια, το κράτος εποπτεύει τις σπουδές μου, επιτηρεί τις εξετάσεις μου και υπογράφει το δίπλωμά μου. Τι θα πει απόφοιτος Λυκείου;
 
Ολον αυτόν τον καιρό στις καλλιτεχνικές παραστάσεις διαβάζεται μια καταγγελία που καταχειροκροτείται από τον κόσμο. Και ζητάει να αποσυρθούν οι καλλιτέχνες από το Προεδρικό Διάταγμα.
 
Και η αντίδραση είναι καθολική. Μέχρι και το Δ.Σ. του Εθνικού έχει πάρει θέση.
 
Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν σε 48ωρη απεργία.
 
Εκλεισαν τα πάντα, θέατρα, σκηνές, Λυρικές, Στέγες, Εθνικά, με εξαίρεση τρία θέατρα (Ράντου, Δανδουλάκη, Αθερίδης) και το Μέγαρο Μουσικής.
 
Την Πέμπτη έγινε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση. Περίπου 4.000 κόσμος διαδήλωνε για ώρες.
 
Το Σάββατο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ελευσίνα, όπου γινόταν η έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
 
Με εμφανή παρουσία και ταυτόχρονα με σεβασμό στους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στη γιορτή και στον κόσμο που είχε πάει να παρακολουθήσει.
 
Και ο κόσμος τους επιδοκίμασε.
 
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες καταλήψεις: μία στο Εθνικό Θέατρο στην Πειραιώς και μία στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει το ΚΘΒΕ.
 
Πολιτικά γίνονται τα εξής:
 
Η Μενδώνη παριστάνει την άσχετη. Η Κεραμέως κάνει το κορόιδο. Ο Βορίδης πήγε αρχικά να το πάρει πάνω του, μιλώντας για υποκινούμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ και fake news.
 
Τώρα έχει εξαφανιστεί και αυτός και έχουν αφήσει τον Γιατρομανωλάκη του υπουργείου Πολιτισμού να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
 
Ο οποίος διασύρεται σε κάθε λέξη που λέει.
 
Πήγε να παρέμβει ο Μητσοτάκης, αλλά στον βαθμό που δεν ικανοποιεί το αίτημα των καλλιτεχνών, πώς θα καταφέρει να εκτονώσει την κατάσταση; Με την προσωπική του γοητεία, σαν τη Μελίνα;
 
Προτιμάνε να γελοιοποιούνται παρά να προδώσουν τα κολέγια.
 
Το Μαξίμου έβγαλε ένα κατεβατό 20 σημείων για το ζήτημα, ψιλοακατονόητο και ψέματα από την αρχή μέχρι το τέλος.
 
Αλλά ενδεικτικό του πόσο έχουν ζοριστεί.
 
Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα γι’ αυτόν τον αγώνα. Γιατί είναι η ημέρα που οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού έχουν προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθούν, αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα.
 
Και αυτό θα είναι ακόμα ένα εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα στο καταρρακωμένο πολιτιστικό κύρος αυτής της κυβέρνησης.
 
Και της Μενδώνη ειδικότερα.
 
Σήμερα, λοιπόν, οι καλλιτέχνες θα κάνουν μια μεγάλη πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού.
 
Η κυβέρνηση έχει φάει τόση καρπαζιά από τους καλλιτέχνες, που έχει αποφασίσει να μην αντιδρά καθόλου. Να κάθεται να τις τρώει, μέχρι να κουραστούν οι καλλιτέχνες και να ξεχαστεί το θέμα.
 
Να δούμε, λοιπόν, ποιανού θα περάσει τελικά. Της κυβέρνησης ή των καλλιτεχνών;
 
Ας σημειώσουμε ότι είναι η τρίτη φορά που αυτός ο κόσμος υψώνει ανάστημα στην κυβέρνηση. Το έκανε ήδη μια φορά με το Support Art Workers και άλλη μία φορά με τον Λιγνάδη.
 
Αξίζουν το ενδιαφέρον και την υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας.
 
Ο σχολαστικός