Macro

Σε ταληράκια

Στο Ειδικό Δικαστήριο απολογήθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.
 
Η Τουλουπάκη ήταν η εισαγγελέας Διαφθοράς που ανέλαβε να διαλευκάνει το σκάνδαλο Novartis.
 
Για τη διαφθορά πολιτικών αξιωματούχων στην Ελλάδα η Novartis έχει καταβάλει αποζημίωση στο αμερικανικό Δημόσιο περίπου 350 εκατ. ευρώ.
 
Εξαιτίας τής εμπλοκής της στην υπόθεση αυτή, η Τουλουπάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για εγκληματική συμμορία.
 
Μαζί με τους δύο εισαγγελείς που τη βοηθούσαν, τέσσερις εκδότες και δημοσιογράφους και τον Παπαγγελόπουλο.
 
Η κατηγορία αυτή βασίστηκε στο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
 
(Στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ένας σύμβουλος ελεγχόμενου υπουργού, ένας δημοσιογράφος από το pay roll της Novartis και ως μάρτυρας μια δικαστικός που έχει λεφτά από τη Novartis σε κοινό λογαριασμό με τον άντρα της.)
 
Η ανακρίτρια της τακτικής Δικαιοσύνης που παρέλαβε το πόρισμα της Προανακριτικής άσκησε δίωξη στην «εγκληματική συμμορία».
 
Αλλά το Δικαστικό Συμβούλιο, προς μεγάλο εκνευρισμό του Πρετεντέρη, πέταξε τη δίωξη στα σκουπίδια. Η Τουλουπάκη και ο Παπαγγελόπουλος δικάζονται σήμερα για άσχετο πράγμα.
 
Η Τουλουπάκη απολογήθηκε χθες. Και, παρόλο που δεν δικάζεται για την υπόθεση Novartis, μίλησε εκτενέστατα γι’ αυτήν. Και είπε τα εξής:
 
Οτι τα όσα αντιμετώπισε ήταν μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των δικαστών που από δω και μπρος θα κληθούν να εξετάσουν την εμπλοκή σημαντικών πολιτικών προσώπων σε οικονομικά σκάνδαλα.
 
Οτι υπέστη την πιο συντονισμένη προσπάθεια δίωξης δικαστικού λειτουργού στη μεταπολιτευτική Ιστορία.
 
Οτι τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα της κήρυξαν αυτόν τον πόλεμο έχοντας τη σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ.
 
Οτι δεχόταν καθημερινά απειλές και πιέσεις.
 
Οτι επί τέσσερα χρόνια την απειλούσαν ότι θα τη γδάρουν, ότι θα τη βάλουν φυλακή και τη χαρακτήριζαν «παραδικαστικό κύκλωμα» και «εγκληματική συμμορία».
 
Οτι, παρ’ όλα αυτά, αρχειοθέτησε τις υποθέσεις για τα επτά από τα δέκα πρόσωπα πριν από τις εκλογές, οπότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για πολιτική εκμετάλλευση.
 
Και ότι στον έναν στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τις εκλογές, οπότε πάλι δεν μπορεί να γίνει λόγος για πολιτική εκμετάλλευση.
 
(Ανοίγουμε παρένθεση. Απέμειναν δύο υποθέσεις όταν της πήραν τη δικογραφία…
 
Η μία αφορά τον «αδιευκρίνιστα ποσά», οι συνεργάτες του οποίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ δικάζονται σε βαθμό κακουργήματος για την παράνομη πρόσληψη 22 ατόμων στο γραφείο ΤΟΥ…
 
Η άλλη αφορά τον «16 εκατομμύρια εμβόλια γρίπης», γνωστό τελευταία και ως «ΜΚΟ Παντσέρι»…
 
Αλλά η Τουλουπάκη είχε το θράσος να αμφισβητήσει την εντιμότητα κορυφαίων υπουργών. Κλείνει η παρένθεση. Συνεχίζουμε…)
 
Τι άλλο είπε η Τουλουπάκη. Ότι μαζί της στοχοποιήθηκαν κι άλλοι έντιμοι δικαστικοί, όπως η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
 
Οτι της απέδωσαν πολιτικά κίνητρα για ενέργειες που ήταν αυτονόητες και υποχρεωτικές κατά την άσκηση των καθηκόντων της.
 
Κι επίσης ότι η επίθεση σε δικαστικούς λειτουργούς από επιχειρηματίες ή πολιτικούς οι οποίοι ελέγχονται δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.
 
Αλλά το πρωτοφανές είναι ότι στη συγκεκριμένη επίθεση συμμετείχαν και εισαγγελικοί λειτουργοί.
 
Οτι δέχτηκε σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών. Με αποτέλεσμα, την ώρα που ερευνούσε τη Novartis, να μετατραπεί η ίδια σε ερευνώμενη και ελεγχόμενη.
 
Και ότι με μεθόδευση της αφαιρέθηκε η δικογραφία, παρά την άρνηση της ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών.
 
Η Τουλουπάκη έχει αθωωθεί ήδη για τη Novartis. Και θα αθωωθεί και για την κατηγορία που απέμεινε.
 
Και μετά θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
 
Ο σχολαστικός